Camp Kriek: Genk, inte Gent
En vanlig reaktion när man berättade för vänner och bekanta att man skulle resa till Genk i Belgien var att de frågade: ”Sa du Gent”?
Det verkar onekligen ganska opraktiskt att i ett litet land ha två orter med bara en bokstav som skiljer namnen åt. Geografiskt är avståndet mellan de två orterna, enligt Google Maps ca 1,5 timme med bil. Sett till invånare så är Gent storebror med drygt 260 000 invånare mot Genks dryga 64 000. Sett till fotbollen är det dock just nu fördel för våra motståndare Genk. Efter sju matcher ligger dom på tredje plats, fyra poäng före Gent på femte plats.
Nu är det ju Genk som ska få vara i fokus. Jag erkänner att jag inte ens hört talas om orten på förhand. På Genks svenska Wikipedia-sida representeras orten av en kyrka, vilket ju passar bra in för Himmelriket i Europa. I övrigt är det ingen omfattande information man får om orten. Jag behöver inte ens sammanfatta till er, jag kan ge er hela texten utan att bli långrandig: ”Genk är en stad och kommun i Limburg, Belgien med 64 090 invånare. Staden ligger vid Albertkanalen mellan Antwerpen och Liege”.
Att läsa om en ort på wikipedia blir ju trots allt ganska torrt, likaså att kolla turistinfo. Det sistnämnda hade för övrigt inte hjälpt mig så mycket eftersom jag inte lyckats hitta några broschyrer på engelska och det finns gränser för mina språkkunskaper. Jag gick därför till receptionen och frågade en av hotellets receptionister vad hon skulle säga är utmärkande för Genk.
Hon nämnde direkt gruvan och gröna områden. Hon berättar att en stor del av belgiska orter är uppbyggda runt en kyrka. I Genk finns visserligen en kyrka (se ovan) men orten är byggdes upp runt gruvan och runtom huvudorten Genk växte småorter upp där gruvarbetarna bodde. Gruvorna startades upp i början av 1900-talet och var verksamma till slutet av 80-talet. I det gamla gruvområdet finns idag C-Mine, ett kulturcentrum med museum, bio och mycket mer.
Genk är också en ort dit många belgare kommer på helger för att cykla. Var man än går i stan finns det stora fina cykelvägar, och det finns fina leder kring naturområdena. Inne i staden finns det fina parker, jag tog själv en morgonpromenad i vackra molenvijverpark väldigt centralt. Men strax utanför stan ligger Bojrijk – ett naturområde med ett open air museum som verkar vara väldigt vackert och som är välbesökt.
Fotbollen då? Under sports på engelska wikipedia sidan är det bara våra motståndare KRC Genk som nämns. När jag tittar på Genks trupp så är det inte många namn jag känner igen. Eftersom jag ser en del matcher i Superligan känner jag till Martin Ingvartsen, som kommit till Genk från Nordsjälland och sen även finske Jere Uronen. Det är säkert fler som har koll på Uronen i och med att han spelat i HIF, men för mig är anledningen snarare att jag ju då och då kollar på finska landslaget där Uronen spelar tillsammans med vår finske Malmöpåg Markus Halsti. Jag bad Halsti beskriva Uronen som spelare: ”kanske inte en typisk finsk back. Han har bra vänsterfot, vill mycket gärna följa med upp och också avsluta anfall. Samma gäller defensiv, vill vinna boll och vara aggressiv varje gång. På många sätt påminner han om Ricardinho”. En finsk Ricardinho alltså. Kanske skönt att det verkar tveksamt om han kan starta mot oss, Uronen åkte på en smäll i huvet (förmodad hjärnskakning) i senaste landskampen för Finland.
Om man nu ändå ska nämna Gent som klubb ytterligare i det här sammanhanget så tycker jag det räcker med att det är från dem vi fått (okej, köpt) både Lasse Nielsen (i Gent 2014-2017) och nu nyligen såklart Anders Christiansen (i Gent 2018).
Jag hoppas att jag lyckats med att skriva rätt slutbokstav på alla ställen och att ni nu alla vet något om Genk som ni inte visste innan.