Camp Borstjbloggen: Hej då Kharkiv och lycka till

Camp Borstjbloggen: Hej då Kharkiv och lycka till

Himmelriket är på väg ner till Ukraina och här på bloggen kan ni läsa allt om vår framfart.

Fredag 07:00
Efter att Himmelriket igår suttit uppe till tre eller så är vi nu uppe igen för att lämna det här landet. Vi ska få ner det sista, se om vi kan få ett paket med youghurt for the road och sen ta en taxi ut till flygplatsen för att via Kiev återvända till Skandinavien.

Det har varit en..... annorlunda resa. Jag och Magnus har haft förmånen att åka till de två kanske mest udda resmålen med Torshavn först och nu Kharkiv. Utan tvivel är det varit två fantastiska resor och har man inget annat att bränna pengarna på kan man lika gärna åka dit.

Kortfattat om Kharkiv
 - Språket är ett aber
 - Hotellen är fina. Välj dock inte spelarhotellet om ni vill ha Internet.
 - Borstj är jäkligt gott
 - Vägarna är otroligt dåliga
 - Det låter alltid - någonstans och på något sätt. Det är nästan lite humoristiskt hur det aldrig någonsin blir tyst.
 - Och skulle det bli tyst kan man ge sig den på att rumskamraten börjar snarka.
 - Vodkan är också härlig här nere.
 - Tyvärr är de också förbannat bra på fotboll - åtminstone mätt med våra mått.

Kan man rekommendera en resa hit? Absolut, om man är ute efter ett udda resmål. Problemet är väl just det här med språket som krånglar till det en hel del. Plus då att det är väldigt svårt att hitta vettiga saker att göra här förutom att dricka öl och äta.

Vill ni ha en smidig semester där ni har en massa roliga saker att fylla dagen med är förmodligen inte Kharkiv rätt val.

Hur Kharkiv ska klara av att hålla ett EM här om ett halvår fattar jag ärligt talat inte. Infrastrukturen behöver fortfarande piffas upp ordentligt och såvida man inte ställer ut en 50 000 sängar på torget kommer det bli mycket svårt att få antalet sängplatser att räcka till.

Det kommer möjligen någon form av avslutande bildspecial från oss när vi kommit hem. Sen ska vi bara sitta och vänta in erbjudanden från När och Fjärran.

Tills dess - Tack för oss, ses i Sverige och lycka till Kharkiv.

Vi är Himmelriket och vi checkar ut.

Torsdag 20:00
Himmelriket är väldigt hippa, och givetvis väljer vi därför att "Checka in" på Metalist Stadion. Vi är up to date trots Magnus försök att hålla oss kvar på 1800-talet.

Eftersom vi är så våldsamt hippa hade vi givetvis också rätt laguppställning, eller ja med en viss justering.
Dahlin
Ulrich, Halsti, Danne, Ricardinho
Jille. Ivo, Wilton, Durmaz
Larsson, Ranegie

Annars har vi inte så mycket att rapportera förutom att Jandelin väl är igång igen efter att ha vilat sedan igår på Everysport, och att även Sydsvenskan är igång.

Patrick´s Pub står fortfarande kvar - eller ja, det baserar vi enbart på gissningar.

Nu är bara frågan om jag kan få Magnus att göra något. Än så länge har han ägnat sig åt att hämta ett halsband åt våra ackrediteringar och att leta efter godis.

För övrigt är det galet mycket poliser här - eller ja inte inne i pressrummet, men runt arenan. Har det månne något med att göra med det som händer nästa sommar?

Torsdag 18:20
Himmelriket har lämnat uppladdningen på Patrick´s Pub och det är bara att konstatera att man luktar apa nu. Det har inte så mycket att göra med Niklas och Andreas, som inte vill presenteras med sina namn, eller det faktumet att vi faktiskt är de personer vi är och luktar därefter utan det här härliga faktumet att det är okej att röka inomhus.

Magnus valde att duscha nu, men en annan får ju försöka hålla Himmelriket flytande och valde att lägga ut ett blogginlägg. Grattis till den personen som får sitta bredvid mig på pressläktaren - Grattis Magnus.

Nåväl. Vi har lagt Tatiana bakom oss och istället valt att fokusera på uppladdningen på Patrick´s Pub. Under större delen av eftermiddagen/kvällen var vi ensamma MFF-supportrar tillsammans med ovan nämnda Niklas och Andreas, som inte vill presenteras med sina namn, men under de sista timmarna dök det upp lite fler. Först fick vi se den förlorade Skroda och därefter dök kändisar som den forne MFF Support-presidenten Jonas Rasmusson upp och precis innan vi stack såg vi lite andra kända MFF-ansikten. Totalt var vi säkert tio stycken MFF-supportar på plats. Eller ja, elva.

Det fanns även Metalist-supportrar på plats, och de applåderade något till vår "Ett skott ett mål-sång". Förmodligen lite sådår "Oj, vad duktiga ni är. Kämpa på i fortsättningen så blir det säkert bra".

Patrick´s Pub är att rekommendera. Magnus valde den ökända korven, som det finns bildbevis på i någon bildspecial., och Ulf valde laxen. Gott, men benigt var beskedet efteråt. Från Ulf alltså.

Himmelriket har givetvis, i motsats till Niklas och Andreas, som inte vill presenteras med sina namn, hela tiden valt alkoholfria alternativ från dryckeslistan. Vi är seriösa journalister som givetvis inte skulle välja alternativ som skulle kunna inverka negativt på vår arbetsinsats.
Åtminstone kommer det vara vår inställning den dagen vi får traktamente.....

På tal om Patricks´s Pub, som har det fina engelska citatet Drink, drive, Friends på sin hemsida, kan man få se inte bara Malin Berghagen utan även Zlatan Ibrahimovic. Okej, det bygger på att Zlatan faktiskt skulle gå dit - men det kan ju inte uteslutas att han faktiskt någon gång hamnar där.
Däremot fick vi se Torsten Flinck på plats, men han hävdade att han var ukrainare och höll på Metalist. Berghagen har inte heller medgivit sin korrekta identitet.

Nu ska vi snart bege oss till Stadion, efter att vi betalat folket på hotellet. Kan bli en intressant lösning...

2-1 till MFF är väl ett rimligt tips?




Torsdag 11:00
Så är vi äntligen framme vid matchdagen. Vi har ägnat förmiddagen åt en längre intervju med vår scoutingansvarige Vito, och den pratstunden blev så pass lång att vi förmodligen inte hinner få ner den i skriven text förrän efter vi kommer hem. Ni får hålla er till tåls.

Vi pratade också lite med Norling under förmiddagen, men det var mer inofficiellt så det blir ingen ny intervju med honom. Men vi fick åtminstone reda på att han sover gott natten innan match eftersom han då har gjort klart alla förberedelser och så. Då är det värre natten innan då allt inte var på plats riktigt och det fortfarande fanns funderingar kring upplägg, taktik och kanske laguppställningen.

MFF skulle eventuellt ta en tur under förmiddagen för att titta på Zoot i parken typ 10 minuters gångväg från hotellet, men i övrigt handlar det främst om egen uppladdning. Med tanke på hur stabilt deras internet är har deras alternativ förmodligen begränsats en hel del.

Vi själva valde att ta en tur på stan. Vi gick in på vad vi tror var det lokala postkontoret och upptäckte att de även sålde schampo och dagstidningar - lite vad man kommer över.

På turen fick vi även en ny bild på en duva - Så den kan ni se fram emot i kvällens bildspecial. Eller när nu den bildspecialen kommer upp.

För er som vill följa Mats-Jan på någorlunda daglig basis kan ni förresten läsa hans blogg här http://matsjan.wordpress.com/. Mycket matnyttigt där!

Eftersom detta är en studentstad tar vi också tillfället i akt att lära oss lite saker. Här är ett axplock av vad vi lärt oss i dag.
 - Det är väldigt svårt att köpa hela limpor med cigaretter.
 - Vårt hotell har bara elva rum.
 - Det finns en alternativ nedgång till tunnelbanan vid Patrick's Pub.
 - Det tar ungefär 15 minuter från beställning till det att man får sin förpackning med youghurt på vår restaurang.
 - Det uppskattas inte om man fotograferar inne på Billa "köpcentrum".
 - Att det faktiskt finns folk här som inte skrattar när de hör oss prata. De är inte så många, men det finns.
 - Heltäckningsmattor is the shit här. Det har vi visserligen lärt oss sedan tidigare, men det är inte lätt att hitta hotellrum eller restauranger utan detta härliga underlag. 
 - Den där engelska kanalen vi upptäckt verkar vara en kanal som lär ut engelska. Ungefär som Klartext på radion.

Nu ska vi käka lite lunch innan vi tar en runda till Patrick's Pub. Vi behöver även ta ut lite mer pengar så vi kan betala det här hotellet. Känns bra att gå runt med massa ukrainska pengar i plånboken....

Onsdag 21:00
Vi har nu bevittnat Metalist arena och snackat lite med spelare och ledare i MFF på arenan och på MFF:s hotell.

Kortfattat så är MFF:s hotell nog som helhet finare än vårt, men deras internet är helt värdelöst.

Metalist arena är väldigt fin och stor, men man blir inte överdrivet imponerat av att de har löparbanorna kvar. Men visst, den är fin och jag finner ingen direkt anledning att klaga på något inför i morgon. Kan ju dock tänkas att de som skall vara på läktarplats i någon hörna eller så inte riktigt har samma uppfattning.

Vi har under dagen som bekant käkat på Patrick's Pub inledningsvis och sedermera på nån "Blues"-restaurang. Det var väldigt fint och så där, och menyn var väldigt intressant. Magnus valde länge mellan ångkokta kalvtestiklar och nötter, men han valde carbonara. Ett såhär i efterhand förmodligen dåligt val då den visserligen var mäktig, men inte smakade speciellt bra. Så tipset är alltså: Käka inte carbonara i Kharkiv.

Noterbart i övrigt från restaurangen var att jag fick en ukrainsk meny och Magnus en engelsk. Tydligen har jag ett internationellt väldigt gångbart utseende.

Restaurangen skulle också beställa en taxi till oss, men språkförbistringarna innebar att så aldrig blev fallet. Vi fick istället själva ge oss ut för att få en taxi till Stadion. Taxin hade inga bilbälten i baksätet, men å andra sidan körde han så fort att man aldrig hann bli rädd. I dessa något äldre modeller är det kanske också bra om man flyger ut ur bilen vid en krock.

Inför morgondagen har vi planerat med att dels köra ut någon intervju vi redan har gjort och i morgon bitti ska vi till MFF:s hotell för att köra en intervju med Vito. Ska bli väldigt intressant att höra vad han har att säga om sitt jobb, MFF:s scoutningsverksamhet och hela det köret.

För övrigt kan noteras att det även i dag är 2 november, så nu är vi med igen.

Matchen kommer att spelas 22:05 lokal tid i morgon vilket starkt kommer att inkräkta på våra sovmöjligheter då vi ska flyga vid tiotiden på fredagen. Vi skall dock försöka få upp lite kommentarer och någon form av matchrapport efter matchen - Men det blir rimligen inte jättetidigt.

Nu - Någon ukrainsk öl innan jag ska köra upp en bildspecial samt transkribera klart intervjun med Hamad.


Onsdag 13:45
Nu börjar det snart bli dags att bege sig till spelarnas hotell för att faktiskt se spelare - och tränare - och lite annat folk.

Vi har varit där en gång, och för att summera kort kan man säga att vårt hotell ligger ungefär mitt mellan MFF:s hotell och Patrick's Pub. Klart och tydligt va?

När vi gav oss ut på upptäcksfärd i Kharkiv tänkte vi att det kanske vore bra att införskaffa oss lite av de ukrainska pengarna. Vi valde mellan att råna en bank, ta ut pengar i en bankomat eller växla in lite eurosar. Vi valde det sistnämnda, och märkte att det nog inte var den smidigaste lösningen. Det började med att alla anställda skrattade åt oss när vi inte förstod vilka vi skulle prata med utan ställde oss hos fel SEB-människa. Till slut hittade vi dock en av de små kassorna som var ämnade för vårt ändamål och vi växlade 40 eurosar och det tog väl ungefär en halvtimme att få ut våra pengar. Under tiden behövde Magnus lämna i från sig sitt pass och skriva på ett antal papper. Men vi kunde lämna banken med lite inhemska pengar och var redo för pubar som tidigare valt att ignorera vårt dryckesbehov.

Vi har nu alltså valt att testa två av ovanstående tre förslag på att få pengar och det verkar inte som att vi hittat den smidigaste lösningen än.

På vägen till spelarnas hotell försökte vi leta upp lite fyllon som vi hört så mycket om, men till vår stora besvikelse har vi ännu inte hittat några. Möjligen är det dock så att det man säger om idioter även stämmer om fyllon "Om du är i ett rum och inte kan hitta idioten är det troligt att det är du som är idioten".

Vi gjorde även ett snabbt besök på Patricks Pub och testade maten där - men det kan ni läsa om i Magnus alster.

Annars kan man notera att det finns en del olika intressanta hus här, men att det mesta är rätt fräscht faktiskt. Mycket ombyggnationer av vägnät och tunnelbanestationer göres och har man inte råd att rusta upp utsidan på huset kan man alltid hänga upp en gigantisk duk som ser ut som en fasad som ett hus hade gjort. Vackert.

Just ja - Krisen på spelarnas hotell. När vi var där för att se om vi kunde finna Jandelin för att få lite information visade det sig att hotellets internet har fallerat. En engelsk herre var ytterst upprörd över faktumet, och vi får väl se hur roligt spelarna tycker att det är.

Nu ska vi bege oss dit igen för att möta spelarna och kanske få några korta citat från något folket där. Sedan beger vi oss till Stadion - Blir nog taxi då tunnelbanans information enbart var på ryska/ukrainska.

Till sist - En rättelse: Det finns en engelsk kanal i vårt utbud. Den heter kort och gott "English Club".

Onsdag 9:00
Första natten avklarad i Kharkiv. Nattsömnen var uppskattad av såväl Magnus som Ulf. Förmodligen mer av Ulf då han fick sova till tonerna av snarkningar från sin rumskamrat. Magnus missade tyvärr detta.

Sen gick vi till hotellets restaurant - Ni vet den där som säger att den ska stänga klockan elva, men inte gör det utan stänger betydligt tidigare...
I vilket fall, man fick en meny där man fick beställa en kall rätt, en varm, en juice och en kaffe eller te.
Ulf valde youghurt, pannkakor, äpplejuice och amerikanskt kaffe.
Magnus valde att sticka ut och tog en sandwich istället för pannkakorna och chansade med apelsin istället för äpple i juicevalet.

Youghurten visade sig vara en sån där liten förpackning som man älskade när man var typ fyra år. Den var dock välsmakande, men den tog också slut på typ 3,7 sekunder.
Magnus sandwich var av ordinär storlek, dvs två vita brödbitar med typ ost och skinka mellan.
Pannkakorna serverades med gräddfil och sylt. Gott, men likt det mesta annat försvinnande litet.

Även juicen var god, men snålt tilltagen.

Kaffet var hursomhelst utsökt.

Totalbetyg på frukosten: Okej, men kanske inte så mycket mer. Dessutom är det inget direkt alternativ om man vill stå sig på maten i mer än 45 minuter.

Noterbart annars är att om man väljer att gå ut och röka blir man snabbt inkallad. Det går ju precis lika bra att röka inomhus.

Nu ska vi försöka utforska lite av staden, och försöka ta oss till spelarhotellet. Kanske får vi också uppleva hur det är att hålla ukrainska pengar i handen - Om vi inte får det kan vi konstatera att vi ligger rätt pyrt till.

Vi noterade att ni gärna vill ha ett omdöme om de ukrainska kvinnorna. Då jag är tämligen nygift är det en vansklig fråga att svara på så vi ska försöka komma på ett sätt att kringå detta utan att själva lägga en värdering i det.

Vi återkommer, förhoppningsvis innan kvällens presskonferens och grejer, med bildspecial, blogg och vem vet - Kanske Magnus också behagar att göra annat än störa spelare på flygplatsen.



Tisdag 22:25
Då har vi landat i det förlovade landet Ukraina och Kharkiv efter en halv dag på flygplatser och flygplan.  Det är allvarligt talat rätt skönt att vara nere på marken igen.

Vad kan vi då säga om Ukraina än så länge?
 - Solen är inte uppe här vid elvatiden. Det har starkt påverkat våra möjligheter att beskåda landskapet och staden. -  Restauranger, barer och hotell är inte glada i att man betalar med kort. Än har vi inte hittat något ställe som faktiskt har accepterat våra betalningsförsök.
 - Uttagsautomaterna verkar också lite knepiga. Magnus gav sig på en, men några pengar kom aldrig ut. Möjligheterna att hans kort inte blivit skimmat nu är nog rätt små. Det blir nog så att chefredaktören får betala under resten av vistelsen här.

 - Det är högt i tak på hotellrummen. Det baserar vi på att 100% av rummen vi sett här har högt i tak. Visserligen har vi bara varit på ett hotellrum, men det påverkar inte procentsatsen.
 - Taxichaufförerna, eller åtminstone vår, är totalt värdelösa på engelska.
 - Vägarna här är löjligt dåliga. 

  - Våra försök att få i oss alkohol verkar dessutom inte gå bra. Barerna ville inte ha oss, och när vi gav upp och tänkte attackera minibaren i stället upptäcker vi att det är alkoholfri öl..... Som tur är upptäcktes det innan vi korkade upp.
 - Det kan regna här. Det vet vi med säkerhet då det regnar just nu.
 - Landningsbanan här i Kharkiv var inte heller direkt ultramodern.

 - Å andra sidan var den ojämn.
 - Planen vi flög från Kiev till Kharkiv kan också ha varit det minsta jag någonsin suttit på. Dock rätt bra benutrymme, så det kan man inte klaga på.
 - Dessutom käk och dricka.

 - Vattenpipa verkar populärt här. Baren som inte ville ha våra kreditkort var fylld med folk som nyttjade dessa pipor.
 - Sydsvenskan finns på plats i form av Anja Gatu.
 - Lite kända supportrar på plats också - Däribland Skroda, Tony Ernst och Henrik Larsson.

 - Vi har 33 kanaler på TVn. Varenda en är på ryska eller ukrainska.
 - Står det på en skylt att de stänger 23:00 menar de att de stänger lite när de känner för det.
 - Vid säkerhetskontrollen i Kiev (vi tvingades checka in på nytt där) gick det runt en kattunge.

 - Hotellets internet håller bra klass.
 - Överlag verkar hotellet bra. Fint, fräscht och högt i tak.
 - I morgon ska vi försöka utforska staden lite mer.

 - Eftersom ni är vana vid väldigt hög kvalitet på bilderna när jag fotograferar ska vi försöka få ut bildspecialer varje dag. Dock har dagens foto inte varit så bra då det varit mörkt nästan hela tiden. En liten bildspecial kommer kanske upp ikväll.
 
- Till sist. Som ni alla kanske vet har ju Ukraina haft vissa besvär med att bestämma sig för om vintertid var bra eller inte. Det verkar som att man gjort en kompromiss och haft kvar det gamla sättet med tiden och i stället bytt dag. Överallt där vi har sett datum har det nämligen stått den 2 november. Intressant lösning.

 - Det var allt för den här gången.


Tisdag 11:23
Då är vi framme vi ankomstdagen - fast först ska vi åka i väg.
Magnus sitter som bäst på ett tåg ner till Köpenhamn och Ulf packar det sista. Snart bär det iväg.
Exakt när är dock oklart. Vi har i runda slängar fått 348 mail om förändringar i tidsschemat sedan vår bokning och nu precis fick vi ett mail på ryska om att flyget var inställt.... Dock ersatt av ett annat som går ungefär samtidigt.

Det kommer bli en spännande dag det här.

Annars kommer vi som bekant inte fram förrän närmare midnatt så ni kan nog inte räkna med alldeles för många uppdateringar från oss i dag. Förmodligen inte ens en bildspecial.... Å andra sidan - Vem vill se en bildspecial när det inte finns några får med?

Angående campnamnet så tackar vi för alla förslag, men vi är nog ute efter ett namn med mat/dryck i. Vi har haft det på de flesta lägren, och hoppas kunna bibehålla det. Mjöd fungerar visserligen ur den aspekten, men det känns väl inte direkt som att man tänker på Ukraina direkt när man hör ordet Mjöd?

Nåväl - Vi är öppna för fler förslag eller på tips på vad vi ska göra när vi kommer fram.

Nu dags för sista packningen. Badshortsen ska givetvis med precis som vid resan till Torshavn och så tar jag med ett par sidenboxershorts för Magnus skull.

Måndag 20:31
Ni vet de där gamla TV-programmen och serierna som alla följde och som alla pratade om dagen efter i skolan och på jobbet. De programmen som gick på den tiden då man hade typ två kanaler och man fick se en blinkande symbol uppe i hörnan när det började ett program i den andra kanalen.
De programmen fick stå som modell när de nya programmen skulle införas, men inga kunde ju mäta sig med de gamla serierna. När man sen ser serierna på TV4 Guld blir man närmast chockerad över hur dåliga de är och man orkar aldrig se mer än ett avsnitt.

Campernas motsvarighet till detta är Camp Borstj eller Camp Valkött 2, som den också kallas. Ulf Nilsson och Magnus Johansson gör comeback och är det något vi kan garantera så är det väl att vi inte kommer att leva upp till förväntningarna.

Å andra sidan borde ni ha lärt er vad ni får av oss, men här har vi annars en kort presentation
Magnus Johansson: Stilist och prettoskribent som hyllas för allt. Kan skriva en krönika som består av tre punkter (bokstavligt talat) och han får 27 kommentarer om vilket snille han är. Gjorde dock bort sig häromveckan när han menade att domaren var felfri - Rookiemisstag.
Ulf Nilsson: Får åka med för att han är chefredaktör. Är på många sätt Magnus motsats - Kan skriva ett episkt mästerverk och får tre kommentarer där en påpekar ett stavfel på ett färöriskt namn, en beklagar sig över att jag tillåtit pro-bengalkrönikor, och den sista beklagar sig över att jag tillåtit anti-bengalkrönikor.

Men - Nu är det inte riktigt tänkt att vi ska vara i fokus....

Camp Borstj kommer att anlända till Ukraina först under morgondagen. Pengarna är slut efter att vår ekonomiansvarige fotospecialist behövde skaffa nytt rum i Glasgow.

Vi flyger till Kiev från Köpenhamn och sätter oss därefter på ett, vad vi förmodar, pappersflygplan som ska ta oss till Kharkiv, och anländer förmodligen på hotellet runt midnatt.
Onsdagen kommer sedan att fokusera kring att ta emot spelarna på deras hotell och därefter se presskonferens och träningen. Vi kommer att försöka fylla dagen med lite annat också, men exakt vad det blir får vi se.

Har ni andra idéer på namn till bloggen är vi öppna för förslag, och vi tar gärna emot ett namn som sticker i ögonen och är lika opassande som Valkött var.

På återseende!

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2011-11-04 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?