Lagbanner

Vem tränar BP 2024? + reaktion på de 5 inledande matcherna.

Det finns många frågetecken inför säsongen 2024 - men vi har i alla fall ett färre nu när spelschemat för säsongen har presenterats. Ni får min reaktion på de inledande matcherna samt mina tankar på vem som borde träna BP nästa säsong - i både video & text-form!

I det slaskiga decembermörkret så väntar vi alla på samma högtid, som självklart är ju..st Allsvenskan 2024. Som en liten fin julaftonmorgons present (4 månader tidigt) så har nu säsongens spelschema släppts och det är dags för mig att ge mina tankar på de inledande matcherna.

Omg 1: GAIS – BP
Omg 2: BP – AIK
Omg 3: BK Häcken – BP
Omg 4: Halmstads BK – BP
Omg 5: BP – IK Sirius


Det kan tyckas vara tacksamt att få inleda mot ett nyuppflyttat lag men i det här fallet känns det lite läskigt att möta Gais på bortaplan. Laget har inte spelat i Allsvenskan på 10 år och med det i bagaget så kommer premiärmatchen troligen präglas av en otrolig hunger från Göteborgslaget. Från deras perspektiv så känns nog BP som en skön start på säsongen även om jag tror vi kommer vara grovt underskattade även i år. 
Hemmapremiären blir i omgång 2 när vi möter AIK. Är det nu vi tar vår första vinst mot Solnalaget? Vetefan om det asså. AIK känns oförutsägbara inför 2024, många frågetecken i Solna. Hade varit otroligt att sätta dit dem för en gångs skull. Jag trodde dock att vi skulle göra det i senaste matchen på Grimsta - men där blev det en, i mina ögon, oförtjänt 0-2 förlust efter dubbla mål från wingbacken Rui Modesto. Den matchen känns för övrigt som en evighet sedan. Både Cosic och Waker startade matchen för BP, och för AIK kunde vi se Guidetti, Haliti, Hussein, och Magashy i startelvan. Det var också sista matchen för Andreas Brännström som AIK-tränare. Vi återkommer till Brännan senare i denna text. 

Omgång 3 är inte superrolig då vi ska ta resan till Bravida Arena för att möta Häcken. I och för sig så slutade vår senaste match på Bravida med en 0-7 vinst… Vi gjorde också två väldigt bra matcher mot BK Häcken förra året, en snöplig förlust på bortaplan och en stark vinst i sista omgången på Grimsta. Häcken står i dagsläget utan tränare efter att Mathias Högmo dragit till Japan - vi får se vem som tar över från norrmannen men vem det än blir så kommer det vara stora skor att fylla. 

Omgång 4 och 5 är borta mot Halmstad, och hemma mot Sirius. Halmstad städade vi bort utan vidare problem förra säsongen, medan matcherna mot Sirius slutade i två uddamålsförluster. Mot Uppsalalaget finns det definitivt revansch att hämta. Sirius ser också ut att tappa någon eller några av nyckelspelarna Ali, Matthews, och Persson. Då får vi se om de lyckas hitta några jämförbara guldklimpar att ersätta dem med.

Sammanfattningsvis är det en marginellt trevligare inledning på säsongen 2024 jämfört med säsongen 2023 som inleddes med Djurgården, Malmö och Elfsborg. Det finns en större fallhöjd och risk för beskvikelse i årets inledande spelschema. Samtidigt känns denna inledning som att den är fylld med många frågetecken från både oss och motståndarna. D
För oss handlar det mycket om vilka vi ersätter de spelare som lämnat och ryktas lämne. 

Och det får oss att komma över på vårt största frågetecken och vårt nästa ämne; Vem tränar BP 2024? 

Det lockas och dras från många olika håll kring både spelare och tränare i BP. Engelmark ryktades till Hammarby, men nu när de har gjort klart med Kim Hellberg så kan vi räkna bort det. Nu verkar de flesta journalister och källor vara rätt säkra på att Olof Mellberg är fotbollförbundets främsta kandidat till att ta över förbundskaptensposten. Om det stämmer så är min känsla att det är ett för lockande erbjudande för Olof att tacka nej till. Då är den stora frågan, vem tränar BP 2024?

I mina ögon, just nu innan vi ens vet om det behövs leta efter en ny huvudtränare, så finns det två-tre bra alternativ i dagsläget.
1. Låta Engelmark vara ensam huvudtränare. Jag litar mycket på Engelmark och tror definitivt att detta är ett steg han skulle vara sugen att ta. 

2. Andreas Brännström? Jag diggar Brännan starkt. Hans sejour i AIK är i mina ögon inte rättvist att bedöma honom på, för många interna problem för att han ska ta hela ansvaret för den katastrofala prestation AIK gjorde under våren. Tror han hade gjort det minst lika bra som Berg om han hade fått samma värvningar (speciellt Saletros). 
Jag är i alla fall nyfiken på honom och skulle inte vara emot om han kom till Grimsta. Skulle det också vara så att man fortsätter med duo-tränar-spåret så hade det varit fantastiskt att ha kvar Engelmark också. Finns ju en BP-historik att hämta i Andreas också! 

3. Rikard Norling…? - Det finns få tränare i Sverige med samma fotbollshuvud som Norling. Han må utstråla lite galenpanna och virrighet ibland  - men fan jag skulle ljuga om jag inte är exalterad på tanken som honom som huvudtränare för BP. En återkomst till klubben han startade tränarkarriären i, nu som huvudtränare? Något finns ju där. Han skrev ju tyvärr nyss på som tränare för FC Stockholm, men skulle inte vara förvånad om det fanns någon “större klubb som rycker i mig”-klausul som gör att Norling har rätt att bryta kontrakt vid typ Allsvenskt intresse. 

Om något av detta är vettigt? Jag har ingen aning egentligen. Detta är bara mina initiala tankar vid ett eventuellt tränarbyte. Jag hoppas Mellberg och Engelmark är kvar, men unnar självklart Olof ett förbundskaptensjobb. 

Det var allt från mig denna gång! Önskar er alla en god jul och gott nytt år om jag inte får inspiration och gör något till inlägg här innan årsskiftet. I vår kommer det ännu mer innehåll från min sida - både här och på youtube så det hoppas jag att ni kommer gilla! 

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2023-12-19 20:10:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna