Currywurstbloggen

Currywurstbloggen

Himmelriket är i Berlin i form av Camp Currywurst. De senaste nyheterna från resan hittar ni här i bloggen.

Berlin, Hotellet 14/10 10:55
Då är Camp Currywurst redo att lämna Berlin. Det har varit trevligt att rapportera åt er. Himmelriket återkommer till er med en ny Camp från Braga. Då med nytt namn och ny utsänd reporter.

Berlin, Hotellet, 14/10 00:30, Åsa 
Nyss hemkomna till hotellet är vi trötta och besvikna som alla andra MFF:are. Sängen här intill kallar högt på att låta mig förvinna in i drömmar. Men nu är det dags att ta tag i lite bilder och texter från matchen. Det gjorde ont i hjärtat att se spelare och framför allt Åge efter match, han såg så oerhört bedrövad ut att jag hade lust att gå fram och ge honom en kram. Men det hade nog inte uppskattats på en presskonferens. När jag är klar med det som ska göras lär jag krasha i säng så jag säger Gute Nacht redan nu. 

Berlin, Hotellet, 13/10 16.55, Åsa 
Då mellanlandar vi lite på hotellet efter lite jakt efter svårhittade djur, sightseeing och sen träff med MFF:are på samlingsplatsen. Vi var bland annat ute vid Brandenburger Tor och riskdagsbyggnaden. Där stötte vi på en man som gick runt och skrek nån slags predikan. Han var väldigt upprörd men det var något oklart vad han var upprörd över. Byggnaden borde i alla fall rivas med marken, man skulle fråga barnen vad de ville och han ställde frågan om man hellre ville att två personer skulle kunna resa eller om man ville få se 400 hästar. Några hästar fick vi emellertid aldrig se så vi gick vidare.

Nu blir det lite jobb, förhoppningsvis lite vila och sen mat innan det är dags att dra iväg till arenan inför match. Det närmar sig! 

Berlin, Hotellet, 13/10, 09.30, Åsa
Gomorron MFF-familjen på denna matchdag! Vi ser väldigt mycket fram emot att få se en massa himmelsblåa människor här i Berlin. Jag förstår att ni alla undrat så ni fått gråa hår över hur jag klarat sömnen inatt, men ni kan sluta oroa er, jag har nämligen bytt rum och flyttat från hisschaktet. Visserligen till ett rum med fönster mot en byggarbetsplats men de kör tack och lov inte med grävmaskinerna mitt i natten och tidig morgon eller på natten. Jag fick även byta våning och insåg vi att varje våning har sin färg. Till min stora förfäran var färgen för våning 3... gul. Det gör ju ont i hjärtat som MFF:are. Vi pratar inte heller nån mild pastellgul utan skarp, intensiv kycklinggul. Även kaklet i duschen är knallgult, men det som jag tänker mest på där är varför det är ett kryss i en av kakelrutorna. Har något påbörjat men snabbt avslutat ett parti luffarschack? Behöver just den lilla kakelplattan bytas ut? Jag lär väl aldrig få  veta. 

Idag tänkte jag bjuda på en liten iakktagelse readn så här på förmiddagen, och den handlar om trafikljus. 
När vi kom hit till Berlin och gick från S-Bahn mot vårt hotell la jag märke till att de röda och gröna gubbarna på trafikljusen vid övergångsställena såg väldigt annorlunda ut. Brorsan berättade då att de var speciella för Berlin och att det fanns en historia bakom - nyfiken i en strut som jag är ville jag såklart veta mer. 

Namnet på de små gubbarna är Ost-Ampfelmännchen (ungefär: liten trafikljusman från öst). Dom skapades på 60-talet, tanken var att göra det mer tydligt vilken som är gå respektive stå för dem med nedsatt syn (eller, min egen gissning, de som inte kan urskilja färger). Gubbens hatt var inspirerad av ett foto på DDR:s politiske ledare Erich Honecker i halmhatt. Efter murens fall var tanken att alla Ampelmännchenljus i öst skulle bytas ut mot den västtyska standarden. Protesterna blev dock stora och han fick leva kvar. Visst är han lite söt? 


Idag blir det lite sightseeing, häng på samlingstorget och såklart lite skrivande och fotande innan det är dags för match med allt vad det innebär. 
We will be back soon. 


Berlin, Hotellet (vårt eget) 12/10, 22.10, Åsa
Ännu en lång och intensiv dag är snart till ända. Det blir mycket gående, mycket resande med S-bahn o spårvagn och en hel del skrivande/fotande och fixande med bilder. Vi fick ju inget meet and great vid spelarnas ankomst denna gång men i samband med presskonferensen sprang vi på flera stycken och även om det inte blev mer än ett hej så känns det ändå bra att se dom här på plats. Det känns liksom mer att det närmar sig, att matchen är på gång. 

Om ni vill veta hur det var att uppleva en Åge-presskonferens så får ni faktiskt kika i den nyss publicerade införrapporten där det även finns en del från Diawara och en del om vad undertecknad tänker inför matchen om det kan vara av intresse. 

Idag har vi, förutom presskonferenser, hunnit med besök vid muren och den stora paradgatan i öst. Imorgon är tanken att vi ska se oss om lite mer och så hoppas vi få träffa en massa glada fina MFF:are på samlingsplatsen. 

Iakttagelser från dagen: 
* Att det kan vara lite avstånd mellan tåg och plattform är ju något som man som van tågresenär är ganska van vid. Vanligtvis handlar det ju dock om att det är ett glapp emellan eller att perrongen är lite nedsänkt jämfört med tåget. Här varierar det kraftigt. På vissa stationer är perrongen pyttelite högre, på vissa är det rätt så rejält. Fråga brorsan som snubblade på perrongen när han lämnade ett tåg och höll på att göra en rejäl vurpa. Så vi föreslår att man här, istället för det traditionella "mind the gap please" anammar en annan version: "Mind the f-ing höjdskillnad". 
* Utan att vara särskilt pryd är det inte utan att man hoppar till ibland inför reklamskyltarna här i stan. Som på väg in till en S-Bahn där det över hela ingången var reklam för en erotikshop. Eller när det mittemellan reklam för McDonalds och pizza kommer en skylt om dildos. 
* Vi verkar bo i ett verkligt nagelcentrum. Det måste finnas ett oerhört kundunderlag för nagelbyggning i Berlin, eller så har man samlat merparten av salonger här i våra kvarter. På en gata ligger där, som ni ser på bilden nedan, tre stycken på raken. Fashion nails luxury style, Fashion nails, och, sist men inte minst: Nails. På andra sidan gatan ligger det dessutom ytterligare en och fler finns inom ett par minuters gångväg. Så, vill ni ha naglarna fixade inför matchen, lyxigt eller ej så kan vi guida er rätt. 
Godnatt och auf wienerschnitzel


Berlin, Spelarhotellet 12/10, 18.50, Åsa
Då var det dags för MFF:s presskonferens. Måste säga att jag är väldigt spänd på att uppleva en presskonferens med Åge live. Med tanke på hur mycket energi han lyckas förmedla genom kameran ska det bli kul att se hur det känns i när man är där nån meter ifrån. Rapport kommer. 

Berlin, Stadion an der alten Försterei 12/10, 12.50, Åsa 
Efter drygt 12000 steg på stan befinner vi oss nu på arenan och väntar på Union Berlins presskonferens. Ofta brukar presskonferenserna vara innan lagens respektive träningar så att vi även får komma in och se arenan och kolla in o fota bortasektionen. Nu var Unions första kvart av träningen inte inne på arenan så det ser svårt ut för oss att komma in. Men vi återkommer om det blir möjlighet att bidra med lite bilder. 

Berlin, Hotellet 12/10 9:30, Peter
Efter en god natts sömn är det dags för dag två. Den kommer att innebära mycket resande med allmänna färdmedel. Till stan, till arenan, till stan, till spelarhotellet och kanske med något stopp på vårt hotell däremellan. Så vi laddade upp ordentligt på frukosten. En utsänd körde tyska korvar, lufttorkad skinka, äggröra, rösti och annat fint medan någon valde att ladda upp med nedanstående.



Det är riktigt morgonkyligt. Friska tre plussgrader vid åttatiden. Men framåt lunch skall det var 16 grader och strålande sol.

Berlin 11/10 21:00, Åsa
Nu har vi varit på lite sightseeing/förberedelser för en text och även fått i oss lite efterlängtad mat. När vi hade ätit färdigt och båda gick in och kikade lite på Twitter såg vi att vi att det torg vår restaurang låg på var det som är samlingsplats för MFF:are på torsdag, nämligen Hackescher Markt. Enligt SLO Pierre på Twitter kommer det också att gå speciella tåg för MFF:are till arenan, mer specificerad info kommer att komma under onsdagen. 

Viktig info till er som planerar att åka till Berlin: Det är munskyddskrav på tåg och bussar och det ska vara den lite mer avancerade varianten FFP2. Än så länge har vi inte sett någon kontrollant, men det står skyltar på tågen samt ropas ut på var och varannan station. Så, om man inte vill riskera att delar av reskassan ska gå åt till böter så är det säkrast att använda munskydd. 

Avslutningsvis ett par korta iakttagelser från dagen, innan det är dags för denna trötta dam att gå o lägga sig: 
* Det finns fortfarande telefonkiosker här och de tar till och med mynt. Eller ja, kiosk och kiosk, telefonautomat placerad mitt på trottoaren. Men ändå. 
* I småbutikerna kostar öl i princip samma som läsk eller mineralvatten. Det är hyfsat vanligt att se folk komma gående med en stor ölflaska i glas på stan eller på tågperrongerna. 

Nu är det dags att släcka och trycka in öronpropparna så långt det går. Jag har "turen" att bo i ett rum precis intill hisschaktet. 
Gute Nacht

Berlin 11/10 16:10, Åsa 
Efter att flera gånger, både muntligen och i skrift, svarat på receptionistens fråga om vi är här "for business or pleasure" är vi nu incheckade på hotellet. Första intrycket är att det är väldigt mycket förortskänsla här ute i östra .Resan hit gick smidigt, för en gångs skull har jag inte tagit på mig rollen som Reiseleiter utan låter storebrorsan sköta den biten. Nu blir det lite jobb och kanske lite vila innan det är dags att ge sig in i de mer centrala delarna av staden för en smula sightseeing och lite mat. Kanske slinker det ner en öl också. 

Malmö 11/10  09:00, Peter

Då är det några timmar kvar innan Himmelriket drar till Berlin. Tåget över sundet går vid 11. Att laget väljer att dra benen efter sig och anländer först framåt onsdagskvällen skall vi försöka arbeta oss runt med bland annat restaurangtips, Unions presskonferens och bildspecialer.

Himmelrikets represententer på plats kommer att vara syskonparet Peter Lind och Åsa Flykt. Jag Peter kommer främst att bidra med bilder och Åsa med texter.

Vi hoppas att ni tycker att vi är kvalificerade för detta uppdrag. Båda har varit på flertalet Camper tidigare. Åsa har varit i Berlin flera gånger och spelat basket (även om det börjar bli några år sedan). Jag har varit där en gång när jag för tre år sedan rymde från mitt femtioårsfirande. Dessutom så har vi ett helt gäng gamla släktingar som under ett par hundra år varit borgmästare i just Berlin.

Vill ni ha ännu snabbare informarion om vad vi sysslar med i Berlin kan ni följa våra Twitterkonton.

Åsa: @Flodisar
Peter: @LindPeter

 

Åsa Flykt2022-10-14 10:52:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?