2022-11-03 21:00

Braga - Malmö FF
2 - 1

Camp Bacalhau: Inför Braga-Malmö
Presskonferens innan Braga-MFF: innan frågan om Åges favoriträtt.

Camp Bacalhau: Inför Braga-Malmö

Årets näst sista match är också den på papperet svåraste. MFF ställs mot den portugisiska ligatvåan, det handlar om bortaplan och om en motståndare som är högmotiverad – hemmalaget måste vinna för att få spela i Europa League och inte riskera beblanda sig med de lågt stående lagen i ECL. *host* Djurgården *host*

På skadefronten intet nytt. Inga av de spelare som varit frånvarande av medicinska skäl är tillgängliga i morgon. Däremot finns de i söndags avstängda AC, Isaac och Patriot med i truppen igen. På presskonferensens podium satt Ola och funderade på om han ändå inte skulle kunna krama ur litet extra ur sin kropp de två matcher som återstår av karriären.

På bänken kommer man att fylla på med några U19-spelare, men Åge var tydlig med att vi inte ska förvänta oss att se någon av dessa på plan.

- Det är inte rätt mot dem att ställa ut dem i en match som den här, utan att de fått testa sig i Allsvenskan.

Senast lagen möttes, i höstens första gruppspelsmatch, blev det åka av i första halvlek. Malmö hade väldigt svårt att hänga med. Sedan dess har det hänt en hel del som knappast har förbättrat kampmoral och självförtroende. Åge menar att man i detta läge får tänka bort resultatet och lägga fokus på prestationen.

En portugisisk journalist undrar hur det ser ut med motivationen för Malmö med bara två matcher kvar av säsongen. Åge är helt öppen med att säsongen varit tuff för laget. Skador, tätt mellan matcher. Tungt.

Vi pratar gärna om Malmö FF som en klubb av vinnare. Men vad gör man med en grupp vinnare när resultaten går helt emot? Malmö är det enda lag av 32 som ännu inte tagit någon poäng i Europa Leagues gruppspel. Viktigt att spräcka den nollan. Givetvis.

Ändå ligger det något i Åges prat om att nu är det prestation som gäller. Det största med fotbollen är inte att vinna. I morgon söker vi något annat. En känsla. Fart. Spelare som samhandlar. Hör ihop. Glädje.

Åge såg faktiskt rätt trött ut idag. Jag som aldrig har träffat honom förut har hört så mycket om hans energi, hur han kan äga ett rum och trivs i situationer då han får prata fotboll med intresserade journalister. Kanske plantera litet nojor i huvudet hos en motståndare.

Idag var det bara en fråga som fick igång honom. I Himmelrikets redaktion har det påståtts att Bacalhau är hans favoriträtt. Kan inte låta bli att klämma in presskonferens sista fråga: stämmer dessa rykten?

Här lyser Åge upp, och tillstår att torsk – på portugisiska Bacalhau – är hans favoritfisk. Han känner flera personer hemma i Norge som exporterar torsk till just Portugal. Nu får den samlade pressen också veta att Åges pappa var fiskare som fångat torsk både utanför Grönland och Newfoundland i unga dagar. För oss som följer fotbollen i Malmö är det ingen nyhet att han själv är än hängiven havsfiskare.

När en portugis berättar om den lokala specialiteten Bacalhau à Braga hugger Hareide genast och ber om receptet. Nu är han så i elden att han berättar att han hört att en portugisisk hustru bör kunna laga 50 olika torskrätter. En av de inhemska journalisterna ställer sig litet undrande varpå Åge blixtsnabbt förtydligar att detta gäller en BRA portugisisk hustru – här river han ner PKns enda skrattsalva.

Jag får en illustration av hur det kan ha varit 2014, då samma energi mobiliserades av fotbollen. Att förstå vad denne norrman betytt för Malmö.

Himmelrikets insats på presskonferensen blev att söndra och förvirra. Att få församlingen att glömma bort fotbollen. Att inte tänka på en alltför sannolik förlust. Att i stället tänka på – torsk.
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2022-11-03 00:48:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?