Bravida Arena, 2023-07-15 17:30

Häcken - Brommapojkarna
4 - 2

Trött på "hedersamma" förluster - 4 tankar och spelarbetyg efter Häcken.

4-2 slutar matchen mot BK Häcken och på förhand så hade det väl varit helt rimligt, men alla som såg matchen kan nog instämma att resultatet inte speglar matchen till fullo.

Olof Mellberg intervjuades efter matchen och fick frågan om han var trött på så kallade “hedersamma förluster” och jag bara instämmer i frustrationen i att vi spelar så pass bra men åker ändå hem med 4-2 i baken. Jag uppskattar att vi har två tränare som lyckas spela fin fotoboll men som inte är nöjda bara vi "spelar bra"  även om det är mot Häcken  - kravbilden har ökat med Mellberg.

Mina 4 tankar efter matchen:

Målskyttet:
Idag gör vi två mål, men borde väl ha gjort minst 4? 5? Vi skapar farliga chanser men är helt uddlösa framför målet. I princip alla spelare utöver de tre mittbackarna hade chans att göra mål idag. Det funkar inte att missa så mycket som vi gör om vi ska ta tre poäng, speciellt i matcher mot regerande mästarna. Många av avsluten tycker jag var onödigt slarviga.

Bytena förändrade matchen:
Detta gäller för båda lagen. När BP bytte ut Liam Jordan och tog in Alexander Johansson så blev anfallen farligare och även om Johansson inte gjorde mål så bidrog han mycket till spelet i straffområdet. Men matchen öppnades också upp efter bytet av Sadiq. Sadiq, tillsammans med Rydgaard, var de farligaste punkterna för Häckens anfall och kontringar, så när Sadiq byttes ut så minskade farligheterna när BP tappade bollen.
Det var de inbytta som gjorde flest poäng också. Kamara: 2 assist, Layouni: 2 mål, Johansson: 1 assist, Vasic: 1 mål, Cosic, 1 assist.

BP:s spelidé funkar:
Det står jag fortfarande fast vid. Älskar hur vi spelar fotboll i dagsläget. Försöka spela sig ut ur varje situation, många positionsbyten, djupledsbollar, och ett jävla krigande i varje situation. Vi spelar ut Häcken i stora portioner av dagens match och jobbar oss rättvist tillbaka från 2-0 till 2-2. Det är bara så frustrerande att inte få utdelning på det i slutändan. Slarv och ett dåligt fokus i slutet gör att de trycker in 3-2 direkt efter 2-2, och sen bjuder vi dem på 4-2 för att sätta grädden på moset.

Nu är det dags att få utdelning på att vi spelar bra. Slarva bort poäng som vi gjort nu på sistone är inte godkänt. Behövs troligen 1-2 kvalitetsvärvningar.

Mikkel Rygaard:
Vilken spelare Häcken har i Mikkel Rygaard. Bra i alla delar av spelet och har otroliga spetskvalitér som avgör matcher som dessa. De perioder som Häcken spelar bäst är när BP inte lyckas försvara ytan framför Rygaard vilket ger honom tid och yta att göra det han är bäst på, skapa och avsluta chanser.

Spelarbetyg BP - Väldigt svårt att bedöma spelarna efter en match som denna...:
Sidklev: 2 - Gör ett misstag när han hänger tvätt på hörnan som blir 1-0. Sedan blir det 4 räddningar och 4 insläppta mål, inte bra nog tyvärr. Sidklev är fortfarande väldigt bra med fötterna och är bidragande till att vi lyckas spela oss ur situationer som vi vill göra.

Calisir: 5 - Gör ett gediget jobb i många perioder. Vinner duellerna mot Sana och är rätt stabil generellt.

Sögaard: 6 - Inte lika dominant som mot Degerfors men vann det mesta mot Trpcevski men hade lite klurigare i slutet mot Kamara. Fortfarande väldigt aggressiv och läser spelet utmärkt. Kom upp och sköt två gånger också!

Heggem: 5 - Att möta Sadiq är inte enkelt men Torbjörn gör ett bra jobb för att inte ge honom allt för stor lekstuga. Häckens tredje och fjärde målet kom från hans kant även om han inte hade mycket att sätta emot kontringarna när BP tryckte upp laget.

Jensen: 7 - Lyfte sig rejält i andra halvlek. Han hittade fina ytor på mittfältet och följde med upp i anfallen mer än vad han gjort de senaste matcherna. Skapar också 5 chanser.

Odefalk: 3 - Rätt så osynlig idag i sin första start sedan comebacken till BP. Få bolltouch och kom inte till skott någon gång. Bidrog inte så mycket.

Leach: 7 -  Uppenbart mer defensiva instruktioner för Leach idag. Han är kuggen i vårt uppbyggnadsspel och spelar den rollen väl idag. Färre chanser skapade än vanligt men ger oss ett lugn på egen planhalva som är otroligt viktigt.

Fritzon: 6 - Kredd ska han ha idag. Jag har hatat på Ludvig mycket i mina senaste rapporter men idag visar han anamma. Han går in hårt och ibland lite fult men det är skönt att se den elden tändas inom honom. Han gjorde det jobbigt för Häckens mittfält. Han har några skott i andra halvlek som jag dock tycker han borde gjort bättre på.

Ackermann: 5 - Kevin fortsätter blanda grovjobb och finlir på ett sätt jag uppskattar mycket. Tvungen att hjälpa till att försvara mot Sadiq och vara med i uppbyggnadsspelet. Gör inget speciellt idag men en helt godkänd insats.

Jordan: 3 - Första starten i Allsvenskan för Liam Jordan var ingen dröm tyvärr. Utbytt i halvtid och slarvig i de kontringslägen som BP hade i första halvlek. Bra val att byta ut honom mot Johansson.

Pettersson: 6 - Oscar är den som kickar igång vändningen när han reducerar till 2-1 i minut 81. Han hittade fina ytor för sina djupledslöpningar bakom Häckens backlinje men sista passningen satt inte alltid som den skulle. Fortsatt slarvig framför mål också, kunde gjort 1 eller 2 mål till om han satt sina lägen.

Inbytta:
Johansson: 6 - Hoppar in efter 45 minuter och bidrog mycket till att sätta tryck i Häckens straffområde. Slår inlägget till 2-2 och är generellt aktiv i boxen vilket var roligt att se. Hade superläge att göra mål efter ett fantastiskt inspel från Jensen men träffar bollen helt fel.

Sandberg-Magnusson, Cosic, Kroon och Vasic: Spelade för kort tid för att göra någon generell bedömning av spelet. Men Kroon fick ett par chanser när han byttes in istället för Pettersson men var slarvig i sista aktionen. Sandberg-Magnusson krigade på. Cosic skjuter ett väldigt bra skott som leder till 2-1, och Vasic gör 2-2.