Lagbanner

Jonathan Viscosis supermatch mot Häcken i siffror

Dalkurds nye målvakt Jonathan Viscosi storspelade i förra helgens cupmatch mot Häcken och var en stark kandidat för ”matchens lirare”. Jag tog hjälp av fotbollsdatabasen Wyscout för att göra en djupdykning i prestationen.

Vi var många supportrar som i dalkurdsforumet här på Svenska Fans berömde den kanadensiske målvakten för insatsen i säsongens första tävlingsmatch. I min matchrapport skrev jag att han vid flertalet tillfällen var den som höll kvar Dalkurd i matchen något som även siffrorna backar upp.

Räddningar
Mot Häcken fick Dalkurds målvakt 12 skott mot sig av vilka han räddade 10 stycken, extra imponerande blir det när man ser till att 7 av dessa var reflexräddningar. (Wyscout bedömer vilka av räddningarna som kommer på reflex utifrån hur nära mål avslutet kommer ifrån.)

Expected Conceded Goals (xCG)
Viscosi testades flera gånger om mot ett motståndarlag som gav Dalkurd problem och skapade många kvalitativa chanser. Statistiken visar att Jonathans ”xCG” vilket är det antal mål som han förväntades släppa in kom upp i 4,01. (xCG beräknas på flera parametrar så som vart ifrån avslutet kom och om det var från fast situation med mera.)

Förenklat innebär detta att Häckens sammanlagda chanser hade rättfärdigat 4 insläppta mål av Dalkurds målvakt. Som vi vet så slutade matchen endast i två insläppta. Förhoppningsvis kan Jonathan fortsätta på den inslagna vägen även om vi hoppas på att han ska slippa göra denna typ av supermatcher framöver.
 

Anton Fahlstedt2021-02-25 20:47:00

Fler artiklar om Dalkurd FF