Dagens VM: inför dag 18

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Sydafrika ute efter historisk åttondel
Sydafrika ställdes mot Nederländerna under natten till söndag när en kvartsfinal stod på spel. Nederländerna öppnade starkt och redan i den nionde minuten tog man ledningen genom Jill Roord på nick. En ledning som man sedan inte släppte. I andra halvlek kunde man utöka till 2-0 genom ett skott utifrån av Lineth Beerensteyn.

Resultatet stod sig matchen ut och Nederländerna ställs nu mot Spanien i kvartsfinalen som spelas den 11 augusti. Trots förlusten och uttåget var det en stolt förbundskapten i Sydafrika efter slutsignal.
– Vi är väldigt stolta över spelarna. De gav allt i dag och de vet att de var med i matchen länge, sa Desiree Ellis efter matchen.

Nederländerna inte helt nöjda
Segern mot Sydafrika innebar avancemang till kvartsfinalen för Nederländerna. Väl där väntar Spanien som vann enkelt mot Norge under lördagen. Efter 2-0 vinsten mot Sydafrika var dock förbundskapten Andries Jonker inte enbart nöjd.
– Jag är väldigt nöjd med en bra vinst mot en tuff motståndare, Men den del av mig som vill ha bra fotboll är missnöjd med den första halvleken, där vi gav bort bollen för mycket.

Upp till tränare Jonker att få sina spelare att prestera ”bra” fotboll mot Spanien i kvartsfinalen som väntar.

Sverige till kvartsfinal efter straffdrama
Det var inte vackert eller bra. Men det var en seger, mot världsettan och den regerande världsmästaren USA. Sverige kämpade tapper under ordinarie tid och räddades flera gånger om av en storspelande Musovic i målet. Efter 0-0 i även förlängningen var det straffar som skulle få avgöra. Vilka skulle få lämna in handduken och vilka skulle avancera till kvartsfinal?

Efter fem omgångar med blandade resultat där USAs rutinerade Megan Rapinoe var en av de som sköt utanför målramen, var det inhoppande Hurtigs tur att slå en straff.
– Nej, men det fanns inte så många kvar, berättade Hurtig efteråt när hon fick frågan om det var självklart att ta en straff.

Men tur var väl det att Hurtig tog en straff. Målvakten Alyssa Naeher var på bollen som efter granskning av VAR-teamet kunde konstateras som mål. Jublet visste inga gränser och Sverige är vidare till kvartsfinal. Läs Matchrapport och Spelarbetyg från matchen.