Dags att VINNA!
Viktor Djukanovic tror inte att det är sant efter att ha missat i stort sett öppet mål i svenska cupen mot Mjällby. Är det dags för trenden för honom att vända med att återigen göra mål idag?

Dags att VINNA!

Efter uttåget i svenska cupen så kändes det förväntat att det skulle planeras in ett antal träningsmatcher i stället och så har det också blivit, med start på bortaplan mot Häcken förra helgen. Denna helg är det dags för två nya träningsmatcher, där Hammarby, idag fredag, på ”Nya Söderstadion”, tar sig an Sandviken (start 13:00) och Göteborg (start 16:00).

Om vi börjar med Sandviken så är de nykomlingar i Superettan efter att ha vunnit division 1 Norra, i en serie där HTFF slutade på en niondeplats. Sandvikens form är på uppgående där de, efter att förlorat mot Vasalund, vunnit mot IFK Stocksund och Sirius U21 för att så sent för fem dagar sedan spela oavgjort mot GIF Sundsvall.

Noterbart är att de nyligen har förlorat klasspelaren Mohammad Alsalkkadi till Värnamo, en Alsalkkadi som imponerade stort när Hammarby mötte Sandviken inför 2023 på Hammarby IP. Annars har man fokuserat på att behålla truppen och gjort mindre värvningar.

Till Göteborg då, ett Göteborg som rapporterar att de har halva laget bort på grund av skador och sjukdomar och därmed åker till Stockholm med en mindre och svagare trupp än vad de normalt skulle haft. Man började försäsongen bedrövligt med ett antal förluster, men det vände lite när de lyckades vinna mot Bröndby i Atlantic Cup.

I svenska cupen så blev det två vinster, mot United Nordic och Skövde, och en förlust mot Djurgården med 0–3 på bortaplan. Vad jag kan se så har Göteborg i stort sett samma trupp som 2023, förutom att man tagit in Oscar Pettersson från Brommapojkarna. Spelare som Arbnor Mucolli, Sebastian Ohlsson, Gustav Svensson, Adam Carlén och Oscar Pettersson kommer att bli viktiga för Göteborg 2024. Mot Hammarby idag är dock endast Mucolli och Carlén med i truppen.

Kul förstås mer fler matcher, men också jättetråkigt att man har bestämt sig att dessa matcher skall spelas utan publik då Hammarby anser att det är för kort varsel för att få till hela processen med publik. Personligen tycker jag att klubben gör det väldigt lätt för sig när man väljer denna lösning och att man lite går emot sitt uttalande att klubben ägs av oss supportrar när man beslutar att inte bjuda in oss till matcherna.

Nåja, tillbaka till matcherna då. Det pratas mycket om processer och strategier i Hammarby och visst är det sunt att ha en plan för framtiden. Dessa spelar färstås ingen som helst roll om du inte har ett lag som vinner fotbollsmatcher, något som vårt kära Hammarby har haft väldigt svårt med på sista tiden.

Faktum är att vi endast vunnit EN match av de senaste 14 matcherna och det var i den andra omgångens gruppspel hemma mot GIF Sundsvall. Inte nog med detta, man har även varit i ledningen i många av dessa matcher utan att ha lyckats ”knyta till säcken”. Jag anser att det är högst oroande och ifrågasätter om det finns tillräckligt med ”vinnarskallar” i laget för att vi skall vända denna trend och bli ett vinnande och vägvinnande lag igen.

Jag tycker även att laget känns lite ”ledarlöst” och att det är lite tyst på planen när Hammarby spelar, då den där riktiga pådrivaren saknas. Det känns lite som Hammarby 2018, när ett bra lag blev ett riktigt bra lag när Jesper Jansson tog in Nikola Djurdjic, där Niko blev den katalysator och ledare som stod i första ledet både i media och på plan. Jag saknar honom, och det han bidrog med, oerhört.

Vore jag Hammarby skulle min första uppgift vara att ta in en liknande spelare i sommar, det vill säga en spelare som jobbar hårdast av alla och ställer krav på de andra att göra samma sak. För vi kan väl alla konstatera att ett lag som inte vinner fotbollsmatcher knappast kan kallas ett topplag. Snarare blir det ett lag som får slåss med näbbar och klor för att vara kvar i allsvenskan.

Dessutom så stärks förstås självförtroendet hos spelarna, vilket gäller dubbelt för unga spelare, när laget vinner fotbollsmatcher, och självförtroende är något som vi verkligen kommer att behöva inför det tuffa startschemat i allsvenskan som Hammarby har tilldelats.

Jag tror dock fortfarande väldigt mycket på Kim och David som tränare, där jag är säker på att de kommer att jobba stenhårt i alla lägen, men de måste också få en trupp av allsvensk toppklass att jobba med, något som den är långt ifrån idag.

Hammarbys trupp 2024 innehåller, som jag varit inne på tidigare, alldeles för få nyckelspelare och för många truppspelare. Nu är det upp till Von Hejne och Micke Hjelmberg att balansera om truppen under de närmaste transferfönstren så att den överensstämmer mer med den truppstrategi som man presenterat. Det är dags att visa att det inte bara är ”snack” och agera om Hammarby inte skall halka ännu längre efter topplagen.

Efter att ha bevittnat träningen så ser det ut som att Hammarby kommer att starta med reservbetonad uppställning mot Sandviken och en toppad variant mot Göteborg. På träningen igår såg det ut som att Hampus Skoglund kommer att få chansen som högerback, vilket är roligt då jag anser att Hampus har perfekta egenskaper för att vara den snabba och tunga spelare som Kim och David vill ha på högerkanten när man överbelastar vänsterkanten och vänder spelet snabbt.

Noterbart är att den nyvärvade 18: årige afrikanen Bazoumana Traoré (Bazou) också var med den uppställning som förmodligen startar mot Göteborg. Om inte så får vi säkert se ett inhopp av denna stora talang, som stod för ett mycket lovande inhopp mot Häcken senast. Jag vill även slå ett slag för den andra afrikanen, Divine Teah, som ser mycket intressant ut under träningarna. Eftersom han ännu inte är 18, (fyller 19/4) så får han inte skriva på för Hammarby än. Tydligt är dock att han, liksom Traoré har stora kvaliteter.

Jaja, nog med snack och analys av läget nu. Nu kör vi och hoppas på två vinster, något, som sagt, Hammarby verkligen behöver!

Forza Bajen!
 

Göran Öberg2024-03-15 11:46:24
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion