2 - 0

Chansfattigt och krampaktigt - Djurgården förlorade borta mot Halmstad
Elias Andersson och Marcus Danielson hade mycket att deppa över.

Djurgårdens problem på naturgräs i Allsvenskan fortsatte att visa sitt tydliga ansikte. Blåränderna var aldrig nära att hota om vinsten trots stora spelövertag, en välbekant matchberättelse för Djurgården under Bergstrand och Lagerlöf.

I Allsvenskans tredje omgång reste Djurgården ner till västkusten för att ta sig an Halmstad. Ett hemmalag som hunnit sänka AIK med 2-1 och förlora mot Degerfors med 1-3. Halmstad, som fortfarande leds av evighetsmannen Andreas ”Ante G” Johansson, den rutinerade tränaren Magnus Haglund och den lojale hjälptränaren ”Pelle” Olsson, kom tvåa i Superettan förra året och har behållt stora delar av det lag som åkte ur Allsvenskan 2021. Ett noterbart nyförvärv är fjolårets skytteligavinnare i Superettan, Viktor Granath, som värvades in efter att ”Bosse” Andersson snott Jacob Bergström från precis under näsan på Halmstads ledare.

Blåränderna från stan’ lämnade mycket att önska efter bortamatchen mot Sirius. En blek första halvlek följdes upp av en andra halvlek där målet var att rensa framför egen kasse. Eftersom Jacob Widell Zetterström både är avstängd och långtidsskadad var det väldigt intressant att se vem av Tommi Vaiho och André Picornell det var som skulle få starta. Tränarparet Bergstrand och Lagerlöf valde att satsa på 19-åringen Picornell framför den rutinerade Vaiho. Ett vågat val, men förtjänat efter ett bra inhopp av Picornell mot Sirius. I backlinjen var det endast skadade Jesper Löfgren som fick lämna startelvan till fördel för Carlos Moros Gracia. Marcus Danielson, Elias Andersson och Piotr Johansson behöll alla sina startplatser från förra matchen. Detsamma gällde på mittfältet, där den ’vanliga’ trion Schüller, Eriksson och Finndell tog plats från start.

Nykomponerat anfall - Asoro tillbaka från start
Efter varsin blek insats mot Sirius fick Wikheim och Edvardsen infinna sig i att följa matchen från sidan till en början. Att Oliver Berg startade förvånade nog ingen, men att både Joel Asoro och Oskar Fallenius startade denna match var märkvärdigt av flera anledningar. Efter att ha fått sparsamt med speltid i hemmapremiären och inte spelat alls mot Sirius florerade det en del rykten kring Asoros relation med klubben, men starten idag verkar innebära att allt är glömt och förlåtet mellan parterna. Fallenius var den sista spelaren som anslöt till truppen inför säsongen och verkar ha imponerat stort på tränarparet. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf valde att satsa på rörlighet och fart i sin anfallstrio snarare än tyngden som exempelvis Jacob Bergström hade tillfört.

De första farligheterna tillföll Djurgården i form av frispark och efterföljande hörna. Elias Anderssons frispark täcktes ut till hörnan som Oliver Berg tog hand om. Hörnan hamnade efter en stunds förvirring på mål, men det var knappast någon pulshöjare. Magnus Eriksson verkar ha gett över ansvaret på fasta situationer denna säsong.

Mardröm direkt för Picornell
Djurgården tog sig fram några gånger på vänsterkanten, men efter det var det en period med viss dominans från hemmalaget. Efter flertalet fasta situationer hamnade hemmalagets mittback Wallentin ensam mot Picornell i en nickduell och hann före den unge målvakten när han knoppade in ledningsmålet till hemmalaget. Ett ingripande där det syntes att Picornell inte riktigt har vant sig med seniorfotbollen. Drömläge för Halmstad, som är kända för att backa tillbaka och försvara målet vid ledning på hemmaplan.

Baklängesmålet gav ingen vidare effekt på Djurgården, som hade svårt att sätta sina offensiva spelare i bra situationer samtidigt som man tampades med en ojämn gräsmatta. Inte en helt ovan situation för Blåränderna, som ofta haft svårt för den här typen av matcher.

En första halvlek som gjord för Halmstads BK
Djurgårdens första riktigt farliga målchans kom efter en högerhörna där Finndell till slut hittade Danielson fri framför mål. Danielson fick av ett löst skott som hann räddas av Nilsson Säfqvist på mållinjen. En målchans som verkligen borde ha förvaltats bättre. Djurgården såg spelsugna ut under en kort period, där Oliver Berg ofta var inblandad - en nyckel för att anfallsspelet ska sitta anno 2023. Däremot svalnade trycket ner efter en stund utan att Djurgården bjöd på någon till målchans. Halmstad lyckades få halvleken precis dit man ville och Djurgården hade svårt att driva upp tempot. Halvleken avslutades med tamt vänsteravslut från Oliver Berg.

På västfronten intet nytt
Djurgårdens försök att spräcka nollan inleddes efter tio minuters spel av den andra halvleken. En längre frispark följdes upp av två hörnor, som dessvärre inte ledde någon vart. Däremot började bollinnehavet bli allt längre upp och intentionerna började bli mer tydliga när Djurgården satte upp belägringen av Halmstadförsvaret. Målchanserna lös däremot med sin frånvaro och det var en hel del tomt bollinnehav med spel långt ifrån straffområdet.

För att få till förändring framåt byttes Oliver Berg och Oskar Fallenius ut till fördel för Jacob Bergström och Gustav Wikheim i den 67:e minuten. Det blev istället ett baklängesmål. Elias Andersson misslyckades med en rensning och Erik Ahlstrand kunde elegant vända in bollen i bortre hörnet. En väldig kalldusch för Djurgården som dittills inte hade visat några som helst tecken på att de tänkte vända den här matchen.

I den 75:e minuten gjorde Djurgården sitt tredje byte för dagen när Lucas Bergvall kom in istället för Hampus Finndell. Innan matchen tog slut byttes även Sabovic in istället för Eriksson. Det var två byten som inte hade någon större effekt på matchbilden.

Baklängesmål blev spiken i kistan
Matchen avslutades som den hade fortlöpt under resterande 90 minuter. Djurgården hade mycket bollinnehav, men kom sällan in i straffområdet och när de väl gjorde det rensades bollen bort så fort den närmade sig målet. Utöver Halmstads två mål var det väldigt lite som skapades i offensiv väg för båda lagen. En match och ett resultat som är symptomatiskt för Djurgården när fotbollsmatcher spelas på gräs i Allsvenskan. I Europa har problemen varit som bortblåsta, men på svensk mark har Blåränderna otroliga problem, något som tränarparet troligtvis är väl medvetna om. Rent spelmässigt fanns det ingenting mer att rapportera om, utöver att Rasmus Schüller drog på sig säsongens tredje varning på tre matcher (!), och är avstängd på söndag mot IFK Göteborg.