2022-11-03 21:00

Braga - Malmö FF
2 - 1

Camp Bacalhau: Fem snabba efter Braga-MFF
En svår match för Johan, som gör en riktigt stark match.

Camp Bacalhau: Fem snabba efter Braga-MFF

En riktigt bra första halvtimme. Just när man börjar tänka att Braga kanske kan bli frustrerade kommer ännu ett baklängesmål som bara är konstigt. En stund i andra skapar vi chanser, innan Braga kan göra 2-0 litet för enkelt. Sedan tappar Malmö det mesta för en stund och det kunde verkligen runnit iväg. Patriot Sejdiu placerar in ett fint reduceringsmål. Och sedan är vi inte mer än en stolpträff från Isaac ifrån att stjäla ett kryss. Malmö blir det enda lag i årets Europa League som inte

Startuppställning
Det har funnits få konstanter för Malmös spelare denna säsong. Tre olika tränare. Man kan tycka att det vore bra att i det läget hitta några saker att hålla fast vid. Som vilket grundsystem man följer. Milos blandade en del men höll sig oftast till 4231, men ibland 343. Med Georgson drog det mer mot 433. Åge har växlat mellan 433 och 352.

Idag valde Åge sin gamla favorit från Europaspel – 352. Men utan att använda en riktig wingback till höger. Den enda med kapacitet att göra ett stabilt jobb i den rollen är Felix. Men han behövdes utifrån den rådande skadekrisen som en av de tre mittbackarna. Återstod två inte så attraktiva alternativ. Antingen en inte så erfaren och defensivt stark Patriot Sejdiu, eller så låta Sören Rieks spela vinge på sin sämre kant. Åge valde att bänka Patriot och i stället spela Romain Gall som wingback. Romain gjorde så gott han kunde, men det där är inte riktigt hans grej. Släppte bollen mellan benen tre gånger i första. Hade en livsfarlig hemåtpass i eget straffområde till Ola. Och var den som nite riktigt fick bollen bort från den farliga ytan vid Bragas första mål.

Det enklaste idag hade kanske varit att fortsätta med det 422 som användes senast mot Varberg. Invant. Och ingen hade behövt spela på konstig position. Beijmo ytterback till höger, Knudsen eller kanske Rieks till höger. Gall hade gjort det mycket bättre som högerytter.

Oflytet fortsätter
Bragas inledningsmål mål till 1-0 säger så mycket om denna säsong. De inledande 35 minutrarna har sett riktigt bra ut. Självklart har hemmalaget haft mer boll och några tillstymmelser till chanser.

Så chippar Al Musrati in en boll i straffområdet litet på måfå. Vikarierande wingack Gall nickar ut bollen, men lyckas på fem meters håll pricka hugos skalle så att Ricardo Horta kommer fri med Dahlin. Vår målvakt gör sig stor, det bli ett slags motlägg där bollen ändå studsar tillbaka till Horta som på chans stöter den förbi Dahlin. Chalus har gått ner på målinjen för att täcka, men är skymd och råkar ha tyngden på fel fot och får se hur bollen retfullt smyger förbi sin högerfot.

Fyra olika spelare i samma situation har en aning missflyt utan at någon gör något särskilt anmärkningsvärt fel.

Subtrahera offensiva hot med Åge
Malmö använde idag en ny taktik på defensiva hörnor. Braga ville locka ut två man till hörnflaggan genom att placera en spelare bredvid sin hörnläggare. MFF går bara ut med AC. I stället skickas både Buya och Gall upp mot mittlinjen, vilket tvingar Braga att stanna hemma med tre man. Det innebär att Braga bara hade fem spelare i offensivt straffområde.
Litet finurligt, faktiskt. Oklart för mig varför man övergav detta i andra halvlek.

Chalus är värd att satsa
Vårt tjeckiska nyförvärv från i vintras har verkligen haft ett tungt år. Få spelare har varit inblandade i så många märkliga situationer som lett till baklängesmål. Idag är han o.lycklig vid båda baklängesmålen

Men: han gör en riktigt bra match! Jag upprepar: Chalus gjorde det bra. Vinner mycket närkamper, står rätt. Och är inte alls dum med boll

Och han gjorde inga direkta fel vid något av målen.

Lix.

 Framtiden
Flera spelare som antingen är unga eller som varit borta mycket i år gjorde det bra idag. Hugo lysande framför allt i första halvlek. Patriot Sejdiu kommer in och gör mål. Chalus visar mer och mer att det finns något där. Isaac gör ett bra inhopp och visar åter att han är en stark poängspelare genom sitt fina assist till Malmös reduceringsmål.
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2022-11-03 22:56:26
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?