Experten: ”Brukar misslyckas mot utländskt motstånd”
Under Mario Fricks ledning har Max Meyer äntligen fått igång karriären. Nu ska han försöka sätta stopp för en ny blårandig Europaframgång.

Experten: ”Brukar misslyckas mot utländskt motstånd”

Djurgården är återigen på väg in i ett Europakval – och denna gång väntar schweiziskt motstånd. Men vilka är FC Luzern? Forum 1891 tog hjälp för att lära känna motståndet lite bättre.

Fjolårets Europaresa blev en riktig succé för Djurgårdens del. Tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf prickade – tillsammans med spelartruppen – formen perfekt under sommaren när spelschemat var som allra tuffast. Segrarna samlades på hög både i den allsvenska guldstriden och i kvalet till Europa Conference League. Det räckte inte hela vägen hemma i Sverige där BK Häcken till slut stod som mästare, men ute i Europa var resultaten bästa tänkbara. För laget och supportrarna blev det resor till Kroatien, Rumänien, Cypern, Irland, Belgien och Norge. Efter tolv matcher, tio segrar och endast en förlust hade man tagit sig till och förbi gruppspelet hela vägen till en stekhet åttondelsfinal.

Alla inom Djurgården kraftsamlade rejält till dubbelmötet, men det höll inte hela vägen. Polska Lech Poznan var numret för stort och Europaäventyret fick ett abrupt slut där och då. Men nu står sommaren i full blom igen och nya matcher på kontinenten väntar. I slutet av juni lottades DIF:s första motståndare fram – och det blev sämsta tänkbara. Av de klubbar som Blåränderna kunde ställas mot var FC Luzern den tuffaste på förhand. Med andra ord blir det en resa till Schweiz för alla blårandiga supportrar som planerar att åka ned på bortamatchen. 

Emanuel Staub bor idag i Schweiz och arbetar som fotbollsskribent. Han är grundare av Bolzplazz, som är en hemsida och social medieplattform om schweizisk fotboll, och har även haft flera olika uppdrag inom schweizisk sportmedia. Staub bevakar särskilt talangfulla ungdomsspelare och försöker introducera dem för en bredare publik. Hans stora passion – förutom att skriva om schweizisk fotboll i stort – är att scouta spelare och bedöma deras potential.  


Då landets största spelare och nu tränare för FC Luzern. Mario Frick här i en match mot Sverige med sitt Liechtenstein.
Staub menar att lottningen togs emot med stor besvikelse i Luzern. 
– Det är en svår och olycklig lottning för Luzern, särskilt med tanke på att man kunnat lottas mot svagare motstånd som Dudelange (Luxemburg), Saint Patrick’s (Irland), Sutjeska (Montenegro) eller Cosmos (San Marino). Till och med Luzerns tränare Mario Frick har medgett att Djurgården var den tuffast möjliga lottningen för laget, säger Emanuel Staub till Forum 1891. 

Stark ungdomsakademi
FC Luzern, som ofta går under namnet FCL, grundades år 1901 och spelar i blått och vitt, som alltid präglat staden och dess stadsvapen. Faktum är att redan år 1867 gjordes ett första försök att bilda klubben. Den dåvarande gruppen personer använde sig av den lokala tidningen för att nå ut till människor och för att samla medlemmar, men responsen var inte tillräcklig. I stället dröjde det 34 år innan Adolf Coulin, Ernst Haag och Hans Walter samlades på en restaurang intill järnvägsstationen för att etablera FC Luzern som klubb. 

Det är en anrik klubb med många supportrar som Djurgården ställs mot. FCL hör hemma i de centrala delarna av Schweiz och stöttas inte bara av lokala människor utan från hela regionen. Trots sin storlek och långa historia saknar man större sportsliga meriter. Under FC Luzerns över 120-åriga historia har man endast vunnit fyra titlar. Den senaste kom 2021 när man vann schweiziska cupen för tredje gången. Idag håller man sedan 2011 till på Swissporarena – en arena som har en kapacitet på knappt 17 000 åskådare. 

Resultaten i de europeiska turneringarna imponerar inte nämnvärt och har även gjort andra lags supportrar besvikna genom åren.
– Till skillnad från andra mellanstora schweiziska klubbar som St. Gallen, Zürich och Lugano har Luzern aldrig lyckats kvalificera sig till ett gruppspel i Europa. Man har ett förskräckligt facit från Europakval där man bara har lyckats ta sig förbi första rundan en enda gång på åtta försök (i Europa League mot Klaksvik sommaren 2019). FCL:s usla Europaresultat har även retat upp andra schweiziska klubbars supportrar, eftersom man inte bidragit till att öka den schweiziska rankingpoängen.

Men Luzern gör även mycket bra. Satsningen på ungdomsakademin och det långsiktiga arbetet har gett utdelning på planen. 
– Trots att man inte har uppnått någon status utanför hemlandet har Luzern imponerat på andra fronter. Man har en av landets starkaste akademier och får ständigt fram nya spännande spelare som lyckas etablera sig inom den professionella fotbollen. Sedan nuvarande tränaren Mario Frick tog över under 2022 har också fler och fler akademispelare slussats in i A-laget – något som gjort Luzern till ett mycket ungt och spännande lag att följa. Några namn som sticker ut är A-landslagsmannen och lagkaptenen Ardon Jashari (20), lovande förstekeepern Pascal Loretz (20) och schweiziske U21-landslagsmannen Marco Burch (22).


Ardon Jashari, Luzerns lagkapten och talangfulle mittfältare, här i en duell med Cristiano Ronaldo under VM i Qatar. 
Spännande nyförvärv och eftertraktad talang 
I Schweiz har man ingen egentlig relation till svensk fotboll i allmänhet och Allsvenskan i synnerhet. FC Luzerns tränare Mario Frick med 125 landskamper för Liechtenstein och spel i Serie A är självklart medveten om Djurgårdens tidigare framgång i Europa Conference League. Men hos gemene schweizare lyfter Emanuel Staub fram att ett visst Emil Forsberg-mål sitter i många än idag. 
– I Schweiz tenderar man att följa Bundesliga och/eller Serie A, medan andra europeiska ligor knappt får någon uppmärksamhet alls. Den relation som schweizare har till svensk fotboll är främst det respass man åkte på mot Sverige i VM 2018, efter att ha stått för ett lysande gruppspel – något som fortfarande svider.

Super League, som ligan i Schweiz heter, avslutades i slutet av maj och har ännu inte startat för den nya säsongen. I skrivande stund är Luzern mitt inne i en försäsong med ett flertal träningsmatcher på programmet. Fem dagar före första matchen mot Djurgården inleder FCL tävlingssäsongen med ligapremiären mot Winterthur. Det här liknar situationen som DIF var inne i inför dubbelmötet med Lech Poznan tidigare i år. Nu är det omvänt och Djurgården får anses ha en god fördel av detta. 
– Att inte vara igång med seriespelet tror jag absolut kommer att vara en nackdel i kvalet. Luzerns trupp har förändrats på många sätt under sommaren och man kommer att behöva tid för att förverkliga den potential som finns i truppen.

För det har som sagt hänt mycket under sommarfönstret för Luzerns del – och mer kan komma att hända längre fram. Spelare har lämnat och nya spelare har kommit in samtidigt som unga spelare är hett eftertraktade. 
– Det har varit en del rörelse i truppen. Målvakten Marius Müller har flyttat till Tyskland (Schalke 04) och ersätts nu av den mycket lovande egna produkten Pascal Loretz. Den unge lagkaptenen Ardon Jashari anses som en av landets största talanger och det är förmodligen en tidsfråga innan han lämnar klubben.

Staub fortsätter att prata om ett spännande nyförvärv.
– Luzern har samtidigt lyckats göra en av seriens mest spännande värvningar. Man har lyckats ta in Teddy Okou, som blev skyttekung i Challenge League när Stade Lausanne-Ouchy tog klivet upp i den schweiziska högstadivisionen Super League. Det är en orädd och mångsidig anfallare som har potential att glänsa i Super League.

”Relationen med polisen har inte varit den bästa”
Under förra Europaäventyret ställdes Djurgården mot flera starka publiklag. HNK Rijeka och APOEL var röststarka på sina respektive hemmaarenor och Lech Poznan är känt över hela världen för sina supportrar. De senaste åren har konflikten med polisen ökat bland de svenska supportrarna – mycket på grund av den numera skrotade villkorstrappan och situationer där polisen använt våld mot oskyldiga supportrar. Luzern har även de haft en del incidenter med polisen det senaste året.
– Under förra säsongen hamnade FCL-supportrar vid ett flertal tillfällen i bråk med såväl polis som fraktioner från rivaliserande klubbar. Relationen med polisen har inte heller varit den bästa på sistone. Jag vet inte på vilket sätt polisen förbereder sig inför de besökande DIF-supportrarna, men de får räkna med att vara påpassade. 

Djurgården kan förvänta sig mycket folk på matchen då FC Luzern varit bra på att fylla sin arena den gångna säsongen. 
– Som jag redan varit inne på har Luzern en supporterbas som är förhållandevis stor, eftersom man har en hel region bakom sig. Man är inte i närheten av Young Boys eller Basel, men man ligger absolut på en respektabel nivå. Förra säsongen var man femma i den schweiziska publikligan och hade ett hemmasnitt på något under 13 000 besökare.


Tifo från FCL:s klack. Det återstår att se om de bjuder på något liknande mot Djurgården. 
Emanuel Staub, som bor i Zürich till vardags, passar på att ge tips till alla Djurgårdssupportrar som reser ned till Schweiz och får tid över, men varnar även för priserna. 
– Annars är det en vacker del av landet som absolut är värd att besöka. Räkna med höga priser dock. Det är överlag extremt dyrt att leva i Schweiz och Luzern är särskilt dyrt.

– Men när jag besöker Luzern brukar jag alltid besöka sjön och den berömda uråldriga bron Kapellbrücke, som ligger mitt i stan.

Underlaget ska inte avgöra
I den schweiziska högstaligan håller tio lag till där hela fem stycken får chansen att kvala till någon av Europas tre klubblagsturneringar. Det är framför allt Young Boys och Basels imponerande resultat i Europa som har möjliggjort detta. Fjolårssäsongen slutade i en fjärdeplats för Luzern. Att man höll Basel bakom sig får ses som en stark bedrift. Under tränaren Mario Frick har klubben ett karakteristiskt sätt att spela på. 
– Luzern har haft en tydlig spelidé efter att Mario Frick tog över rodret. Man spelar med hög intensitet med starkt presspel och använder sig av direkta, vertikala kontringar. Man är också mycket starka på fasta situationer.

Det finns flera spelare som Djurgårdsspelarna behöver se upp med – något som Kim och “Tolle” säkerligen vet om.
 – Man ska hålla ögonen på nyförvärven Teddy Okou och Kevin Spadanuda. Det största namnet är tyska före detta supertalangen Max Meyer, som är inne på sitt andra år i klubben och är en riktig nyckelspelare. Han har äntligen kommit på fötter igen och var i toppform förra säsongen. Utöver Ardon Jashari finns det en annan ung innermittfältare att se upp för och det är Nicky Beloko. Han är en aggressiv och kraftfull box till box-spelare med starkt pannben.


Max Meyer, tidigare i bland annat Schalke 04, Crystal Palace och FC Köln, har fått igång karriären i FC Luzern. 
I Sverige och Allsvenskan har diskussionen kring konstgräs varit på tapeten i många år. Färre och färre lag spelar sina hemmamatcher på naturgräs i den svenska högsta serien. Det var på många sätt en fördel för Djurgården att laget använde sig av konstgräs när de utländska lagen kom på besök till Tele2 Arena förra året. Den fördelen ser inte ut att bli lika stor när Luzern kommer till Stockholm – i alla fall om Staub får gissa.
– Konstgräs är definitivt en het potatis i Schweiz. Flera klubbar har på senare år valt att byta bort sitt naturgräs, däribland regerande mästarna Young Boys. Det är med andra ord ingenting nytt för Luzern – och inget man kan använda som ursäkt.

Så hur går det? Staub har inte alltför stora förhoppningar på sina landsmän.
– Jag håller absolut tummarna för att Luzern kan överraska och ta sig vidare till nästa runda. Känslan är dock att Djurgården kommer att vara för starka. Man kommer från en framgångsrik säsong i Europa och är uppe i matchtempo samtidigt som Luzern haft sommaruppehåll och normalt sett misslyckas när man möter utländskt motstånd. Tyvärr kommer nog Luzerns säsong i Europa ännu en gång ta slut innan den ens hunnit börja.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-07-12 10:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården