Lagbanner
Pita möter: Jonas Bodin, Ordförande
Jonas Bodin (infälld). Foto: Henke Råssmo (Jonas), Erik Bjernulf (Grimsta)

Pita möter: Jonas Bodin, Ordförande

Vid årsmötet i mars valdes Jonas Bodin till ny ordförande i BP. Efter en egen spelarkarriär, med bland annat utlandsäventyr i Grekland, så har Jonas Bodin erfarenhet av styrelsearbete i Älvsjö AIK och Stockholms Fotbollförbund, utöver de civila insatserna inom event- och resebranschen. Pita möter BP:s ordförande i ett samtal om kontinuitet och stabilitet, två ord vi kommer att återkomma till.

I mars klev Jonas Bodin in som ordförande i BP och kort därefter stängdes den svenska seniorfotbollen ned, samtidigt som BP skickade ut personal till västerorts planer för att be alla föräldrar att snällt vänta i bilar, eller helst hemma, medan barnen spelade match eller tränade. Som ny ordförande är det mycket att sätta sig in i, i en verksamhet av BP:s storlek, hur går det ens att göra i en pandemi?
– Vi är flera nya i styrelsen och som liten grupp har vi ändå kunnat ses på ett bra sätt under året.
– Det är komplext, men inspirerande. Det har varit jäkligt spännande, jag blir imponerad av föreningen. Både vad gäller varumärkets styrka och alla engagerade och kunniga fotbollsälskare i verksamheten, både anställda och ideellt engagerade. Den samhällsnyttan vi gör, viljan att förändra. BP är ju supercoolt.

Efter en längre period med Fredrik Bergholm som ordförande så är det alltså Jonas Bodin som tagit över ledarskapet, samtidigt som flera personer i styrelsen bytts ut. Staffan Helgesson, Tomas Bergström, Maria Kovacs, Salina Olsson och Sophia Rosvall lämnade och in kom Kjell Jonevret, Fredrik Sträng, Anette Fagergren, Mats Örbrink och Sara Kroon. Det blir en stor omställning när halva styrelsen byts ut.

Inför årsmötet så var det också en rätt turbulent tid i föreningen. Det fanns ett missnöje från en större, aktiv, medlemsgrupp som kraftsamlade för att få till en förändring. Under medlemsmöten och årsmöten så har det varit en del hårda ord, något som Jonas Bodin är medveten om, men tycker har passerat.
– Jag har förstått att det bitvis har varit stökigt, så jag tvekade lite innan jag hoppade på. Men sen jag fick uppdraget så har jag fått signaler om att det ligger bakom oss.
– Vi är flera nya i styrelsen och vi har fått velat lägga mycket tid på att verkligen förstå helheten av föreningen. Vem gör vad, vad är bra, var kör vi fast och så vidare. Vi försöker skapa oss en bred bild av föreningen, där vår ansats är att skapa stabilitet och kontinuitet.
– Vi gillade utmaningen att det var dags att sätta en ny plan framåt. Den är vi inte klar med än, men vi har suttit med sportkontoret och hört oss för med medlemmarna vad ”vi” inom föreningen faktiskt tycker. Utifrån det har vi sen försökt skapa en bild av vad som ska vara det stabila och det kontinuerliga.

Vad är det då som gör BP unikt och varför ville Jonas hoppa på som ordförande, trots att han visste om turbulensen som fanns?
– BP är en förening som inte är som någon annan. Vi har AIK, Djurgården, Hammarby som är på sitt sätt, sen har vi BP som nån slags mellansyskon och sen har vi alla andra stora Stockholmsföreningar.
– ”Störst i Europa” är en slogan som fastnat hos många medlemmar, stoltheten i det har ett värde. Jag tänker inte att vi behöver lägga så stort fokus på storleken i andra klubbar, utan det är snarare kvalitén vi ska fokusera på, hur säkerställer vi att vi fortsätter vara bra? Det görs ett jättejobb i alla våra lag, men kan vi skruva på kvalitén i alla lag så blir vi ännu bättre.

Det var det där med att speciellt år. Jonas Bodin har egentligen bara haft covid-19 och dess följder som arbetsuppgift i det civila och i BP. Det är självklart intressant att titta på hur BP mår i krisen, hur verksamheten står sig när andra föreningar flaggar för problem med intäkter.
– Jag har blivit expert på korttidspermitteringar och tyvärr fått säga upp en del människor där jag jobbar till vardags.

– I BP så beror det på vilken del vi pratar om, vi har ganska trubbiga verktyg när det handlar om att mäta människors upplevda känsla. Vi gjorde dock en ”temperaturmätning” i våras där vi fick fram att det finns jäkligt mycket stolthet och många saker att ta med sig som positiva. Många inspel kopplat till elit och bas bredd i samma förening, akademin, flicksatsningen. Samma saker vi är stolta över är samma saker vi visar frustration för.
– Min bild är att föreningen mår ganska bra, men att vi behöver den där stabiliteten och kontinuitet för att fortsätta må bra och ännu bättre.

Det har varit en stor personalomsättning i BP det senaste året, men även åren dessförinnan. De senaste tolv månaderna har nio människor lämnat anställningar på kontoret, varav två var korttidskontrakt som inte förlängdes.
– På oss i styrelsen ligger ansvaret att vi inte ska behöva flytta om så mycket i organisationen om herr eller dam åker upp eller ned i seriesystemen. Alla enskilda fall är ju konsekvenser av olika saker, men den typen av omsättning av personal är inget en förening vill ha över tid.
– Vi har precis tvingat oss igenom en kostymminskning som inte är jätterolig för någon. Vi har slipat ner på en del projekt och viktat lite mer åt fotbollen. Manuel (Lindberg, klubbdirektör) och alla på sportkontoret har verkligen försökt att hålla humöret uppe under rätt stökiga tider. Det har inte varit helt enkelt att hantera.

När vi pratar om stabilitet och kontinuitet så är det en verksamhet i BP som sticker ut, åt fel håll. Herrlagets verksamhet har varit allt annat än stabil de senaste åren. Om det blir kval och efter det avancemang till Superettan 2021 så är det alltså sjunde raka säsongen i en ny division. Det saknar motstycke, på alla sätt. 2013-2014 låg herrarna i Allsvenskan. Sedan dess har vi bevittnat extrema toppar och lika extrema dalar. 2015 Superettan, 2016 Ettan Norra, 2017 Superettan, 2018 Allsvenskan, 2019 Superettan och 2020 Ettan Norra.
– Vi vill sluta byta serie hela tiden, men inte i år kan man väl säga. Vi tycker väl att vi fyra av fem år ska vara i Superettan. Vi behöver få in en längre tanke.

Många med rödsvart hjärta och koll på övriga fotbollsvärlden kan med längtan i blicka titta på storklubbar som Ajax, Manchester United och FC Nordsjälland som lyckas få fram egna spelare genom akademi till att bli centrala pjäser i herrlaget. I BP finns flera goda exempel, men ännu fler som gör en seniorsäsong, om vi har tur som supportrar, innan större svenska klubbar lockar.
– Det är vår trick question. Om jag ställer en motfråga; I vilken stad i världen finns det fyra lag på högsta nivå där fjärdelaget har så många landslagsspelare? Har hört liknelsen om en humla, vi borde inte kunna flyga som vi gör.
– Jag har inget svar på ”så här ska vi göra”, men däremot så ska vi bli mer stabila.
– Kolla även på ledare som funnits i vår förening och som nu är på högre positioner inom fotbollen, det vore kul att få tillbaka dem också på sikt. På ledarsidan har vi otroligt många bra personer i nuvarande organisation och i tidigare. Både ideella och anställda.
– Vi i styrelsen ser att vi behöver jobba med och genomlysa de dokument som finns till grund för verksamheten, BP-mallen, BP-modellen, vår medlemsstruktur och så. Vi behöver gå igenom dessa så att de känns friska och fräscha.

Medan en supporter svävar iväg i tankar på tränare och ledare med BP-koppling, såsom Rikard Norling, Stefan Billborn, Kim Bergstrand, Tomas Lagerlöf, Tommy Söderberg, Andreas Brännström (vi stannar där) så glider intervjun över i ett samtal om identiteten för en BP-supporter. Vi hörde länge att vi inte fanns, nu får vi mest pikar om att vi är få, vilket vi är. Men mängden är inte ett mått på hängivenheten.
– I vissa fall jämför vi oss med Hammarby, AIK och Djurgården och vissa fall gör vi det inte. I det här fallet ska vi inte det. Vi har inte den supporterbasen på det viset. Vi har i vissa matcher fler agenter än supportrar. Det har gjorts ett jättejobb för att skapa ett intresse. Det är så många som lägger ner mycket tid på BP i andra roller, från föräldratränare till styrelsepersoner, så att kräva supporterskap med deltagande på varje seniormatch går inte.
– Men Supportergänget som sjunger på matcherna, det uppskattas och det är klart vi vill att det ska vara fler, men det tar tid att bygga.

Medlemskapsfrågan har levt länge i BP. Idag har föreningen trubbiga stadgar som gör gällande att rösträtt på årsmötet tillfaller den medlem som är över 18 år och har betalat medlemsavgiften senast 31/12 året innan. Det slipar ner antalet röstberättigade till ett fåtal hundra, av alla tusentals barn, ungdomar och föräldrar som verkar inom föreningen. Just rösträttsfrågan är en fråga för sig, men hur kan engagemanget för sin föreningens alla delar, eller helhet, öka när så mycket tid och kraft läggs i mindre delar av verksamheten, såsom ett ungdomslag.
– Jag vet att det är många föreningars utmaning, även utanför fotbollen. Vi är halvvägs färdiga med den planen som vi tänker framåt. En av sakerna vi funderar på är vilka verktyg vi har för att föra den där dialogen med medlemmarna. Framförallt att prata med våra spelare, det är svårt att nå 4000 unga. Engagemanget finns där, vi behöver bara spetsa det.
– Vi hade medlemsmöte i oktober och är nöjda med den ökade närvaron och engagemanget i frågor och tips. Men vi ska inte byta sport, inte byta stad. Vi vill skruva och förbättra så vi fortsätter att vara humlan eller mellansyskonet.
– Vi är en stor förening och vi ska kunna köpa att vi stolta över olika grejer. Som BP fungerar så har vi behov av varandra. Vi kan anlita fler flickakademitränare än någon annan förening på grund av vår storlek, vi överlever trots att herrarna åker ur en serie, just för att vi är som vi är.
– Jag har bra dialoger med Bromma Support, BP:s Vänner och många medlemmar. Jag uppskattar idéer och förslag, men helst inte som en kommentar på nätet utan tar hellre en kaffe och lyssnar.

Hur ställer sig då Jonas Bodin till omval, när det väl blir dags för årsmöte i mars (ordförande är vald på ett år)?
– Kontinuitet och stabilitet. Om styrelsen ska ta ansvar så måste vi sikta på fyra-fem år fram i tiden även om vi inte tänker att vi själva ska vara med. Ambitionen är att leva ut den planen som vi sätter upp.

FAKTA
Så ser BP:s styrelse ut idag:
Ordförande på 1 år: Jonas Bodin
Omvald på 2 år: Lars-Olov Fredriksson
Nyvalda på 2 år: Kjell Jonevret, Fredrik Sträng, Anette Fagergren och Mats Örbrink
Fyllnadsval på 1 år: Sara Kroon
Sedan tidigare invalda på 1 år till: Anna Iwarsson, Niclas Melin och Fredrik Dahlin

Valberedningen består av:
Nyval 1 år: Robert Hernadi (Sammankallande)
Nyval 1 år: Henrik Strömblad
Omval 1 år: Anni Lindberg

Peter Liljegren Appelquist peterappelquist90@gmail.com@peterappelquist2020-11-20 14:44:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna