Stamford Bridge, 2021-10-20 21:00

Chelsea - Malmö FF
4 - 0

Camp ESB: Inför Chelsea vs Malmö FF
MFF tränar på Stamford Bridge kvällen innan matchen mot Chelsea i Champions League.

Camp ESB: Inför Chelsea vs Malmö FF

Ska MFF parkera bussen, eller satsa på att spela sitt spel? Jag tror att MFF ska försöka maximera sin prestation, utan att tänka på resultatet, lite i stil med Atletico Madrid hemma 2014. Gör man en kanonmatch, mot ett topplag, och ändå förlorar, då är det ändå en bra prestation.

Vad gör vi ens här? Är vi på rätt nivå? Vore det inte bättre med EL eller ECL där vi kan hävda oss på ett annat sätt och faktiskt avancera från gruppspelet?

Lite så gick diskussionen mellan mig och min Camp ESB-kollega Pontus igår kväll efter att vi strålat samman vid Earls Court.

Även om vi har höjt vår internationella nivå de senaste 10-15 åren, är det ärligt talat nog så att ett gruppspel i Champions League, mot världens absolut bästa klubblag, fortfarande är några nummer för stort för oss.

Är det då bortkastat att vara här? Absolut inte. Det är i dessa matcherna som vi lär oss, som vi utvecklas, som vi krymper avståndet och fortsätter att arbeta oss uppåt i hierarkin.

För 10-15 år sedan hade vi svårt att hävda oss i Europa League, ja till och med i Royal League. Men så är det inte längre, EL klarar vi av ganska bra nu.

Morgondagens match är kanske den svåraste vi haft; regerande CL-mästarna Chelsea på Stamford Bridge. Tanken är kittlande, lite spännande, lite läskig.

Vi har inget att förlora, vi är dömda på förhand. Just därför kan vi (=våra spelare) gå ut och släppa loss och bara spela. Njuta av stunden att spela mot några av världens bästa spelare (Kanté, Lukaku, Havertz, Mendy, Werner för att bara nämna några).

Men vi har ju Pena, Colak, Birma, Rieks, JIB och Larsson – för att bara nämna några.

Oavsett om Chelsea ställer upp med ett reservbetonat lag är det ett grymt svårt motstånd vi får. Så det spelar ingen roll vilka det blir som ställer upp på andra planhalvan.

På kvällens presskonferens, med JDT och AC, höll de både med om att det är ett extremt svårt motstånd vi ställs inför imorgon.

– Visst är vi underdogs, men det gör också att vi kan spela utan press. Vi har allt att vinna och ska gå ut och göra vårt bästa, säger Anders Christiansen.

Vilka förväntningar har du inför matchen?
– Chelsea kommer satsa framåt och gå för seger imorgon och för gruppsegern. Vi vill inte bara komma hit och spela, vi vill ta poäng. Vi är redo att spela mot de bästa i världen.

Hur klarar du att spela så många matcher som du gör?
– Ja, det är många matcher, men vi är vana. Allsvenskan är också viktiga matcher och vi spelare vill ju spela. Just nu tränar vi inte så mycket, det är mer återhämtning just nu, sa Anders Christiansen.

Jon Dahl Tomasson fick frågan vilken match som är viktigast, Chelsea imorgon eller Varberg på söndag?
– Båda är viktiga. Imorgon är det Chelsea. Det är en ”master class” i internationell fotboll, här kan vi utveckla spelare och klubben till en högre nivå. Vi vill lyckas i Europa och i Sverige.
– Men söndagens match är viktig för vi vill vinna ligan i Sverige också. Det är tack vare det som vi kommer hit till Champions League. Vi behöver och vill göra det igen.

Vad vill du se från dina spelare för att vara nöjd imorgon efter matchen?
– Vi har en fantastisk laganda, speciellt efter det som hände på Ibrox i somras när vi slog ut Rangers. Det snackades det om i Europa och det ska vi inte glömma.
– Imorgon är det två helt olika fotbollsvärldar som möts. Jag vill se ett lag som arbetar hårt tillsammans, som är aggressiva och modiga med bollen. Och när vi har bollen fattar kloka beslut.

 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-10-19 20:05:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?