Gamla Ullevi, 2024-03-31 14:00

GAIS - Brommapojkarna
0 - 4

"Premiärresultatet vi förtjänar" - Spelarbetyg & tankar efter 4-0 mot GAIS

BP inledde årets Allsvenskan med en 4-0 seger borta mot GAIS. Här kommer 3 tankar och spelarbetyg efter matchen

Det blev den premiär som jag hade hoppats på + lite till. Det är en otrolig känsla att få inleda årets säsong med fyra mål framåt och noll insläppta, på bortaplan, mot en taggad nykomling. Jag är egentligen inte förvånad, men glatt överraskad ändå. Det känns väldigt skönt att få utdelning av spelet vi spelar. En hållen nolla direkt ger oss fortsatt vatten på kvarnen på det arbete som lagts ner efter säsongen 2023, och att addera FYRA mål på det är fantastiskt.

BP gjorde inte fler än 3 mål i någon match i Allsvenskan förra året, och vi vann inte med fler än 2 mål i någon match. I kvalet mot Utsikten vann vi med 7-0, men innan dess så var det i Superettan som vi vann med 3 mål eller fler. Och, ja, “Det är GAIS” är väl kanske vad folk svarar på detta, men för mig är ett otroligt steg framåt och en rivstart på säsongen som är viktig. Det kommer inte vara den enda gången vi överraskar i år.

Här kommer mina tre nedslag i matchen:

Danskarna: Antalet danskar i BP har gått från en till fyra sedan förra säsongen. Succémannen Alexander Jensen har fått sällskap av Adam Jakobsen, Frederik Christensen, samt Kaare Barslund. Alla fyra startade idag och vilken energi de ger mig. Jensen visste vi redan vad han gick för och Christensens kvalité har vi fått se under försäsongen, in med anfallaren Jakobsen som hinner göra mål och träffa ribban under hans första 15 minuter för klubben, och mest imponerande är väl ändå 20-åriga Barslund som slängs in som mittback efter 3 veckor i klubben och håller lagets första nolla i Allsvenskan sedan 21 juli 2023.
Scouting på högsta nivå från Philip Berglund. Tack för det.

Laginsatsen: Det var en tydlig lagvinst idag. Ingen på plan gjorde mig besviken och man jobbade hårt hela matchen. Det blåser varma vindar inom laget är min känsla, och den känslan fanns där redan innan denna vinst. Man jobbar för varandra i 90 minuter idag och det gör mig otroligt glad att se. Med så många nya in i laget så skulle det kunna se spretigt ut, men det verkar ha gått snabbt för alla nya att komma in i laget.

Målvaktssituationen: Sedan man lånade in Lucas Bergström från Chelsea så har det varit mycket spekulation kring vem som kommer ses som förstavalet under säsongen. I intervjun jag gjorde med Engelmark i veckan så förklarade han att de har sökt efter den situation vi är i nu, med två eller tre målvakter som konkurrerar om att starta matcherna. Idag fick Bergström chansen från start istället för Sidklev, och den nya finska målvakten fortsätter att prestera stabilt. Idag är han inte tvungen att göra alltför många avgörande räddningar men håller nollan och gör det han ska. Bergström är 205 cm lång och har ett väldigt stort övertag när det kommer till defensiva hörnor där han oftast enkelt kan plocka ner motståndarnas inlägg. Problemet i dagsläget är att han verkar lite osäker och tveksam att faktiskt gå ut i alla de lägena där man känner att han borde kunna dominera. Spelet med fötterna tycker jag ha varit godkänt hittills, men lutar fortfarande mer åt Sidklev när det kommer till det spelet, det finns många matcher kvar att övertyga mig dock.

Det som var fint att se var att Sidklev var först fram och klappade om alla lagkamrater efter första halvlek, han mötte alla innan de klev av planen och visade sin uppskattning. Det är en liten detalj, men det fortsätter att visa att Sidklev inte bara är en framtida stjärnmålvakt men också en lagspelare av högsta nivå som inte låter hans attityd förändras på grund av konkurrensen. Sidklev är en favorit hos mig.

Slutsatsen är helt enkelt att det är en match att vara stolt över, men också viktigt att fokuset inte förändras. Detta är första steget på en 30 matcher lång färd mot att etablera sig i Allsvenskan. Det kommer vara många toppar och dalar på vägen, men jag tror att detta BP kommer överraska många lag och många fans under denna säsong.

Spelarbetyg:
Bergström: 7 - Gör det han ska och lite till. Hans 205 centimeter är väldigt värdefulla och ger oss en ny dimension i vårt försvarsspel.

Calisir - 7: Stabil match - har en fin passningsfot som var nyttig mot GAIS intensiva presspel.

Barslund - 8: En riktigt imponerande debut för unge Kaare - lugn och stabil mittback som fördelar bollar dit de ska. Potential att bli en riktig succé när vi blickar tillbaka.

Heggem - 8: Vad finns det att säga mer om Heggem? Vilken klippa vi har i honom. Stark, intensiv, och bra med bollen. Ett stort hot offensivt och en spelare som lägger kroppen bakom varje tackling och block.

Jensen - 9: Troligen den spelare som hållit högst och jämnast nivå sedan han anslöt till klubben inför förra säsongen. En riktig stjärna som är lika bra på defensiv planhalva som offensiv. Idag fortsätter han vara navet av vårt uppbyggnadsspel och fortsätter att hota motståndarnas försvar gång efter gång. Hoppas att han sätter en av sina frisparkar snart.

Fritzson - 9: Vår lagkapten som på många sätt är definitionen av att “lead by example”. Ludvig lämnade inget på planen idag men var tvungen att byta ut efter 86 spelade minuter på grund av kramp, något han skämdes för i efter-intervjun. Spelet på plan fanns det inget att skämmas för dock. Han sätter det viktiga 0-2 målet innan paus, och är den som spelar fram till Jakobsens ribbträff efter 10 minuter. Krigar hårt på mittfältet och är en riktig motor.

Odefalk - 7: Han gör 0-3 målet efter att hans inspel lurar målvakten och går direkt in i mål istället för att styras på medspelare. Grabben är 19 år och försöker fortfarande hitta sin position på plan, idag var positionen ganska flytande och gav honom en del ytor i det offensiva spelet. Det finns mycket kvar att hämta hos Wilmer och dagens match var ett steg i rätt riktning men tycker fortfarande han blir lite för osynlig i många stunder av matchen. Hans hyschande av hemmafansen gav några extrapoäng för mig.

Christensen - 8: Allsvensk debut för dansken som kom från samma klubb som Jensen. Är det en Jensen-kopia vi har fått? Inte riktigt samma spelartyp, men har några riktigt fina kvalitéer och höjer kvalitén på vår vänsterkant med ett par snäpp. Med sin snabbhet och inspelsfot så var en ett konstant hot för GAIS högerkant under hela matchen. Gör assist till 0-2 målet och kunde fått med sig fler.

Timossi: 8 - Poäng för Timossi! Glad att han inleder säsongen med en assist. Han hotar på sin högerkant med sin snabbhet och kvicka dribblingar. Det är fortfarande mycket i sista avgörande momenten som saknas, men bara att ha hans djupledsspel på den kanten hjälper oss väldigt mycket.

Vasic - 5: Det lossnar inte riktigt för vår käre Niko. Han ger oss en dimension i det offensiva spelet eftersom han har sin fysik som gör att han vinner många dueller, men utöver det så hotar han inte tillräckligt. Ju längre säsongen lider så kan jag se att duon Vasic & Jakobsen kan vara en bra kombo, men tror Vasic kommer bli en spelare man slänger in de mer fysiska matcherna.

Jakobsen - 9: Ribbträff i minut 10, och mål i minut 11. Vår nya danska anfallare presenterade sig med dunder och brak med ett distinkt mål som satte tonen för resten av matchen. Det var den friska fläkt som jag väntat på. En anfallare med energi, vilja, och effektivitet som gör avgörande mål. Samtidigt tog Adam också jobbet defensivt och vann tillbaka bollen ett par gånger. En nia är kanske i överkant, men den psykologiska effekt hans mål hade på matchen är inte att underskatta.

Inbytta:

Irandust - 6: Hinner inte röra bollen allt för många gånger på hans 25 minuter på planen men visar positiva tendenser dem gånger han får bollen. Har ett skott ganska direkt efter inhoppet som kunde blivit ett drömmål. Hoppas på att få se honom flyga framöver.

Zuta, Örqvist, Johansson, och Pichkah spelade för kort tid för att betygsättas.

Jag är glad. Väldigt glad. Fotboll är roligt, speciellt dagar som dessa.

Vi ses på Tele2 - lördag 15:00 när vi tar emot AIK för att äntligen vinna vår första tävlingsmatch någonsin mot dem.

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-03-31 20:19:00