Camp Swedens ordförande: ”Det är väldigt tungt”

Camp Swedens ordförande: ”Det är väldigt tungt”

Supporterföreningen Camp Sweden var på plats i Bryssel under gårdagen. – Det är en väldigt märklig känsla, säger ordförande Susanne Petersson.

Två svenskar mördades i en terrorattack i Bryssel under gårdagen. Rapporter säger att motivet var att de var just svenskar, iklädda den svenska landslagströjan. Säkerhetsläget är spänt och svenskar på plats uppmanas att inte skylta med att de är svenskar. Susanne Petersson, ordförande för Camp Sweden, befinner sig på sitt hotell i Bryssel när SvenskaFans får tag i henne.

– Det är en väldigt märklig känsla. Jag tror inte man har fattat riktigt vad som hände. Vi har blivit uppmanade att inte lämna hotellet, och definitivt inte gå ut i Sverige-kläder, säger Susanne till SvenskaFans.

Det är oklart när de svenska supportrarna får lämna hotellet och åka hem till Sverige. Susanne är trots allt hoppfull till att de ska kunna lämna Belgien och resa hem under dagen.

– Vi åker hem ikväll, hoppas jag. Jag tror de flesta hade planerat att åka hem i dag, och jag tror att alla försöker göra som planerat. Det är nog det enklaste.

Kval-matchen mellan Belgien och Sverige sparkades igång på utsatt tid och i början var det som vilken landslagsmatch som helst.

– Det började som vilken fotbollssamling som helst, och när vi kom till arenan var det inga konstigheter. Inne på arenan har man inte så bra täckning och är fullt upptagen med matchen. Men sedan börjar man märka att det plingar i folks mobiler när de väl får täckning, och då förstår man att det har hänt något, säger Susanne

Matchen mellan Sverige och Belgien fortsatte spelas, trots att fler rapporter om dådet rullade in. I halvtid avbröts matchen efter det att spelarna vägrade spela klart. Med hänvisning till säkerhetsläget hölls åskådarna kvar på arenan under en längre tid. Det kommunicerades att det var säkrare inne på arenan än utanför.  

– Vi fick vara kvar ganska länge på läktaren medan arenan töms på belgiska fans. Sedan får vi komma ner spelargången och får lite mat och dryck. 

– Det var en väldigt lugn stämning, men väldigt frågande. Vi trodde först inte att det var riktat mot svenskar, utan mer att de hade hamnat på fel plats vid fel tillfälle. Men sedan började vi förstå att det troligtvis var riktat. Det var en väldigt konstig känsla.

Runt midnatt började de svenska supportrarna eskorteras med bussar till sina hotell av belgisk polis.

– Vi lämnade arenan strax efter tre på natten i den sista bussen från arenan.

Susanne tycker att det mesta gick efter omständigheterna bra.

– Det är klart att de [polisen] också blir tagna på sängen. Även om de har sina krishanteringsplaner så när det väl händer så står man där och vet inte vad det är som händer. Men jag tyckte att det gick väldigt bra till.

Stämningen bland de svenska supportrarna under tisdagsförmiddagen är låg. 

– Det är väldigt tungt. Många åker ju med Camp Sweden, och har åkt i många, många år. Det blir som en familj när man träffas igen. Så det är tungt. Vad händer nu liksom? säger Susanne.
 

Fredrik de Ronfredrik.d.ron@svenskafans.comTwitter: @fredrikderon2023-10-17 11:33:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans