Lagbanner
KRÖNIKA: BP:s tajtare försvarsspel kan kosta spelbolagen big money
Erik Björkander har varit en viktig del i BPs förstärka defensiv.

KRÖNIKA: BP:s tajtare försvarsspel kan kosta spelbolagen big money

Bromma Supports ordförande Putte Salminen diskuterar kring varför BP kommer överraska experterna 2024.

Förra året hade vi en tuff inledning med odiskutabla förluster mot Djurgården och Elfsborg och en snöplig förlust hemma mot Malmö. Sedan började vi få både spel och resultat med oss. Ett tag var vi bäst i Stockholm och under våren fanns en ödmjukhet i laget där spelarna underkastade sig att gnugga och att inte ta onödiga risker. Men efter uppehållet tog det stopp. Någon bärande spelade skadad och andra överskattade sina förmågor och det räckte för att vi skulle komma in i nollpoängslandet. Det är faktiskt intressant att vi bara mäktade med tre kryss under hela säsongen. Men vi hade fler segrar än AIK!

På hösten kom vi igen och spelade bra även om det var långt mellan poängen. Men vi kunde gott och väl vunnit borta mot både Häcken och mästarna från Skåne. Det slutade i ett kval som blev ett one night stand i sjunde himlen på Hisingen och vi hade utsikten! Att returen på Grimsta blev en lång kväll berodde endast på att arenan slocknade.

Nu har vi inför premiären blivit av med fyra startspelare i Leach Holm, OP, Amadeus och Inoussa. I normala fall skulle det med vår historia per definition innebära nedflyttning. Den resan är vi BP:iter van vid men 2024 kommer vi att bryta trenden. Det har värvats friskt! Åtta nya spelare och flera av de nya kommer att vara startspelare. Det sista namnet in, dansken Adam Jakobsen har bara hunnit med att spela en träningsmatch men visade då prov på offensiva kvaliteter som kommer att höja vårt anfallsspel.

Men det som först och främst kommer att göra att vi kommer att överraska experter och spelbolagen är att vi utvecklat vårt försvarsspel och nu har två riktigt bra målvakter. Förra året var det för lätt att göra mål på oss. Nu har Engelmark och Mellberg fått mer tid på sig att gnugga detaljer både i det rörliga spelet och i fasta situationer försvarsmässigt. Förra året släppte vi in 53 mål eller 1,76 per match. Kan vi få ned det till 1,5 eller bättre samtidigt som vi gör fler mål framåt så kommer vi att klättra högre upp än den elfteplats som de allsvenska tränarna tror att BP landar på. ”Experterna” i media och spelbolag är ju inne på att vi eventuellt får kvala om vi inte åker ut. Jag har i en enkät från Aftonbladet tippat att vi hamnar mellan plats 5 och 7 men jag skulle inte bli överraskad om vi skräller än mer.

Årets brasklapp. Vi har tappat en ordinarie mittback i Amadeus som lämnat för Norrköping och vi har ofta skador på andra mittbackar. Det är oroväckande att vi inte har en kontinuitet där.

Årets överraskning? När vi i Bromma Support körde vår egen upptaktsträff så nämndes Wilmer Odefalk och nämnde Jakobsen. Själv tror jag att Daleho Irandust kommer leka fotboll på Grimsta och längst bak kommer 205 cm ”Pargas” (Lucas Bergström) äga boxen med eller utan VAR.

Det ska bli utomordentligt trevligt att på påskdagen spela borta mot GAIS som äntligen är tillbaka i Allsvenskan. De kommer att äga på läktaren men vi som är på plats kommer att njuta av stunden och förhoppningsvis spelet och en premiärseger.

Till sist: Det här med att en del klubbar har supporterfraktioner som kommer att bojkotta matcherna mot BP är inget som stör, tvärtom! Det ska bli kul att höra när Miloševic eller vem som nu är lagkapten i Gnaget förklarar att han förstår att inte ”supportrarna” är på plats när vi möts på Grimsta Södra den 6 april.
Heja BP!

Av Putte Salminen, gästkrönikör och ordförande i Bromma Support.

Putte Salminen2024-03-30 09:44:00

Fler artiklar om Brommapojkarna