Camp Sol: Per Ågren om sin roll som sportchef

Camp Sol: Per Ågren om sin roll som sportchef

Under Malmö FF:s träningsläger i Spanien fick Himmelriket en pratstund med klubbens nytillträdde sportchef Per Ågren. Det blev ett samtal om scouting, förlängningar av kontrakt och om vad han anser vara sin största utmaning de kommande åren.

Han har spelat 329 A-lagsmatcher för Malmö FF. För de flesta är han mest känd för att han spelat i det framgångsrika lag som vann serien fem år i rad i slutet av 80-talet. När jag nu träffar honom på  MFF:s träningsläger i Spanien är det i egenskap av nytillträdd sportchef.

Det är ett underbart väder. Solen skiner från en klarblå himmel och temperaturen visar på 20 grader. Vi slår oss ner i två stolar vid poolen på hotellet där MFF bor under lägret. Han börjar med att berätta hur det gick till när han blev ny sportchef i Malmö FF.

- Efter min fotbollskarriär har jag hållit mig kvar inom fotbollen på olika sätt. Jag har varit ordförande i spelarföreningen, jag har varit i disciplinnämnden och suttit i fotbollsgalans jury. Samtidigt har jag haft ett väldigt intressant jobb på banken, de senaste tio åren som personalansvarig. När jag fick frågan i höstas om jag kunde tänka mig bli ny sportchef i Malmö FF behövde jag därför ingen speciellt lång betänketid. Det var en för bra chans för att tacka nej, och jag tror jag skulle ångra mig när jag blir gammal och sitter i gungstol om jag inte tackat ja.

- Jag tycker det är en väldigt intressant tid att komma tillbaka till MFF som arbetsgivare. Det är en ny organisation, där man jobbar mycket mer som ett företag och mer professionellt. Det finns väldigt mycket tryck runt klubben och laget och vi har ett ungt, utvecklinsgsbart lag.


Malmö FF har tagit två guld på 22 år och det har passerat många år mellan varje guld. Hur anser du som nytillträdd sportchef att man ska arbeta för att etablera sig i toppen och det inte ska gå så lång tid mellan varje guld?
- Vi har sagt att vi ska försöka etablera oss i toppen av allsvenskan och komma ut i Europa. Det blir ju en ny målsättning för klubben och en utmaning för laget att anta. För att klara det tror jag det gäller att vi inte slår oss till ro och är nöjda med saker och ting, att vi inte tror att bara vi gör som vi gjorde i fjol så blir det ett nytt guld. För det tror inte jag räcker utan vi måste fortsätta utvecklas och ta oss upp ytterligare ett steg. De andra lagen blir ju också bättre och det här året när vi är mästare kommer alla vilja slå oss. Vi har goda förutsättningar med ett lag som innehåller många unga spelare där utvecklingskurvan pekar uppåt. Vi borde snarare bli ett bättre lag det här året än förra och gör vi saker rätt så ska vi kunna etablera oss där uppe och vara med och slåss om en ny titel i höst.

Ett stort problem i den här satsningen, med ett lag som vimlar av unga, talangfulla spelare är att vi riskerar förlora dem till klubbar utomlands. Hur ska vi kunna bygga ett lag om spelarna försvinner ideligen?
- Vi måste inse att vi inte kan behålla alla spelare som hade varit drömmen. Vi kan inte stå emot ekonomiskt eller stoppa en spelare om det kommer ett attraktivt bud från utlandet. Men det finns saker som vi kan göra för att förlusten av en spelare inte ska bli så märkbar. En sak är att vi arbetar med att alla inte ska försvinna samtidigt, till exempel genom att skriva kontrakt som inte löper ut samtidigt. En annan att vi aktivt måste arbeta med att förbättra vår scouting och även bli bättre på att få upp spelare från vår egen ungdomsverksamhet. Vi måste hela tiden vara beredda på att spelare kan försvinna eller bli skadade och snabbt kunna ta in nya om det behövs.

- Sen står vi inför ett stort dilemma det här året eftersom transferfönstret gör att vi kan förlora en spelare i juni månad men inte kan ersätta denne förrän i augusti. Det är inte bra eftersom vi helst ska ha så starkt lag som möjligt i juli när vi har Champions Leauge-kvalet att tänka på. Men det är inget vi kan styra över eller påverka tyvärr.

Vi har flera unga spelare i truppen vars kontrakt går ut efter säsongen. Varför är inte dessa spelares kontrakt redan förlängda?
- Jag håller med om att det är en viktig sak att förlänga kontrakten, men det är inte så enkelt. Vi har inlett samtal under hösten i första hand med de spelare vars kontrakt går ut 2011, men även med de som har kontrakt som sträcker sig över 2012. När man diskuterar kontraktsförlängning så handlar det ju om att vi ska kunna ge dem någonting attraktivt i utbyte mot att de förlänger med MFF. Det kan handla om saker som trivsel, att vi har den bästa tränarstaben, de bästa fansen, vår stadion och att MFF är en klubb man vill spela i. Men ytterst är det en ekonomisk fråga, och det är ju inte så att vi har miljoner på banken att bolla med. Det ekonomiska är något som vi har jobbat med ett tag nu om vi ser det i ett kort perspektiv.

Så Malmö FF:s storförlust på 30 miljoner påverkar möjligheten att förlänga kontrakt med spelare?
- Det var tråkiga besked som kom förra veckan om ekonomin som vi inte hade räknat med, men samtidigt är Håkan Jeppsson och styrelsen tydlig med att det inte ska sparas runt laget och den sportsliga organisationen. Det tycker jag är en viktig signal eftersom det är A-laget som är vårt varumärke och som förutom segrar även ska ge oss intäkter. Vi jobbar på det och jag hoppas väl att vi ska ha resurser att kunna förlänga någon eller några kontrakt inom relativt snar framtid.

Din företrädare Hasse Borg har gjort sig känd som en oerhört skicklig förhandlare. Kommer han till en början finnas till hands och skola in dig i rollen så att säga?
- Ja, Hasse kommer vara kvar ett tag och dela med sig av sina erfarenheter och tips som jag hoppas kunna dra nytta av. Men jag är ju inte Hasse Borg och jag kan inte kopiera hans stil rakt av utan måste hitta min egen stil.

- Jag har ju haft personalansvar på banken som jag tror jag kan ha lite nytta av också. Även om det inte är detsamma att vara fotbollsspelare och banktjänsteman så är principen densamma vid förhandlingar.

Vi går vidare. Malmö FF har under många år fått kritik för att det saknats en röd tråd och långsiktighet i verksamheten. Det har spretat åt olika håll, tränare med väldigt olika synsätt på fotboll har ersatt varandra och känslan har varit att klubben inte alltid haft någon plan för vad man velat. Hur ser du på detta?
- Ja, det finns en viss substans i det där. När man anställer en tränare så måste man välja. Antingen väljer man en personlighet som står för en viss fotboll. Eller så väljer man först vilken fotboll man vill spela och försöker hitta tränare utifrån det. Om man tittar bakåt i tiden så har Malmö FF ofta valt personligheter och mode och låtit detta styra på vilket sätt man ska spela fotboll. Nu går jag rätt långt tillbaka i tiden, men ta 1992 som exempel. Danmark hade vunnit EM och plötsligt skulle alla klubbar ha danska tränare. Själva anställde vi Viggo Jensen. Nu är det mycket spansk fotboll och många klubbar sneglar åt det hållet.

- Den nya styrelsen har under fjoråret specificerat en formulering där det står att Malmö FF ska vara ett offensivt, spelförande lag byggt på en solid defensiv i grunden. Här finns den röda tråden som vi ska förhålla oss till. Sen tror jag inte man ska gå in alltför mycket i detalj när man fastställer en sådan formulering. Fotbollen är i konstant utveckling och där måste man hänga med i trenderna och anpassa spelsystem och annat beroende på spelarmaterial och motstånd. Jag tror också att internationella influenser även fortsättningsvis är viktiga för vår klubbs utveckling. Men det är viktigt att ha ramar så man vet vad man vill och hur man ska förhålla sig.

En annan sak som MFF fått kritik för är bristfällig scouting och misslyckade värvningar. Hur ska vi bli bättre på det här området?
- Så sent som häromdagen satt jag och vår scoutingansvarige Vito ner en hel förmiddag och skissade lite på hur man ska bygga scoutingen. För jag tror vi kan bli mycket vassare i sättet vi scoutar spelare på. Om jag ska raljera lite så tror jag att det generellt sett varit så, inte bara i vår klubb utan även i andra, att man gått på något videoklipp eller liknande när man värvat spelare. Man har inte undersökt och scoutat spelare speciellt noga.

- Vi måste bli mycket mer grundläggande när vi rekryterar spelare. Vi måste ha sett spelaren själva och bildat oss en uppfattning, inte bara ta hänsyn till spelegenskaper utan även till fysisk status och kanske även ta hjälp av vår mentale coach Sverker Bengtsson för att se vad spelaren har för karaktär. En viktig framgångsfaktor för nuvarande lag tror jag är den fina laganda som finns bland spelarna. Det finns inga grupperingar i gruppen och det är en väldigt fin stämning mellan spelarna. Detta ska man vara rädd om och bevara, men då måste man också se till att veta vad man får in för karaktärer i gruppen när man tar in nyförvärv. Vi ska kombinera detta med att ha bättre koll på vårt eget skafferi med våra egna spelare som är 17-18-19 år och som vi lägger ner mycket tid, kraft och resurser på. Vi ska inte värva spelare bara för värvandets skull utan alltid jämföra dem med våra egna i första hand.

Det du säger låter väldigt bra, men hur omsätter man det i praktiken?
- Vi har ju Vito som är vår scoutingchef. Han har väldigt mycket kontakter och ska nu bygga upp ett program där vi tar hjälp av den teknik som finns så att vi på ett systematiskt sätt kan lägga upp och bevaka spelarna. Våra scouter som är ute och ser på matcher ska få svara på frågor kring spelarnas egenskaper så att vi efter olika kriterier kan filtrera bort de som inte är intressanta. Vi ska helt enkelt försöka strukturera upp så mycket som möjligt med hjälp av Vito så att vi kan bli effektivare.

Vad ser du som din största utmaning som sportchef?
- Vi har varit inne på de här sakerna redan. Scouting och förlängning av kontrakt med spelarna är två viktiga bitar. En annan sak är att jag tillsammans med de andra ledarna hela tiden vill sträva efter att utveckla klubben och laget. En fjärde utmaning är att få ihop elitverksamheten med ungdomssidan lite bättre. Se till att få upp ännu fler egna talanger. Trots att vi är rätt vinstrika på ungdomssidan är det i snitt bara en talang vartannat år som tar sig upp i A-laget. Det borde vara fler tycker jag.

Hur ska man göra för att få upp fler talanger i A-laget?
- Vi ska utveckla vårt arbete på ungdomssidan och få ihop det med vad vi gör inom A-laget så att spelarna blir ännu bättre förberedda när de kommer upp.

Finns det tankar på låna ut 18-19-åringar som kanske ännu inte är mogna att ta steget upp i A-truppen, men som är för bra för att man ska vilja släppa iväg dem till andra klubbar?
- Jo, det är också en detalj som vi måste fundera igenom. För vi får ju fram rätt många 18-19-åringar som vi kanske inte riktigt tycker är färdiga att gå in i vår A-trupp, men frågan är om vi då bara ska “slänga bort dem”. Det finns tankar på att ha en grupp av spelare som vi kan låna ut. Men det gäller också att hitta samarbetsklubbar som vill låna dem. Och jag tror att vi måste hitta dem på nära håll. För en av de grundläggande sakerna när man lånar ut en spelare är att man inte släpper sikte på dem, de vill bli sedda och vi vill ju kunna bevaka dem och följa deras utveckling. Det gör vi lättast om de befinner sig i en klubb i närområdet.

Hur vill du bli uppfattad som sportchef?
- Jag tror jag sa på presskonferensen att jag vill vara öppen, ärlig och rak i kommunikationen. Men i det här jobbet inser jag att det inte alltid fungerar att vara det, inte minst i förhållande till journalister som man inte kan berätta allt för. Det är en balansgång om man hela tiden ska vara öppen, ärlig och rak kontra om man ska tillmötesgå press och andra som undrar vad som händer. Utöver detta så hoppas jag också att folk ska se mig som någon som verkligen vill göra Malmö FF till ett ännu mer framgångsrikt lag och som jobbar hårt med Malmö FF:s bästa i ögonen för att få alla pusselbitar på plats.

Om vi tänker oss ett par år framåt i tiden. Hur ser Malmö FF:s sportsliga organisation ut om du får bestämma?
- Vi har tagit oss ut i Europa vilket har gett oss mer muskler och resurser. Vi har utvecklat träningen och andra bitar kring laget. Det är inte bara själva fotbollsträningen som står i fokus utan vi har även utvecklat den mentala biten och kommit längre på andra områden, ett exempel kan vara kost - och näringslära. Med allt detta har vi fått ännu bättre förutsättningar att prestera och blivit en attraktiv klubb som fler spelare vill komma till. Men vi ska vara snäppet efter våra nordiska grannar och lag som FC Köpenhamn. Vi ska ha som målsättning att vara en ledande klubb i Norden.

Vad är det som säger att vi inte kan ta oss upp på samma nivå som FC Köpenhamn?
- Om vi pratar ett par års perspektiv så tror jag att deras Champions Leauge-äventyr med över 100 miljoner i kassan gett dem ett försprång som man inte tar ikapp på ett par år. Pratar vi i längre perspektiv håller jag med dig, varför ska vi inte kunna var där FC Köpenhamn är idag? Det hoppas och tror jag att vi kan.


Himmelriket tackar Per för intervjun. Han ger ett bra intryck och verkar ha klart för sig vilka brister som finns i den sportsliga organisationen och hur man skall arbeta med att bli bättre på dessa områden. Som person uppfattar jag honom som sympatisk och äkta.
 

Helen Johansson2011-02-05 15:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF