Två frågetecken inför EM-kvalet
Snart är det dags för landslagssamling igen, efter en minst sagt annorlunda vår och sommar. De återstående EM-kvalsmatcherna skulle spelats redan i våras men sköts, liksom själva EM-slutspelet, på framtiden när coronakrisen svepte in över Europa. Nu är det äntligen dags för Sveriges återstående fem matcher – och även om det hittills sett mycket stabilt ut för svenskorna i EM-kvalet finns det många frågetecken efter det underligaste året i modern fotbollshistoria.
Hur är det egentligen med formen?
Det var få av de stora europeiska ligorna som valde att fortsätta säsongen på damsidan när coronan lamslog Europa. Bara Frauen Bundesliga och Damallsvenskan spelades klart (i det förstnämnda fallet) och startades (i det sistnämnda fallet). Därmed finns stora skillnader i spelarnas matchvana och form, där vissa inte har spelat matcher eller kanske ens fått träna ordentligt, på månader.
För Sveriges del innebär det att nyckelspelare som Nilla Fischer (Linköping), Stina Blackstenius (Kopparbergs/Göteborg) och Fridolina Rolfö (Wolfsburg) kan ligga betydligt bättre till än många av sina kollegor, eftersom de fått regelbunden matchning under våren eller sommaren.
Svårare kan det bli att pricka formen för minst lika viktiga spelare som Kosovare Asllani (Real Madrid), Magdalena Eriksson (Chelsea), Linda Sembrant (Juventus) och Sofia Jakobsson (Real Madrid), som precis kommit igång med seriös matchning igen efter månader av uppehåll. Magda Eriksson och Jonna Anderssons Chelsea spelade exempelvis sin första tävlingsmatch på runt 180 dagar i veckan.
Kommer Gerhardsson anpassa sina startelvor utifrån form eller återstår det att se hur formen egentligen ligger till väl ute på planen för några av de spelare som inte fått träna och spela som vanligt? Vi kan i alla fall trösta oss med att Sverige inte är de enda som drabbats av coronakrisen och dess märkliga effekter, och att motståndarna har samma förutsättningar att ta hänsyn till.
Vilka kniper startplats i anfallet?
Konkurrensen om anfallsplatserna i det svenska laget blir allt hårdare och det finns flera talanger som visat framfötterna under sommaren när Damallsvenskan varit en av få ligor som faktiskt varit igång. Allsvenska spelare som Mimmi Larsson (Rosengård), Anna Anvegård (Rosengård), Lina Hurtig (Juventus), Rebecka Blomqvist (Kopparbergs/Göteborg) och Loreta Kullashi (Eskilstuna) är alla potentiella namn i Gerhardssons trupp och har fått betydligt större möjligheter att visa framfötterna jämfört med kollegorna ute i Europa. Undantaget är såklart Fridolina Rolfö som fått regelbunden speltid i Wolfsburg och som borde ligga bra till för mycket speltid på anfallet i landslaget, inte minst med tanke på att hon prickade in avgörande målet i Wolfsburgs CL-semifinal häromveckan.
Ett annat intressant namn är Pauline Hammarlund, som varit en del av Kopparbergs/Göteborgs supertrio på anfallet tillsammans med Blackstenius och Blomqvist. Eftersom både Blackstenius och Blomqvist är lite av samma spelartyp har Hammarlund fått mycket starttid som ett komplement till sina mer djupledslöpande kollegor. Hammarlund har stått utanför landslaget under en tid, men det hade varit intressant att se henne i truppen inför kvalet.
Stina Blackstenius riskerar tyvärr att bli borta med skada inför Sveriges två första kvalmatcher i september, på grund av en muskelbristning i låret. Värt att notera är också att Madelen Janogy precis återvänt till spel hemma i Piteå efter en paus på grund av psykisk ohälsa. I vanliga fall hade hon varit ett högaktuellt namn i truppen, men med tanke på att hon precis börjat hitta tillbaka kan det hända att hon hamnar utanför truppen den här gången.
En spelare som fått mindre matchning i Spanien under våren, men som aldrig går att räkna bort är Sofia Jakobsson. Kommer form väga tyngre än rutin till nackdel för Jakobsson? Peter Gerhardsson har mycket att fundera på.
Sveriges EM-kvalsmatcher under hösten
17 september: Sverige–Ungern
22 september: Island–Sverige
22 oktober: Sverige–Lettland
27 oktober: Sverige–Island
1 december: Slovakien–Sverige