Tele2 Arena, 2022-09-11 15:00

Hammarby - Djurgården
0 - 0

Centimeter ifrån tre poäng - Fem reflektioner efter derbyt
En fulspelande person som för ofta kommer undan med för mycket.

Centimeter ifrån tre poäng - Fem reflektioner efter derbyt

Hur man ska ta ställning till 0-0 mot hyresgästerna från Östermalm är knepigt. Tydligt är att det var en missad chans att klättra i tabellen men även att vi undvek katastrofen som en torsk hade inneburit. Här presenteras fem reflektioner kring matchen och vad den innebar för Hammarbys fortsatta säsong.

Tåget verkar långsamt ha tuffat iväg
Matchen mot hyresgästerna betraktades av många som en riktig chans att faktiskt kliva ikapp den absoluta toppen av Allsvenskan och samtidigt behålla ett bekvämt avstånd nedåt. Vid seger hade det varit en poäng upp till andraplatsen och förlust hade istället utökat just det avståndet till en eventuellt oöverbryggbar sträcka med 8 omgångar kvar. Vare sig dröm- eller mardrömsscenariot infann sig och istället blev det kryss och en hel del av oss har nog kliat oss i skallen. När dessutom AIK torskade i en match de flesta av oss nog trodde på tre poäng till dem så vetefan om tabellen var mycket klarare.

Vi hade nyligen fem jävligt svåra matcher att ta oss an och hittills står vi på 2 av 9 möjliga poäng efter AIK, Norrköping och östermalmslaget. Inför dessa utmaningar visade en sammanställning av Göran Öberg att historiken i dessa möten knappast ingav hopp. Lösningen för att vi skulle kunna utmana om den absoluta toppen stavades trendbrott och efter AIK fanns det väl en viss halvt missnöjd nöjdhet. Glaset var halvtomt men också halvfullt då vinnartåget tycktes stå kvar på perrongen. Kollapsen mot Norrköping orsakade en otrolig uppgivenhet och topptåget började tuffa iväg än mer. Efter 0-0 nu i söndags så ser det väl ut som vi ser det avlägsna sig än mer då vi framför allt har Häcken och MFF att möta på bortaplan. Trendbrottet som behövdes har inte infunnit sig och formen just nu pekar väl inte på att det kommer ske heller? Ett lag som inte kan vinna mot sina toppkonkurrenter hemma förtjänar så klart inte heller att sluta ovanför dem i tabellen, svårare än så är det inte.

Ett märkligt byte
Hammarby var bättre i den första halvleken men det såg motigare ut i den andra. I minut 60 så genomför då Cifuentes matchens första byte. In för vår anfallare Saidi så kommer då självklart… Sadiku? På topp hamnar ju givetvis… Jeppe?

Nu ska jag förvisso påpeka att det såg ut som Andersen inte gjort annat i hela sin karriär än att löpa centralt mot straffområdet och avsluta med skallen? För en kort sekund kändes som att en ny mål-Micke föddes och på det hela sammantaget var Jeppe närmast av samtliga våra spelare att peta in ett ledningsmål. Min poäng är däremot att det med vår bänk var märkligt att styra om spelet på detta sätt. Några kommenterade att vi redan i minut 60 verkade vilja säkra en poäng, andra att det var ett skämt och även senare raljanta kommentarer om det fega Bajen. Vad som är sant vet inte jag men där och då kändes det väl främst överdrivet försiktigt och respektfullt.


Tifogruppen stod för ytterligare en FANTASTISK insats! Tack!

Slarv, slarv och slarv
De lägen som kändes närmast att vi skulle hamna i underläge uppstod återigen på grund av slarv defensivt. Vår så kallat omställningsstarka motståndare visade sällan prov på den styrkan. Felpassningar, misslyckade dribblingar och dåliga rensningar i backlinjen hade med mindre tur däremot kunnat ge ett mål i baken.

Trenden har varit tydlig sen några omgångar och främst från vissa spelare. När vi nu har uppenbara problem med skadade mittbackar så är nog det förklaringen till att det inte rumsterats om mera. Eventuellt lyckas vår relativt nykomponerade backlinje hitta samspelet bättre och framför allt inte göra individuella missar som kan komma att kosta hela matcher.

Iskalla spelare
Ja det har vi flera av just nu och om inte annat: formkurvorna fortsätter nedåt tydligt nedåt för flera spelare. Jag tycker Ludwigson har det kämpigt ute till höger, Saidi lyckas inte alls framme till vänster, Jeahze och Sandberg övertygar inte alls i det offensiva spelet och Kurtulus tycks ha varit 90% närvarande de senaste omgångarna. Vi har väl testat att ge några andra chansen men utan särskilt lyckat resultat där den som sticker ut för mig i positiv bemärkelse är Nilsson.

Det är oroväckande att detta skall inträffa just i samband med de där tidigare nämnda fem svåra omgångarna men kanske har det skett tidigare utan att bli lika synligt? Mot Häcken så hoppas jag att det bottnar eller vänder uppåt då det kommer behövas för att vi ska ha någon minsta chans att bättre på vårt poängfacit för denna säsong i säsongen av toppmöten. En tydlig ljuspunkt i detta är att Sadiku tycks vara tillbaka och trots sin långa frånvaro tycktes den knappt märkas i hur trygg denne spelare är på planen.


En svårbedömd offside och marginaler som inte var på vår sida.

Centimeter ifrån tre poäng
Det var 0-0 men också en match där vi var närmast att kunna vinna. Några ytterligare centimeter var allt som hade behövts på inlägget från Bojanic i minut fem, Besaras stolpskott i minut 9, Berishas avslut i minut 81 eller Jeppes offside-mål i minut 86. En bättre dag hade åtminstone ett av dessa avslut suttit och vi hade säkerligen kunnat stå och fira en blytung derbyseger. De förbannade marginalerna var däremot inte med oss. Förhoppningen är väl att de kommer kunna vara det nu på lördag så att vi gör vårt bästa för att fortsatt behålla en tredjeplats.

Skänk avslutningsvis en tanke till Dovin och hoppas att han snart är tillbaka, kram Oliver!
 

Theodor Bittner2022-09-12 19:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!