2022-11-03 21:00

Braga - Malmö FF
2 - 1

Camp Bacalhau: bakom kulisserna
SLO Pierre Nordberg offrar sig för Malmös fans genom att kontrollera efterrättskvalitetet på samlingsbaren Café Vianna.

Camp Bacalhau: bakom kulisserna

Mycket har sagts och skrivits om MFFs med svenska mått unika framgångar i Europa. Vad är hemligheten? En del av den ligger i hur föreningen professionaliserats och skapat en organisation kring minsta detalj i vad som händer när laget spelar bortamatch. Himmelriket borrar i det osynliga jobb som görs utanför den rent sportsliga sidan av saken.

Har stämt möte med Malmös SLO – Supporter Liaison Officer – Pierre Nordberg på Praça da República, den tänkta samlingsplatsen för alla bortasupportrar timmarna innan match.

På den korta promenaden från hotellet tänker jag att det är imponerande att föreningen skickar en hel person som enbart fixar med detta. På torget träffar jag tre anställda – förutom Pierre klubbens evenemangsansvarige Patrik Jandelin och den tidigare Himmelriket-skribenten Marcus Lehtonen, som nuförtiden tituleras kioskansvarig.

Aha, förutom guldströssel på kaffet i kansliet är det sådant som klubbmiljonerna går till i stället för nyförvärv? Häng kvar, så kikar vi på vilka stenar som vänds och läggs tillrätta för spelare och fans vid en helt ordinär europeisk bortakamp.

Först arbetet med inresande supportrar. Det är liksom inte så att fansen far omkring och klubben sänder ut en tweet eller två. Det finns många regler att följa, från Uefa och lokala polismyndigheter.

Ta valet av samlingsplats. SLO tar en pubrunda, överväger vilken bar som har bäst ölutbud och sprider ordet på sociala medier? Inte riktigt. Polisen vill ha ett ord med i laget. I Braga hänvisas bortafans alltid till Praça da República. Precis som de hamnar på Lilla torg i Malmö.

Inte bara samlingsplats innan match måste planeras. Denna gång bor en betydande andel av de omkring 300 himmelsblå fansen i Porto, några har passat på att dubbla fotbollsdosen med att titta på Portos hemmamatch i CL mot Atletico Madrid i tisdags.

Pierre Nordberg har ordnat med en buss från stadion till Porto för dem som bor där i stället för i Braga. Verkar okomplicerat. Men Porto-polisen vill inte att ett hundratal fans kliver av en buss mitt i natten i sin stad. Inte ens harmlösa malmöiter. Polisen anvisar bussens exakta destination.

Den som läst om mina äventyr på matcharenan igår vet att Estádio Municipal de Braga är lurig att navigera. Nordeberg har full koll på detta och har planerat hur man ska styra bortasupportrarna till rätt plats för att byta biljett-voucher mot riktig biljett och därifrån ha nära till rätt ingång – utan att behöva idka bergsklättring.

Spelarhotell. Kan vara knepigt. Även om det inte skulle råka vara någon stor konferens i stan är det få hotell som har 70 rum lediga på ett bräde. I Braga hamnar de flesta lag på det hotell där Malmös trupp och delegation huserar – Melia Braga Hotel & Spa.

Bra att veta, då kan alltså – den som har råd – boka in sig på samma hotell och hänga med stjärnorna i restaurangen? Nja. Laget har alltid ett eget meal room där man äter, och ett eget meeting room för alla genomgångar.

En viktig faktor är att spelarna får rätt mat i sig i rätt tid. Förr hade MFF alltid med sig en egen kock. Med tiden kom man fram till att det sällan är ett problem med kompetensen utomlands att sno ihop en måltid. I stället är det numera Marcus Lehtonens jobb att specificera för hotellen exakt vad truppen ska ha i sig precis när. Och att sedan punktmarkera á la en Roy Andersson på speed.

Denna vecka har trion också hunnit med studiebesök och möten i Porto i samband med deras Champions League-match. Patrik Jandelin berättar att det alltid finns små saker att ta intryck av. Det är inte heller oviktigt att få bekräftat att de lösningar Malmö använder på hemmaplan liknar det som är etablerat runtom i Europa. En sak som var intressant i Porto var möjligheter att lämna in väskor och dylikt utanför arenan.

Detta var ett axplock av vad som sker runt själva matchen när MFF är ute och reser. Och det skulle gå att säga mycket mer om tajmingen kring resor i förhållande till tidigare och kommande matcher, de tillfällen när sponsorer reser med klubben eller Uefas detaljerade regelverk för hur nära nog allt ska skötas.

Stefan Sjöström@DrSjostrom2022-11-03 14:46:01
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?