Camp Stella: Det doftar öl - Öltips
Camploggan för Camp Stella

Camp Stella: Det doftar öl - Öltips

Varför döps Campen efter den belgiska lagern Stella Artois? Var hittar man bra öl och ölställen i Bryssel och på matchorten Leuven? Dessa frågor får ni svar på i denna artikel.

Camp Stella 

Redan när MFF besökte Genk så blev det ett campnamn med ölinriktning. Då handlade det om suröl med körsbärssmak, Kriek. Denna gången så blir det mycket mer mainstream i form av Camp Stella efter den storsäljande lagern Stella Artois. Campen hade kunnat heta Camp Domus eller kanske Camp Hof Ten Doormal då även dessa är öl som bryggs i eller nära matchorten Leuven.

Men Stella är definitivt ortens mest kända dryck. Bryggningen av ölen startade i liten skala för länge sedan i Leuven och i dag har världens största bryggerikoncern, Anheuser Busch InBev, ett bryggeri på orten där de brygger Stella, Hoegaarden och Leffe. 



Öl i Leuven

Leuven är en universitedsstad och saknar definitivt inte ställen att släcka törsten på. Bara torget Oude Markt har 40 olika ställen.

Vill man gynna ett mindre, lokalt bryggeri så kan man besöka Domus (Tiensestraat 8). 


Torget Oude Markt

Vill man bocka av så många olika öl som möjligt kan man bege sig till The Capital som påstår sig ha 2000 olika belgiska öl. The Capital ligger vid torget Grote Markt.

Bryssel 

Även om matchen spelas i Leuven så lär nog en hel del supportrar bo eller spendera tid i Bryssel. En inte obetydlig del av dessa kommer att dricka minst en öl.
I Bryssel kan man hitta tusentals olika öl från lätta lageröl till lagrade suröl. De flesta turister och fotbollssupportrar hamnar förr eller senare på Grand Place. Där finns ett flertal serveringsställen. Det finns även ett Brewers Museum på torget där man kan gå en rundtur och även smaka öl.


Grand Place kvällstid

Några hundra meter bort ligger Delirium Café (Imp. de la Fidélité 4). Det är ett öltempel i tre etage. I gatuplanet är genomsnittsåldern ofta lite lägre och det dricks en hel del lager. I källaren kan man hitta öl från hela världen. De pratar om 2000 öl men det finns många hål på hyllorna. Till övervåningen går ölnördarna. Här kan man hitta nya belgiska öl och ibland öl som inte ens är från Belgien.


Övervåningen på Café Delirium 

Den lille kissande killen är ingen större sevärdhet men man kan kika på honom när man ändå går på Poechenellekelder då han bar ligger 25 meter därifrån. Ölstället har ett bra utbud av klassisk belgisk öl.

Går man 400 meter åt andra hållet från Grand Place så hittar man mysiga Mort Subite . Väl insuttet och har lite egna öl.


Välanvända möbler på Mort Subite

Vill du bara dricka lager så vet jag inte om det är värt att läsa vidare. 

Mitt favoritställe i Bryssel är Moeder Lambic Fontainas som har en bra blandning av suröl och moderna belgiska öl. Man hittar alltid något intressan som man inte druckit. Dessutom är lokalen modern men trevlig.



Är man en Tintinfantast så kan man besöka loppmarknaden på Jeu de Balle. Det var där Tintin köpte skeppet Enhörningen. Efter shoppande går man in på La Brocante. De har en trevlig öllista och kan ibland hitta ännu trevligare öl i källaren.

Är man surölsfantast får man absolut inte missa Cantillonbryggeriet (Rue Gheude 56). Har man inte varit där innan skall man definitivt gå rundturen. Ett traditionellt surölsbryggeri ser mycket annorlunda ut än ett vanligt bryggeri. De säljer också egna öl på 75cl flaskor att dricka på plats (några få av de vanliga att ta med) så det gäller att hitta någon eller några att dela flaskor med. Gå helst dit dagtid eller ta taxi då kvarteren runt bryggeriet inte är de bästa. 


Sssh! Öl som vilar till sig.

Cantillon har ett favoritfotbollslag. Ni kan nog gissa vilket det är.
Jag får nog säga att Cuvée Saint Gilloise slår "79" ganska klart i min bok. 

Förhoppningsvis blir det annorlunda på planen.
 

Peter Lind2022-09-13 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?