Nationalarenan, Friends Arena, 2023-08-12 15:00

AIK - Brommapojkarna
2 - 2

Spelarbetyg efter AIK - BP

2-2 slutade ångestmötet efter att BPs Alexander Johansson fick göra sitt första mål och AIKs Omar Faraj bidrog med både mål och självmål.

Första halvlek inleds intensivt från BPs håll under de första trettio minutrarna. Man är först på de flesta bollar och hittar många fina kombinationer offensivt. Fritzson gör ett grovjobb hela halvleken och är tongivande både offensivt och defensivt, varit kritisk mot honom tidigare men idag var han viktig för att få bukt med AIKs spelskickliga innermittfält.

Efter sexton minuter gör BP 0-1 efter att Jensens inlägg når Johansson på borte stolpen. Vi fortsätter spela som vi ska fram till ca minut 35 där vi istället blir väldigt låga och börjar spela mer långbollar. Efter tio minuter av AIK-press så hittar Saletros en djupledsboll från centralt i plan som prickar skallen på en inspringande Otieno till 1-1 som avrundar halvleken.

Andra halvlek börjar som den första. BP hittar tillbaka till det spelet som man vill spela och börjar leta sig in i matchen igen. Skapar några enstaka lägen där den farligaste är en nick vid första stolpen av Sandberg-Magnusson som träffar ribban efter ett inspel på frispark från höger. I ett identiskt läge några minuter efter så hittar man istället Heggem på bortrestolpen som lyckas trycka in bollen med hjälp av en styrning från AIKs Faraj. JUBEL från några, tystnad från de tjugosextusen AIKare på Friends. Det vände dock snabbt till det motsatta; bara några sekunder efter så nickar Faraj in en boll i rätt mål istället. 2-2.

Sista minutrarna innefattar slarv från båda lagen som hade kunnat leda till ett vinnande mål men istället blev det en huvudskada efter att Heggem och Faraj slagit ihop i straffområdet.
Matchen slutar 2-2.

Jag är nöjd med en poäng även om det verkligen kände (i några sekunder) att 1-2 skulle vara det sista målet i matchen och det är väl det som är den stora kritiken; att vi inte kan hålla tillräckligt bra fokus för hålla en ledning under längre tid och slutföra matchen korrekt. 1-1 målet som släpps in kan man välja att skylla på Ackermann/Jensen för att de tappar bort Otienos löpning, men att mittfältet låter Saletros driva in centralt och mata djupledsbollar är där skon klämmer för mig.

Men generellt så känner jag att vi spelar vårt spel och idag får vi utdelning i form av mål. Idag såg killarna mer taggade ut och som att de var redo att grovjobba fram poängen. Vi hoppas att vi kan bygga vidare på detta nu.

Spelarbetyg:
Hägg-Johansson: 3: Tre räddningar, två insläppta, och ett direkt misstag som leder till 2-2 när han kommer ut helt fel i straffområdet. Ingen övertygande insats från Lucas idag.

Ackermann: 8 - Vid det här laget vet ni att jag vurmar stort för Kevin och tycker han gör en övertygande insats idag. Han får ännu en gång vikariera som mittback och ser, i mina ögon; hur naturlig ut som helst där. Vinner dueller, ligger rätt, och är ett stort stöd i uppspelsfasen.
Jag är nöjd så länge Ackermann är på plan.

Sögaard: 7 - Skönt att ha Amadeus tillbaka från avstängning. Är alltid värd minst en 6:a denna säsong. Följsam, aggressiv, och bollsäker. Pittas & Becirovic hade inte mycket att sätta emot.
Heggem: 6 - En nick som ledde till självmålet och 1-2 lyckades han med och hade inte heller några problem med Pittas djupledslöpningar. Vinner såklart luftduellerna på grund av sin storlek men sämre i markduellerna. Känns som den som är mest osäker med boll i backlinjen idag.

Jensen: 6: Nyttig insats av Jensen idag. Gör assist till 0-1 men är inte lika offensiv som vanligt. Gav understöd till anfallet på ett fint sätt men låg mer defensivt under matchen. Tydliga direktioner för att inte tappa bort Otieno.

Leach: 7 - Likt Saletros för oss, så var det viktigt för AIK att neutralisera hotet från Samuel. Det tycker jag inte att de lyckades med. Samuel hittade många fina ytor centralt och slog långbollen som sedan ledde till 1-0. Ytorna han hittar är så otroligt viktiga för vårt spel och han håller en sån nivå att jag bara är tacksam att han spelar i BP just nu.
Man kan kritisera neddrivandet i tempo som Leach får axla, men handlar nog mer om instruktioner än att han vill dra ner tempot själv. Sen vet jag inte vad som hände med alla utsparkar som han skulle ta där 1-3 stycken bara gick rakt ut till AIKs mittfält.

Fritzson: 7 - En väldigt bra första halvlek och kanske en lite tystare andra. Är nära att göra 0-1 men Nordfeldt gör en fingertoppsräddning som stoppar Ludwig. Spelar intensivt och bidrog till att vi kunde pressa AIK i starten av båda halvlekarna.

Waker: 7  - Mycket närkampsspel för Tim idag och han kommer därifrån med klart godkänt. Tycker Tim bidrog med offensivt hot från kanterna, speciellt under första halvlek. Såg ut som den Tim som spelade under våren!

Pettersson: 3 - Tyvärr hittar OP inte helt rätt in i matchen. Känns som det var länge sedan nu han verkligen presterade som vi vet att han kan. Känns tråkigt att se honom så pass uddlös och anonym. 19 bollkontakt, 1 dribbling, 1 skott(utanför mål) det är inte bra nog. Kanske behöver han vila eller få några nya direktioner.

Johansson: 6 - Ganska anonym i spelet men gör 0-1! Första målet i BP-tröjan och vi får hoppas att det flyter på nu för Alexander. Gör ingen toppmatch, men en striker ska göra mål och det lyckades han med. Hade väldigt svårt i duellspelet mot Sotte.

Odefalk: 5 - Wilmer utgick för det mesta centralt och låg bakom Johansson & Pettersson, hittade många fina ytor och fick några lägen att driva upp bollen genom mitten. Visar att han kan vara den spelaren som bidrar med progressiva löpningar med boll centralt men måste bli skarpare i spelfördelningen. Var nära att göra mål i första halvlek men blev blockad av egen spelare. Återvann bollen på ett fint sätt flertalet gånger.

Avbytare:
Jelassi: 3 - Jag var väldigt taggad när bytet gjordes men Monir lyckades inte göra någon skillnad under de nästan 30 minuterna han fick på planen. Visade prov på sin snabbhet men inte mycket mer.

Sandberg-Magnusson: 6 - Bra inhopp av Gustav. Han hinner med att nicka en boll i ribban men också gjorde ett bra jobb att störa AIKs mittfält under minuterna han var inne.