Camp Efes Pilsen: Allt om Istanbul

Camp Efes Pilsen: Allt om Istanbul

Istanbul, Konstantinopel, Miklagård. Kär stad har många namn. Här kommer en delvis informativ artikel om denna stad.

ISTANBUL

Staden grundades 600 f.kr. Har varit huvudstad i Romarriket, Bysantinska riket och Osmanska riket. Men när Republiken Turkiet utropades 1923 så tillföll äran som huvudstad Ankara.

Befolkning:
Staden inhyser över 15 miljoner invånare. Denna siffra ökar med ungefär 1,7% per år. 60% bor på den europeiska sidan och 40% på den asiatiska. 

Läge:
Istanbul ligger i nordvästra hörnet av Turkiet vid Marmarasjön och sundet Bosporen som leder till Svarta Havet. 20-25 mil från gränsen mot Bulgarien.

Valuta:
I Turkiet så heter valutan Lira. Växelkursen variera lite mer än för många andra valutor men ligger just nu runt 1,70. 


Väder:
I december så brukar dagtemperaturen ligga på 11 grader på dagen och fem grader på natten. Som prognoserna ser ut nå verkar det bli lite kallare än så runt matchdatumet. Mellan 5-10 grader och lite blandat regn och sol.
En prognos hittar ni HÄR 

Sevärdheter:
Flera historiska dela av staden finns på Unescus världsarvslista. Det finns mängder av religiösa byggnader som till exempel Hagia Sofia och Blå Moskén. Ett annat byggnadsverk är palatset Topkapi. Man kan också passa på att handla i någon av stadens basarer.
När man gått en massa så kan det vara skönt med ett turkiskt bad "Hamam"

Redan på vikingatiden så tog Haga Sofia emot turister från norden och det finns runor inristade i stenen på några ställen. 

Haga Sofia

Lagar:
Håll hårt i pengarna, men inte för hårt. Att förstöra pengar räknas som att man skymfar nationen och kan ge fängelse i mellan sex månader och tre år. 
Jag skall vara försiktig med mina pengar. Har ju sett Midnight Express och vill inte gärna hamna i ett turkiskt fängelse. 

Denna artikeln hade varit svårare att skriva på plats i Turkiet då landet i april 2017 blockerade tillgången till alla versioner av Wikipedia.

Mat:
Det finns mängder av billig och god snabbmat i Istanbul. Givetvis kebab, men också mackor med friterad fisk ”balik-ekmek”  eller ansjovis "hamsi".

Vill man vara mer äventyrlig kan man prova någon av följande rätter:

  • Koc Yumurtasi - Fårtestiklar
  • Iskembe Corbasi - Soppa gjord på komage
  • Tavuk Gogsu - En dessert gjord på kyckling (skall dock inte smaka kyckling)

Tavuk Gogsu

Dryck:
Turkiskt kaffe är ett välkänt begrepp. Det dricks mängder av te. Ayran (yogurt med vatten och salt) finns som dryckesalternativ till och med på McDonalds. Vill man dricka alkohol så kan man ta en shot eller tre av den anissmakande Rakin.

Men som mång vet så är jag ganska fokuserad på öl.
Hur ser då ölkulturen ut? 

Fast vi döpt campen efter en öl så slår Malmö Istanbul och Turkiet ordentligt på fingrarna vad det gäller öl. Malmö Brewing har brygt cirka 150 olika öl med högre betyg på RateBeer än Turkiets högst rankade öl (Frederik IPA av Türk Tuborg).

Men det har börjat dyka upp några mindre bryggerier med egna bryggpubar. Två sådana är  "Bosphorus Brewing Company" och "The Populist"

Två ställen där man möjligen kan stöta på Himmelrikets utsända reportrar någon kväll.

Mot Istanbul!

Peter Lind2018-12-10 17:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF