Lagbanner
Inför Sverige - Belgien: Osäkerhet kring stjärnorna
Sverige gör ikväll upp mot Belgien i kvartsfinal nummer tre i ordningen av sommarens EM i England

Inför Sverige - Belgien: Osäkerhet kring stjärnorna

Ett Belgien som spelar sin första europeiska kvartsfinal någonsin. Sverige som efter krossen av Portugal står med flera givna spelare otillgängliga efter covid-19 smittan som härjat i svensklägret. Ikväll gör de upp om den åtråvärda semifinalplatsen där hemmanationen England väntar. Här är senaste nytt och förutsättningar inför avspark.

Gruppspelet är ett minne blott och vi är nu i nästa fas av EM i England 2022. Slutspelsfasen och kvartsfinalerna. I onsdags fick vi se England vända på steken mot Spanien och ta en “krigar-seger” när man avgjorde i förlängningen. Styrkebesked av hemmanationen som hittills bara seglat genom mästerskapet och inte utmanats. Igår kunde Tyskland efter mycket mycket om och men ta sig vidare mot Österrike efter en match som stod och vägde men slutade 2-0 efter att Popp definitivt avgjort i den 90:e minuten.

Ikväll klockan 21.00 är det Sverige som ställs mot Belgien för att göra upp om den tredje semifinalsplatsen. Efter att ha vunnit grupp C slapp Sverige den stora utmanaren till att vinna sommarens mästerskap, Frankrike, och ställs nu mot tvåan i grupp D, Belgien. Två lag som inte är bortskämda med att möta varandra, vi får skruva tillbaka tiden ända till 2009 för att hitta det senaste mötet lagen emellan. Då slutade det 2-1 till Sverige efter mål av bland annat Kosovare Asllani. Mycket har hänt sedan dess, men Asllani är fortfarande med när det vankas avspark i Leigh.

Belgien
Kvällens motståndare står inför sin första kvartsfinal någonsin i ett Europamästerskap. Man gör det efter att ha krånglat sig vidare från “getingboet” i grupp D. Efter 1-1 mot Island i premiären åkta man som förväntat på pumpen mot Frankrike. Således var det förutsättningarna otroligt jämna för samtliga 3 av Belgien, Island och Italien inför omgång 3 av gruppspelet. Efter en krampaktig tillställning lyckades Belgarna ta en uddamålsseger mot Italien samtidigt som Island bara fick med sig ett oavgjort resultat mot Frankrike. Nu ställs man mot Sverige i sin första kvartsfinal någonsin. 
- Det här är en historisk kväll för damfotbollen i Belgien. Det har varit på gång så länge. Jag har varit med landslaget i elva år, så jag är extatisk över att vi ska spela kvartsfinal, säger lagets tränare Ives Serneels.

För Belgien har mycket, precis som förväntat, kretsat kring lagets stora stjärna Janice Cayman. Till vardags i Lyon  spelar den 33 år gamla mittfältaren som är navet i den belgiska offensiven och stått för ett hittills fint mästerskap men mål mot Frankrike. Utöver Cayman är Belgien ett lag där kollektivet överglänser det individuella. Hårt arbetande i defensiven för att hota med sina snabba kontringar får Sverige se upp när man förväntas äga bollen likt matchen mot Schweiz. Nyckel blir att inte släppa in första målet. 

Sverige
För de svenska landslaget har mästerskapet hittills varit en stegring i kvalitet ju längre vi kommit. Efter 1-1 mot Nederländerna kunde man städa av både Schweiz (2-1) och Portugal (5-0) och tack vare bättre målskillnad slutade man på den åtråvärda förstaplatsen i grupp C. En krampaktig start men efter vinsten mot Portugal senast kunde man se ett landslag som lagt i en ny växel, lagom till utslagsfasen. 

Bara timmar efter matchen mot Portugal kom nyheterna om att 2 spelare och en ledare i Sverige testats positivt för covid-19. Senare rapporterades det vara Sveriges högerback Hanna Glas samt Emma Kullberg som åkt på viruset, utan större symptom. De ska båda ha tränat under torsdagen, om än individuellt. Gerhardsson avslöjar inte om de testat negativt då han anser att ett besked skulle ge Belgien en fördel. 

Även vänsterbacken och Hammarbyspelaren Jonna Andersson ska ha avstått träning pga sjukdom, dock inte covid-19 i hennes fall. Utöver de smittade saknades även Hanne Bennison, Jennifer Falk, Caroline Seger under onsdagens träning, ingen av dem bekräftade med smittan. Tuffa eventuella bortfall för favorittippade Sverige och något som Gerhardsson kommer få bita i när han ska sätta ihop en slagkraftig elva inför fredagens avspark. 

Sverige ses dock som stora favoriter mot Belgien, eventuella bortfall till trots. När spelarna fått frågan om Belgien så handlar mycket om att det är ett starkt kollektiv man möter och det gäller att se upp med deras snabba offensiva spelare. Vi såg redan mot Schweiz hur svårt Sverige hade att dyrka upp ett lågt stående försvar, en matchbild som skulle kunna återupprepas i kvällens möte om inte Sverige gjort sin läxa. Men ska vi tro Asllani så har svenskorna nu varvat upp när det är vinst som gäller, annars ryker man. Just Asllanis spel i de små ytorna kan också bli nyckeln för Sverige om man ska ta sig vidare till semifinal där England väntar.
 



Matchfakta
Var: Leigh Sports Village, Wigan & Leigh 
När: 22 juli 21:00
Sänds: SVT1/SVT Play 20.00

Potentiella startelvor

Sverige (4-3-3)

Hedvig Lindahl; Jonna Andersson,Linda Sembrandt, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson; Nathalie Björn, Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl; Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius, Johanna Rytting Kaneryd

Belgien (4-3-3)
Nicky Evrad; Davina Philtjens, Julie Biesmans, Sari Kees, Jody Vangheluwe; Tine De Caigny, Justine Vanhaevermaet, Janice Caymann; Hannah Eurlings, Tessa Wullaert, Elena Dhont.
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-07-22 08:00:00
Author

Fler artiklar om Landslaget – dam