Tele2 Arena, 2022-08-22 19:10

Hammarby - Degerfors

Dags för måste-match mot Degerfors
Gustav Ludwigson firar ett av målen i bortamatchen mot Degerfors 2021.

Dags för måste-match mot Degerfors

På måndag avslutar vi en period mot lite enklare motstånd genom att ta emot Degerfors hemma på “Nya Söderstadion”. Under den, som jag kallar den, enklare perioden har vi tagit tre segrar och förlorat en match, där plumpen kom mot Värnamo på hemmaplan. Glädjande nog har denna period också inneburit två vinster på bortaplan på gräs, mot Varberg och senast mot Göteborg. Det hör ju inte direkt till vanligheterna att vi vinner två matcher i rad på bortaplan, och då speciellt inte på gräs.

Måste-match säger rubriken och efter den misslyckade insatsen mot Värnamo så kan vi säkert alla enas om att vi inte har råd att tappa fler poäng på hemmaplan mot lag som befinner sig på den nedre halvan i tabellen, i alla fall om vi till slut skall vara med och slåss om en placering bland de tre bästa.

Måste-match är det också för att vi behöver alla poäng vi kan få inför de kommande omgångarna, där vi har ett stentufft program de närmaste fem matcherna efter måndagens match, med fyra svåra bortamatcher och ett hemmaderby mot Djurgården. Vi måste således ha de tre poäng som står på spel i måndagens match.

På hemmaplan vet vi att vi är starka och att vi kan slå vilket annat Allsvenskt lag som helst samt säkerligen ett gäng europeiska också, vilket vi bland annat visade mot Cuckaricki och Basel i ECL-kvalet förra sommaren. Det gäller för oss att gå ut direkt och visa att det är vi som skall vinna matchen och trycka på från start. Det får inte se ut som mot Värnamo, där vi gav bort en halvlek innan vi började sätta fart.

När man möter lag som ”parkerar bussen” är det viktigt med ett högt bolltempo så att man kommer runt på kanterna samt att det skjuts mycket utifrån så att motståndarna försvar blir tvunget att röra på sig och därmed öppna upp sig. Till skillnad mot tidigare under säsongen har vi nu också en ”fox-in-the-box” i form av Berisha, det vill säga en spelare som gör nästan alla sina mål inne i straffområdet. Kan vi få till kvalitetsinlägg är jag säker på att Berisha kommer att nosa upp 2–3 av dem och förpassa minst ett i mål.

Eftersom vi nu står inför många tuffa matcher, efter måndagens match, och dessutom har en hel del spelare som är nära avstängning vid ett gult kort, så skulle jag inte bli förvånad om vi får se lite rotering i startelvan. Min gissning är att antingen Kurtulus eller Fenger får vila och att Pinas tar plats i mittförsvaret. Även ”Steve” och någon av Demirol och Vagic kan kanske vara aktuella för att starta. Dock brukar Marti göra få förändringar i startelvan så jag kanske har helt fel. Jag skulle också gärna se att Joel Nilsson får spela en del i denna match då han har en förmåga att komma runt på kanten med sin snabbhet, vilket som sagt är viktigt mot lågt stående lag.


Degerfors

Att Degerfors så här långt har haft en väldigt tuff säsong är nog alla ense om. Tolv poäng på arton matcher gör att de för närvarande befinner sig på nedflyttningsplats sedan Helsingborg passerat i tabellen genom att betvinga Sundsvall på bortaplan med 2–0. Det har endast blivit tre vinster, där två har kommit mot de bottenkandidater som nämndes i föregående mening. Lagets nuvarande trend är något bättre med fyra poäng på de tre senaste matcherna så formen verkar vara på uppgående.

Med endast tolv gjorda mål framåt är det en smula ironiskt att de på måndag ställs mot den spelare som gjort fem av dessa tolv mål. Jag pratar givetvis om Abdelrahman Saidi, som värvades från Degerfors av Hammarby under sommarens transferfönster. Dessutom verkar Hammarbybekantingen Nikola Djurdjic vara helt ute i kylan efter sitt påstådda besök på krogen dagen före en viktig match.

Det är väl inte så svårt att lista ut vilken matchplan våra motståndare kommer att ha när de nu gästar Hammarby på det snabba konstgräset på Nya Söderstadion. De kommer, med all sannolikhet, att spela kompakt och satsa på kontringar, i hopp om att Hammarby för dagen skall visa sig lika ineffektiva som vi sett under en handfull matcher under denna säsong i våra hemmamatcher. Allt annat skulle förvåna mig mycket, men vore förstås roligare, då jag föredrar när vi möter lag som bjuder upp till dans, så att säga.

Hammarby

Hemmalaget kommer från två raka segrar. Först betvingades Sundsvall på hemmaplan med 3–0 och senast blev det en kämpaseger, med 1-0, mot ett tungt Göteborg, i en match som kunde ha slutat hur som helst. Extra roligt mot Göteborg var att Bubacarr ”Steve” Trawally fick avgöra matchen och ännu roligare att det skedde på det sättet som det gjorde, genom ett klassmål med en massa känsla bakom. Målet lär göra underverk med ”Steve:s” lite stukade självförtroende och det skulle inte förvåna mig om vi får se fler mål från hans fötter och huvud inom kort.

Vidare så verkar stormen runt Jeahze ha lagt sig och jag kunde inte höra några burop mot Göteborg, något som känns bra då han har bett om ursäkt och bör få en andra chans. Att Mohanad är en skicklig spelare vet vi redan och det visade han även mot Göteborg även om han bjöd hemmalaget på en straffspark. Sådant händer och nu tog, en för dagen mycket duktig, Davor straffen, vilket förstås gör det lättare att glömma.  

Det känns nu som att de flesta nyförvärv, som införskaffades under sommarens transferfönster börjar känna sig varma i kläderna. Det är tydligt att vi i Shaquille Pinas och Veton Berisha skaffat oss två kvalitetsspelare som kommer att göra enormt med nytta för oss framöver. Även Saidi har startat bra med två mål även om jag håller med honom i det han sa i Hammarby-podden ”Just Idag”, där han tyckte att han borde ha gjort ännu fler mål givet de målchanserna han har haft. Hoppas att det lossnar på riktigt, för då kan det bli riktigt kul.

När det gäller Vagic och Concha så känns det som att det är lite upp till bevis då ingen av dessa har lämnat något varaktigt intryck, men det är ju ofta olika från spelare till spelare hur lång tid det tar att acklimatisera sig till den nya miljön. Dessutom handlar det också om en konkurrenssituation där båda två har svåra konkurrenter att tampas med om en plats i startelvan. Slutligen ser jag också fram emot att Adjei skall få chansen i mittförsvaret då det är en mycket duktig spelare som kan gå väldigt långt i sin karriär. Jag är dock inte orolig då Hammarby brukar vara duktiga på att varva in talanger i laget och Adjei borde inte bli ett undantag även om konkurrensen i nuläget är mördande.

Av de spelare som fanns kvar sedan tidigare måste jag nämna Davor Blazevic, som match efter match visar med eftertryck att det är han som skall vara förstemålvakt. Han räddade poäng genom straffräddningen senast och han har dessutom förbättrat det som många höll som hans akilleshäl, nämligen spelet med boll, väldigt mycket.

Slutligen så gör ryktena gällande att det var ett bra tag sedan Jeppe Andersen var inne på ett baklängesmål i den grön-vita tröjan. Oavsett om det är sant eller ej så har Jeppe stått för den mest positiva förvandlingen av alla och är numera given som defensivt ankare. Det kom nästan en tår i ögat när han slog flera klasspassningar efter varandra mot Göteborg, samtidigt som han sin vana trogen lade ned ett väldigt hårt jobb.  


Senaste mötena med Degerfors i Allsvenskan:

Eftersom Degerfors var nykomlingar förra säsongen, efter en lång rad säsonger i Superettan, så känns endast följande tre matcher relevanta:

2021

Hammarby Degerfors 5-1

Degerfors – Hammarby 1-4

2022

Degerfors – Hammarby 0-1

Som synes har vi haft ett väldigt bra facit mot Degerfors sedan deras återkomst till Allsvenskan med tre segrar av tre möjliga. Det känns således inte helt otänkbart med ytterligare tre poäng på måndag, OM spelarna bara gör jobbet under 90 minuter och inte tror att det är klart på förhand.

Det är ett intressant läge i Allsvenskan nu, där många lag vill vara med och slåss om en topplacering och vi har, i och med att både Djurgården och Malmö tappade två poäng vardera under helgens omgång, nu ett gyllene läge att göra ett litet miniryck och skaffa oss ett litet poängmässigt utrymme till, framförallt, Malmö och AIK. Det är, som sagt, ett utrymme vi kommer att behöva framöver då vi har båda dessa lag på bortaplan, matcher som tidigare nästan alltid har inneburit att vi fått åka hem med svansen mellan benen och noll poäng på kontot.  

Personligen har jag varit med så många gånger när vi haft chansen att rycka i tabellen och nästan varje gång har vi underpresterat och missat chansen. Det är dock nya tider och en bättre upplaga av Hammarby som spelar denna gång, vilket gör att hoppet om en topprestation känns än starkare än tidigare. Låt oss hoppas att detta faktum övertrumfar min misstro mot att Hammarby sällan är bäst när det gäller och att jag får skriva en matchrapport fylld av ord som "fart", "effektivitet" och "målfest" och inte det motsatta.

En sak är i alla fall säker och det är att vi supportrar, mangrant, kommer att stötta vårt lag både under måndagens match och under varje match framöver och räcker inte det för att lyfta spelarna till stordåd så vet jag inte vad som gör det.  

Forza Bajen!
 

Göran Öberg2022-08-21 20:48:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!