Lagbanner
Borås Arena, 2022-04-03 13:00

Norrby IF - Dalkurd FF
1 - 0

Seriepremiären för Dalkurd
Gammal bild på Awad som idag gjorde sin återkomst i klubben

Seriepremiären för Dalkurd

Ett soligt Borås tar emot Dalkurd i säsongens första match där resultatet faller kort för bortalaget


Den efterlängtade säsongspremiären har nu anlänt, Borås arena är platsen där söndagens match tar plats mot Norrby, laget som stängde Superettan 2021 på fjärde plats och missade kvalet till Allsvenskan med en hårfin marginal. 

Nu återstår det att se om Norrbys lust för revansch är stark nog inför premiären på hemmaplan mot nykomlingarna.
Dalkurd kommer från en försäsong försedd med toppar och dalar, senast förlust mot tidigare Division 1 rivalen Sandviken där man första halvlek absolut såg förberedda ut inför elitfotbollen men i den andra släpper man in tre bollar.

Dalkurd ställer upp med Bobby Allain i mål, den meriterade målvakten som nyligen anslöt från Örebro.
Backlinjen består av Olberkis och Umit Aras centralt, Fabio Dixon och Alex Simovski på kanterna. 
Mittfältet startar med Browning, Wolf, Rassa Rahmani och Kabashi.
Dagens anfallare är inga mindre än Kostons och Katsatonis.

Norrby tar avsparken i första halvlek och lyckades snabbt hitta in till Dalkurds målområde, Avslutet kom, men var dock stressat av nummer sju och hamnade utanför. Hemmalaget fortsätter sticka upp högt och försöka sig på avslut, dock hanterbart av försvaret.
Norrby bedriver en säker bollhantering och spelar enkel fotboll på offensiv planhalva första fem minuterna i matchen, Det räcker dock inte för att stressa dalkurds försvar som hanterar de blåvita på ett säkert sätt.
Den välbyggda backen Olberkis som anslöt inför säsongen tar verkligen sin chans att visa upp sig med bra prestationer tidigt in i matchen. 
Om detta mittbackspar får chans att spela in sig med varandra under fler matcher och bygga upp kemin i positioneringen kan det bli riktigt bra.

Efter kvarten spelad har Norrby haft övertaget i matchen och lyckats producera en del anfall, inläggen börjar hagla in, både från spel men även fasta situationer, nu måste dalkurds mittfält och anfall vakna upp och ta lite ansvar, annars ser ledningsmålet för Norrby ut att inte vara långt borta.
Fabio Dixon imponerar också, sliter som ett odjur först i försvaret men även lika hårt för att få igång anfallet.
Den första riktigt farliga chansen till mål i matchen kommer ändå från Dalkurd, en stenhård nick från Katsatonis på ett inlägg från Kabashi som målvakten räddar, returen kommer direkt från Rassa Rahmani på skott men även den reflekteras ut av målvakten. 

Sedan gör Alex Simovski ett starkt jobb och vinner en långboll som han driver in i straffområdet, han passar snett inåt i banan men bollen styrs bort av en försvarare som släcker målchansen.
Rassa Rahmani bjuder på fin fotbolls-IQ med smarta väggspel och taktiska löpningar, Han bidrar starkt tillsammans med Browning och Dixon till att anfallsspelet verkligen kommit igång strax innan halvtimmen spelad.
Katsatonis, vår nye anfallare måste också ges att han är väldigt pigg med sina löpningar som skapar möjligheter och öppnar upp försvaret.
Efter 35 minuter har Dalkurd blivit varma i skorna på bortaplan där de bjuder på betydligt starkare motstånd än första kvarten, Dalkurd har snäppet mer kontroll över matchen än hemmalaget när halvleksvilan börjar närma sig.

Dalkurds härliga supporterkultur måste även nämnas då Bagarna, Dalkurds supporterförening, har smyckat upp bortastå med flaggor och banderoller, de sjunger även oavbrutet och står som Dalkurds tolfte man. På andra sidan finner man faktiskt inte en enda supporter som sjunger för Norrby på hemmastå. 

Sittplatserna i solen verkar vara betydligt mer populära för Boråsarna.

Dalkurd bjuder på väldigt bra motstånd i den första halvleken mot det starka laget som nästan knep en plats i årets upplaga av Allsvenskan, dock ser man att det behövs fler minuter för laget att spela ihop sig på, främst gällande det offensiva spelet.
Det sista som händer i första halvlek är en frispark från runt 30 meter som Kabashi får slå rakt i magen på målvakten, dock var det helt rätt att försöka av den duktige yttern. Nu måste Dalkurd fortsätta i samma riktning i andra halvlek istället för att tappa huvudet som man gjorde mot Sandviken

Direkt i andra halvlek ser Dalkurd ut att gå miste om en straff där Rassa Rahmani blir fälld i straffområdet, spelet fortsätter istället. Norrby svarar på offensiven och får till ett dubbelavslut som slutar upp i en hörna, Norrbys avslut under matchen har hittills varit nästintill katastrofala, något Dalkurd tackar och bockar för.

Kostons, Rassa och Arian spelar fin fotboll på mittfältet som ofta leder till bra anfallsytor i början av den andra halvleken
Även Browning och Wolf krigar på för fullt med att stänga möjligheterna för motståndarnas spel. Efter en miss på högerkanten lyckades hemmalaget få till en dubbelhörna och ett klackavslut från Norrby, klacken blev inte farligare än tidigare målförsök och Dalkurd vinner tillbaka innehavet efter hörnorna.
Ytterbackarna fortsätter att prestera och lyckas väldigt snyggt stänga ett anfall från Norrby efter timmen spelad som såg ut att kunna bli av den farliga sorten. Hittills har inte Norrby alls hittat nyckeln för att luckra upp det täta försvaret till den nivån som ett mål faktiskt kräver. Antal anfall producerade av Dalkurd har minskat medan Norrbys skjuter i höjden när klockan står på 65 spelade minuter, nu bör ett byte med lite friska ben vara aktuellt.

En frispark från ungefär 35 meter hittar sig in i Dalkurds målområde och nickas oundvikligt in till ett mål från Norrbys nummer åtta i den 67’e minuten. Nu måste fokuset öka för att inte tappa premiärmatchen i onödan, 1-0 till hemmalaget.

Dixon trycker sig genom försvararna och passar ut till Rassa som lägger in bollen, efter en del fumlande med bollen lyckas man få iväg ett avslut som blir väldigt enkelt för Norrbys målvakt att rädda. Minuten efter är man också nära ett offensivt mål men stoppas i sista sekund av en försvarare, nu är anfallen igång igen men målen uteblir.

I minut 72 sker dubbelbyte för Dalkurd.
In kommer Pashang Abdulla och Ezequiel Montagna.
Ut går Arian Kabashi och Rassa Rahmani.

Ett misstag med bollen skapar ett solklart läge för Norrby men skottet räddas av Bobby, hörnan därpå plockas också ned av den till synes oändligt långa målvakten.
Minut 80 närmar sig och farliga målchanser produceras åt båda hållen i matchen.
Lukas browning byts då ut för att ge plats till Ahmed Awad, kan detta ge oss skärpan till att vända underläget i slutminuterna? Norrby fortsätter att pressa Dalkurd hårt och skapade flera farliga målchanser efter varandra, stolpen räddade Dalkurd från ännu ett baklängesmål och matchens bortalag befinner sig i en brant uppförsbacke.

Målchanserna uteblir och Dalkurds mittfält känns som en stängd kiosk i slutminuterna där ytterbackarna får ta ansvaret att föra upp bollen, avsaknaden av Haron som är skadad kan verkligen kännas av på mittfältet.
Tre minuter tilläggstid är beslutat, Dalkurd tänds till och försöker kriga in ett mål men faller kort och får ta en förlust i bagaget hem till Uppsala.
Vi kan ta med oss en match där man ändå står upp mot en av Superettans bästa, med en stor del av truppen som är nyinkomna för i år presterar ändå laget bra och behöver mer tid för att spela ihop sig. 
Nu väntar Trelleborg på Studenternas nästa helg, förhoppningsvis fortsätter hemmaplanen vara ett helvete för motståndarna att besegra även denna säsong.

Mattis Karlssonmattiskarlssonn@gmail.com2022-04-03 15:56:00
Author

Fler artiklar om Dalkurd FF