Lagbanner
Ett fall i rätt riktning
Sveriges stora stjärna, Kosovare Asllani

Ett fall i rätt riktning

Ett favoritskap kan lätt gå från att vara en fördel och en stark tro till att bli till en tung skivstång som läggs över ens axlar och håller en tillbaka. Då gäller det att slå tillbaka och inte ge upp. Klarar du av det kommer du ut starkare på andra sidan utmaningen. Gårdagens oavgjorda resultat kan mycket väl ha varit ett steg i den riktningen.

Efter gårdagens match mot Nederländerna var det ett Svenskt Landslag som var överens om att de inte riktigt kom upp i nivå. Det handlade om små tekniska detaljer och beslutsfattandet som behövde bli bättre var Rolfös analys efter slutsignalen. Och trots att ett oavgjort resultat mot regerande Europamästaren inte är underkänt så ska man ställa höga krav på sig själva. 

Och ska kolla på vad Sverige gjorde bra igår så är det lätt att kolla på det taktiska draget att spela med trebackslinje för att förhindra de stora hotet på förhand. Tack vare hård markering lyckades man stänga ned ytorna för Lieke Martens men kanske framförallt målsprutan Vivianne Miedema. Arsenals skyttedrottning fick inte ut mycket tack vare ett hårt arbetande försvar där Magdalena Eriksson får förkroppsliga det med sin avgörande brytning i andra halvlek. 

En nyhittad formtopp
Efter att ha kollat på matchen igen i efterhand kan vi konstatera att Sverige gjorde det bättre än Nederländerna i stora delar av matchen. Första halvlek präglas av de många avblåsningar och skador som drabbade de regerande Europamästarna, men när bollen väl är i spel så är det Sverige som lyckas skapa tryck och ett par halvchanser. När målet väl faller är det inte ologiskt och det delikata förarbetet var kanske precis det Asllani behövde för att komma in i rätt stämning. Milan-stjärnan som haft en tuff säsong bakom sig i Real Madrid där hon vittnat om  en osund miljö som är farlig för spelare kommer i höst spela fotboll i Italien och rödsvart dress. 

Som en av Svensk fotbolls stora affischnamn med mängder av kvalitet och erfarenhet innanför bältet var det tydligt att Madrid inte var en “match made in heaven” för någon av parterna och anfallaren har inte varit i sitt esse efter säsongen som passerat. I landslaget håller hon ofta en jämn nivå och kan hon nu tajma EM med en nyhittad formtopp och lägga det som varit bakom sig så har Sverige ytterligare en dimension i sitt spel att lägga till den spets som redan existerar.

Det handlar om respekt
Lägg till det en Jonna Andersson som aldrig sett bättre ut där hon flyger fram på sin kant. En otroligt nyttig Hurtig som skaver sår i motståndarnas backlinje och Rolfös vänsterfot som vi fortfarande väntar de bästa ifrån. När Sverige nu ska ta sig an Schweiz och Portugal krävs målrika matcher där vi släpper på handbromsen för att förhoppningsvis ta oss vidare till kvartsfinal som gruppsegrare. Sådan är kravbilden när man går in i ett EM som favoriter och hög svansföring. 

Experten Daniel Nannskog sa i studion efteråt hur han känner en rädsla i det Svenska landslaget och tycker de syns vilket tryck som ligger på spelarnas axlar. Något som lagkapten Magdalena Eriksson avvisar och menar att det handlar om en respekt mot ett bra lag. Respekt eller inte så var gårdagen ett fall i rätt riktning trots resultatet. Sverige visar att man kan avfärda några av världens bästa anfallare. I kommande två matcher är förhoppningen och förväntningarna att anfallsspelet ska ligga i fokus. Upp till bevis om gårdagen var ett första steg i rätt riktning.
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-07-10 17:42:00
Author

Fler artiklar om Landslaget – dam