Strandvallen, 2021-07-11 15:00

Mjällby - IFK Norrköping

Bytt bytt, kommer aldrig igen eller den gräsliga historien om Strandvallen?

Bytt bytt, kommer aldrig igen eller den gräsliga historien om Strandvallen?

Norling har insett att ska det inte bli ytterligare en plattmatch som mot Varberg gäller det att vara bättre förberedda! När IFK nu har tillgång till stora delar av Himmelstalundsområdets stora yta så varför inte göra som ungdomslagen, även träna där? Bra idé tycker jag och hoppas att det ger ett positivt utslag. Jag hoppas att även Agardius slipper bli utslagen av sin gamla hemmapublik. Jag tycker de kan var nöjda med att fått hem Andreas Blomqvist!

Jaha, då bär det av på den fjärde längsta bussresan till årets bortamatchen, bara Jämtkraft Arena, Malmö Stadion och Varberg Energi Arena ligger längre bort.

IFKarna har ju mer eller mindre slutat prata om de underlag de spelar på, det ska inte betyda något!
Jag har inte gått in i någon sådan pakt utan kan glatt konstatera att IFK, har inte sedan Parken fick konstgräs, presterat så där jättebra mot dessa lag som likt kor tillbringar sina dagar på Poaceae.Nu finns det 9000 arter inom familjen Poaceae, så vad kan det vara som är så besvärligt med arten som fotbollsspelare håller till på? Korna betar väl av det mesta, men jag tror inte det blir lika kortklippt som som nymodigheten polypropylen. När det kom hette det ’65 hette det Astro Turf. Numera har vi monofibergräs som ser naturligare ut. UEFA tillåter egentligen bara polypropylen där klimatet kräver detta, men det har spelats både CL-matcher och kvalmatcher till EM på ickegräs! Finalen i CL ska spelas på gräs!

Pionjärer i Sverige var, inte helt oväntat, Gammliavallen i Umeå. Sedan har tillkommit Behrn Arena  i Örebro, Idrottsparken i Sundsvall, och Borås Arena. På herrsidan blev Elfsborg den första klubb att vinna Allsvenskan med en hemmaplan med polypropylen. Umeå IK var först på damsidan. Som en kuriositet kan nämnas att Sundsvall redan ’91 spelade två Allsvenska matcher på polypropylen, då Idrottsparken byggdes om. Även Umeå IK spelade vårsäsongen på polypropylen av samma skäl.

I årets Allsvenska spelar Elfsborg, Örebro, Häcken, Östersund, Hammarby, Sirius IFK och Djurgården på polypropen. Medan Malmö, Degerfors, AIK, Halmstad, Mjällby, och Varberg tillhör de rättrogna.
Kalmar och Göteborg har det med svenska mått, lagom, underlaget, hybridgräs, alltså både och!

Men nu är det Strandvallen som gäller. Mjällby håller inte till i Mjällby utan i Hällevik i Sölvesborgs kommun, ca 6 km från själva Mjällby. Nu är väl MAIF hela Blekinges lag så det ligger säkert bra där!
Ett av problemen för gästande lag är vinden!

Om det blåser sydöstlig vind så blir det motigt i en halvlek och jobbigt att hinna ifatt bollen den andra. MAIF har nog träna på dessa förhållanden, så det kan ge dem en fördel. Imorgon ska det blåsa 4 m/s sydlig vind, så det lär inte bli alltför stora problem med vinden. Temperaturen ligger på 23 grader så det är nog rätt behagligt.

MAIF kommer med en förlust på polypropen på Studenternas mot Sirius, där de borde vunnit om man ser till statistiken, men…Men det gäller att göra fler mål om man vill vinna och om man inte gör det så hjälper ingen statistik.

De tar med sig det positiva i form av att grunderna sitter, de har utvecklat passnings- och anfallsspelet, de klarade av att spela sig igenom Sirius och de tog sig in på ytorna bakom Sirius försvar.
Det som de har troligtvis förbättrat under veckan är att få flera avslut på mål, att inte låta motståndarna få kontringar på slarviga bolltapp och försvara straffområdet bättre.

De har möjlighet att ställa upp med olika forwardskonstellationer beroende på vad de tror ger bästa effekt för att vinna mot IFK. Vi får avvakta och se om det blir 1 eller 2 anfallare eller något mellanting.
Vi har väl alla konstaterat att under EM har många, kanske de flesta matcherna, avgjorts i slutet. Så de kommer vara noga med vilka spelare de avslutar matchen med.

Tränaren tror att IFK inte nått upp på högsta nivå p.g.a. alla spelarbyten. Men han har respekt för Norling och fruktar IFKs passningsspel med mycket rörelse, löpningar och smarta positioneringar.

De är fortfarande obesegrade på Strandvallen och vill inte förlora imorgon heller. Ska jag skriva precis som mot Malmö att jag är nöjd med en poäng imorgon, så får vi se hur fel jag får igen…De har bestämt sig att inte släppa till några ytor mot IFK, så det gäller för oss att vi är ytterst effektiva på de ytor vi får. Deras anfallsspel ska bestå av tidigt djupledsspel och mycket bollinnehav.

Nu får vi alla Mjällbysupportrar emot oss och de vill givetvis avsluta matchen med segersång.

Vad har i då att komma med?
Skadelistan är fortfarande skapligt lång, Levi, Kevin, Rask och Totte. Dessutom är Marco avstängd.
Norling räknar med samma trupp som mot MFF vilket betyder: Jansson, Linus, Agardius, Ishaq, Alle, Ari, Telo, Björk, Sam, Julle, Castegren, Kusu, Sema, Dino, Chabo, Khazeni, Lima, IBJ och Bjarnarson.

En startelva som den här är väl inte omöjlig:
Jansson
Linus Castegren Agardius
Ishaq, Alle, Ari, Telo
Sema Sam IBJ
Med bänken: Julle, Dino, Chabo, Khazeni, Lima, Bjarnarson. Björk och Kusu.
Vi vet ju att Mjällby är ett fullvuxet lag så ska vi titta på längden på våra spelare så borde Lima, Khazeni och Björk  få speltid med sina 1,89, 1,85 respektive och 1,84 m.

Nu gav ju Malmömatchen oss förtroende och det kan vi behöva, det bästa är nog att alla träningar har gått på gräs, det kanske till och med kan vara en fördel för oss och överraska MAIF och ge dem sin första hemmaförlust i år! Vi vet ju att trender är till för att brytas!

Var, när och hur?

Strandvallen i Hällevik med avsparkstid söndag 11 juli 2021, Discovery+ sänder som vanligt och börjar 14.44, NT är med på ett hörn och refererar på nätet.

Framåt Kamrater!
 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2021-07-10 15:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås