Bravida Arena, 2023-03-19 15:00

Häcken - Djurgården
3 - 0

Cupresan över – Djurgården överkört
Ibrahim Sadiq hade stor show mot Djurgården – något som stockholmarna inte kunde hantera.

Cupresan över – Djurgården överkört

Det var klasskillnad från start till mål – DIF är utslaget ur Svenska Cupen. Resultatet stannade vid en klar 3–0-förlust.

Förutsättningarna var redan tuffa inför returmötet med Lech Poznan på torsdagen. 0–2-underläge från den första matchen, avstängning på Victor Edvardsen – samt ett jobbigt besked på matchdag. Oliver Berg, som blandat och gett i inledningen av sin Djurgårdskarriär men ändå blixtrat till då och då, fick kasta in handduken på grund av sjukdom. Hemmasupportrarna försökte höja sitt lag på bästa möjliga sätt. Tusentals djurgårdare tog emot spelarbussen på Odengatan med pyro och sång för att sedan ta med sig det in på Tele2 Arena. 

På planen lyfte aldrig spelet riktigt. Haris Radetinac, Joel Asoro och Gustav Wikheim bildade fronttrio, men misslyckades med att skapa några farligheter mot Lech Poznans starka backlinje. Trots detta var inramningen fantastisk – sångerna mullrade från alla sektioner. Men i matchminut 44 släcktes allt hopp om en mirakulös vändning då Marcus Danielson – till mångas förvåning – fick syna det röda kortet. Med en man mer i över en halvlek kunde Lech Poznan hota med sylvassa kontringar mot DIF:s backlinje i form av Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Rasmus Schüller och Elias Andersson. 0–3 och till slut 0–5 totalt gav en bitter smak i munnen och Blåränderna var aldrig nära sett över två matcher. 

Det blev slutet på en makalös Europaresa som inleddes med ett tidigt baklängesmål borta mot kroatiska HNK Rijeka i juli. Många tänkte nog där och då att det skulle bli ett nytt fiaskoartat Europaäventyr likt de föregående försöken. Men det var ett nytt Djurgården som visade upp sig 2022. Man tog sig i kragen, tog sig förbi HNK Rijeka, Sepsi samt APOEL och säkrade en plats i Europa Conference Leagues gruppspel. Väl där avtog aldrig succén. 

Med två dagars vila reste Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf med laget ned till Hisingen – stormöte i semifinalen av Svenska Cupen stod på menyn. BK Häcken, svenska mästare från fjolåret, har – med en nästintill intakt trupp förutom Alexander Jeremejeff – fortsatt på inslagen väg under försäsongen. 

Dubbla misstag – dubbla kallduschar
Det var en stark trupp som åkte ned, även om det fanns en del märkbara spelarförluster. Oliver Berg hann inte tillfriskna till eftermiddagens match samtidigt som de båda vänsterbackarna Elias Andersson och Elliot Käck inte var tillgängliga. För första gången sedan flytten till Stockholm ingick Oskar Fallenius i truppen. 21-åringen, som senast kommer från Bröndby, breddar anfallslinjen ytterligare. Med tanke på den senaste tidens tajta spelschema kom det inte som en chock att Djurgårdens tränarpar ändrade om i startelvan. Givna spelare som Jacob Widell Zetterström, Piotr Johansson, Marcus Danielson, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson och Victor Edvardsen tog plats i elvan. Skulle någon av Joel Asoro och Gustav Wikheim vilas? Och vem fick förtroende bredvid Danielson? 

Kim och “Tolle” belönade Jesper Löfgren med en ny start efter dennes fina insatser den senaste tiden. I Anderssons frånvaro startade Pierre Neurath Bengtsson föga överraskande till vänster i backlinjen. Den sista platsen centralt på mittfältet gick till Besard Sabovic och inte till Hampus Finndell. Både Radetinac och Wikheim hade energi nog att ställa om till dagens match när de flankerade Edvardsen längst fram, medan Asoro följde semifinalen från bänken till en början. 

Många Djurgårdssupportrar hade rest till Göteborg och Hisingen för att sjunga fram sitt lag. I inledningen av matchen turades lagen om att hålla i bollen. Ibrahim Sadiq i BK Häcken satte skräck i bortalagets försvar. Innan fem minuter var spelade hade Schüller och Danielson gjort ned ghananen. I det efterföljande anfallet kom han förbi Neurath Bengtsson och hittade sånär Benie Traore i straffområdet, men Widell Zetterström i Djurgårdsmålet hade god koll på inspelet. 

Omkring den 20 minuten tvingades firma Bergstrand-Lagerlöf till ett byte då Radetinac, som försökte skaka av sig sin inledande skada, ersattes av Asoro. Annars utmärktes första halvlek av BK Häckens framstående presspel. Bröderna Gustafson (Simon och Samuel) tillsammans med Mikkel Rygaard vann boll högt upp i planen – och satte snabbt upp Sadiq så han kunde utmana en-mot-en mot Neurath Bengtsson. Detta hände ytterligare en gång i mitten av halvleken – denna gång räddade Widell Zetterström avslutet. 

När matchuret visade 26 minuter gick Samuel Gustafson hårt in på Schüller. Reprisbilderna visade hur den svenska landslagsmannen träffade DIF:s nummer sex med dobbarna. Domare för dagen, Glenn Nyberg, valde att visa upp det gula kortet, men det kunde mycket väl ha varit ett rött. 

Sju minuter senare var kallduschen framme för bortalaget. Widell Zetterström spelade en indianare in i mitten, en passning som Schüller inte kunde nå. I stället fångade Simon Gustafson upp bollen. Han spelade fram Rygaard som i sin tur serverade Lars Olden Larsen i ett friläge – 1–0 BK Häcken. Målet lyckades inte väcka Djurgården. Uttrycket lyder “en olycka kommer sällan ensam” – något som drabbade stockholmarna denna dag. Om det var Widell Zetterström som klantade sig vid ledningsmålet, kan Sabovic klandras för nästa mål. Mittfältaren spelade rakt i gapet till Sadiq, som i sin tur väggspelade sig fram till 2–0. Två misstag som resulterade i två baklängesmål inom loppet av två minuter. 

Talangen tvåmålsskytt 
BK Häckens dominans var i det stora hela total halvleken igenom. Blåränderna fick aldrig riktigt igång sitt eget spel, i stället såg man rädda och osäkra ut. Misstagen blev många och då var hemmalaget bra på att utnyttja dessa. Tränarduon genomförde direkt ett byte i paus – Gustav Wikheim lämnade planen för att ge plats åt Jacob Bergström. Edvardsen flyttade därmed över till vänsterkanten. 

Bytet gav nästan effekt omgående. Edvardsen tog emot bollen på kanten, tittade upp och frispelade Asoro med en läcker passning. 23-åringen träffade dock inte mål – ett jätteläge för anfallaren. Chansen gav Djurgården ny energi. Minuten senare avlossade Sabovic ett tamt avslut. Men övertaget höll inte i sig. BK Häcken fortsatte att hota, den här gången stod Piotr Johansson i vägen med huvudet. 

Ett par minuter senare kunde Ibrahim Sadiq enkelt skjuta in sitt andra och BK Häckens tredje mål för dagen. En magisk passning av Kristoffer Lund slog ut hela DIF:s lag. Traore spelade därefter osjälviskt fram Sadiq och 3–0 var ett faktum – ett mål som kom till mitt i en bättre period av Djurgården. Magnus Eriksson borde ha reducerat i mitten av andra, men Peter Abrahamsson i Häckenmålet stod för en fin reflexräddning. I samma veva byttes Edvardsen och Sabovic ut och in kom Oskar Fallenius och Hampus Finndell. 

Drömvecka blev till mardrömsvecka
Matchen avtog något efter en längre period av högt tempo. I stället för att ständigt ligga högt i pressen valde BK Häcken att flytta ned. Man lät Djurgården ha mer bollinnehav, men chanserna lös med sin frånvaro. Med kvarten kvar gjorde Kim och “Tolle” sitt femte och sista byte. Rasmus Schüller, som har spelat mycket de två senaste matcherna, lämnade över till Lucas Bergvall. 
I slutminuterna hade Sadiq kunnat fullborda sitt hattrick efter en snygg passning av Simon Gustafson, men skottet strök Widell Zetterströms högra stolpe. 

Det blev ingen drömvecka för DIF – snarare tvärtom. Uttåg ur Europa Conference League samt Svenska Cupen. Förlusterna i sig kan inte överraska speciellt många. Något som däremot oroar är hur nederlagen kommer till. Slarviga misstag – samtidigt som hungern ser ut att vara helt bortblåst. Finndell, Danielson, Wikheim, Eriksson och Asoro – för att nämna några – är inne i rejäla formsvackor. Nu väntar ett två veckor långt uppehåll innan Allsvenskan sparkar igång och Djurgården har en hel del att fila på.

* * *

Vad tycker du om matchen? Hur står sig Djurgården inför den stundande allsvenska premiären? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-03-19 17:10:00
Author

Fler artiklar om Djurgården