De bästa & sämsta värvningarna 2023 - Del 1

De bästa & sämsta värvningarna 2023 - Del 1

Alexander Jensen och Oscar Linnér är på olika sidor av värvningsspektrumet. Vi betygsätter och kommenterar alla värvningar 2023.

Inför den Allsvenskan combacken 2023 så var det en del värvningar som behövde göras för att höja nivån på truppen - och en del värvningar gjordes - men vilka av dem höll måttet denna säsong? Det ska jag gå igenom nu. Alla spelares betyg och "recension" är baserat på mina egna åsikter kring deras prestation under säsongen 2023 och vad de tillfört till truppen under förra året men också framåt. Har inte baserat mitt betyg så mycket på övergångssummor eller kostnader eftersom det är svårt att hitta pålitliga källor för detta. Men utifrån vad jag vet så har det inte varit några superstora investeringar i någon av spelarna. 

Del 1 - Spelare som värvdes INNAN säsongen började. 

TLDR:

Bästa värvningar: 
+++ Alexander Jensen
++ Kevin Ackermann
+ Torbjørn Heggem

Sämsta värvningar: 
— — — Oscar Linnér
— — Viktor Agardius
— Samuel Kroon


Ludvig Fritzson - från Östersunds FK. 4 av 5: 
Jag var kritisk mot Fritzson länge under säsongen, men han höjde sina prestationer mycket under den andra halvan av säsongen. När jag tänker tillbaka så var han säkert rätt bra under inledningen av säsongen också, men det var 5-8 matcher i rad där jag tyckte han var riktigt riktigt dålig och förstörde mycket av spelet. Men Ludvig har hållit sig skadefri och varit en viktig truppspelare under säsongen. Dock så hoppas jag inte att han ska agera ersättare för Leach Holm under 2024, utan hoppas vi hittar en direkt ersättare och så får Fritzson fortsätta att agera truppspelare. 



Liam Jordan - från Helsingör 1 av 5: 
Kom från danska andraligan inför säsongen och förväntningarna var väl…lite mer än vad man fått se? Vet helt ärligt inte vad jag hade för förväntningar, men det enda jag har sett från Jordan är två fina mål i en träningsmatch mot AIK och efter det fick han starta i nästkommande Allsvenska matchen mot Häcken men blev utbytt i halvtid. I den sista tredjedelen av säsongen var han inte ens med i truppen.Målgörandet har varit ett problem, men större problem är väl att han varit väldigt dålig i spelet generellt de gånger han fått lira. Han är 25 år och han kommer ha minst två personer framför honom i rangordningen (Vasic & Johansson) inför säsongen 2024, så om/när chansen kommer så måste han ta den. 
 

Alexander Jensen - från FC Fredericia: 5 av 5.
En till värvning från danska andraligan men en värvning som är natt och dag med Jordan-värvningen. Alexander Jensen har spelat alla minuter den här säsongen. Alla. I Allsvenskan, Svenska Cupen, och i kvalet. Jensen är en av de mest underskattade spelarna i Allsvenskan förra året i mina ögon. Den kvalitén som han besitter är jag så tacksam för att vi har i klubben. Gjorde 2 mål och 6 assist i Allsvenskan, och 2 assist i kvalet. Från sin wingback position så skapade han otroligt många chanser och var också navet i BP.s uppbyggnadsspel. Utgår från kanten men hittar ytorna som behövs. Kontrakt över 2025, och här hoppas jag verkligen att man inte släpper honom till någon Allsvensk klubb. Endast 22 år också. 
Skulle ge denna värvning 6 av 5 om jag var lagd åt det hållet.  


André Calisir - från Silkeborg IF: 2 av 5.
Svårt att bedöma Calisir. Jag tyckte på förhand att det var en toppvärvning på många sätt. Erfaren och stabil mittback. Han var en startande mittback under perioden där det gick som bäst i år, men jag tyckte aldrig att han passade in i spelet. Kändes instabil defensivt men främst så tycker jag hans passningsspel inte håller måttet för den typ av spel vi vill spela. Under sista tredjedelen av säsongen satt han på bänken eller saknades i truppen. Som det ser ut nu en truppspelare, som högst, för 2024. 

Viktor Agardius - från IFK Norrköping: 1 av 5. 
Ännu en värvning som kändes stabil på förhand. Erfaren försvarare som imponerade på mig i Kalmar och Norrköping, men efter två allsvenska matcher så blev det inga fler. Efter två förluster så hittade han inte tillbaka in i elvan under BPs formstarka vårperiod. Under sommaren bröts kontraktet i samförstånd mellan spelaren och klubben. I en intervju säger Agardius att det blev för långt att pendla till/från Norrköping. En värvning som kan sammanfattas som "waste of time". 

Samuel Kroon - från Halmstad BK: 1 av 5. 
Kort och gott. Nja, ingen fullträff. Agerade inhoppare under hela säsongen, gjorde ett ganska kyligt mål till 3-1 mot Kalmar men lämnade sedan klubben i augusti. Kanske var det värt en chansning, men föll inte väl ut. 

Torbjørn Heggem - från Sandnes:  5 av 5. 
192 centimeter ren norsk stabilitet är vad vi har fått i Heggem. Förutom de inledande 6 matcherna har han startat varje match. Med sin stora och gängliga kroppsbyggnad så har han gjort den vänstra mittbacksplatsen till hans egna, trots det har han också visat att han kan vikariera som wingback och bidra offensivt.  För mig så har Heggem varit en klassvärvning, möjligen gått under radarn och är inte det som får några rubriker men stabila insatser under hela säsongen och en spelare man kan lita på är få förunnat. Viktigt mål mot Mjällby i näst sista matchen också. Kommer förhoppningsvis fortsätta på samma linje under nästa säsong. 


Oscar Linnér - från Aalborg BK: 1 av 5 (Läs: 0 av 5)
Den tydligaste 1:an här, skulle ge det en 0:a lika mycket som hade velat ge Alexander Jensen en 6:a. Oscar Linnér anslöt inför säsongen och startade Allsvenskan med oss som förstemålvakt. Han släpper in 10 mål på de tre inledande matcherna, får en liten skada och ersattes av 18-åriga Sidklev och återvände aldrig till startelvan. Linnér bryter kontraktet i förtid och lämnar BP. Detta var en värvning man kunde se på långa vägar att det skulle gå fel. En målvakt som spelat 3 tävlingsmatcher sedan han lämnade AIK 2000 och en historia av att bråka sig bort från GIF Sundsvall efter någon månad. Jag tycker inte heller han höll en så hög nivå under tiden i AIK, även under guldåret 2018. Lätt att vara efterklok, men jag tycker att det fanns tillräckligt många röda flaggor för att förstå att denna värvning var riskfylld på förhand. 

Kevin Ackermann - från Örgryte IS: 5 av 5. 
Överträffade alla möjliga förväntningar i mina ögon. Anslöt till oss när kontraktet tog slut med Örgryte som hamnade på kvalplats i superettan. Inför säsongen kändes Ackermann som en tydlig truppspelare som skulle få ta sin chans när den kom. På grund av småskador så fick han ganska snabbt sin chans i startelvan efter några inhopp. Från och med omgång 10 stod han stadigt i startelvan och det förtroendet tog han på allvar. Ackermann, som i grunden är en central mittfältare, fick spela de flesta av matcherna ur position. Mittback, ytterback, och yttermittfältare fick han vikariera på och bidrog lika mycket vart han än spelade. Det finns få spelare i laget som visar samma laganda, arbetskapacitet, och kämparglöd som Ackermann och för det är jag väldigt tacksam för denna övergång. Kontraktet sträcker sig över denna säsong, och även om det känns osannolikt så hoppas jag att vi lyckas förlänga med Kevin. 



Del 2 blir värvningar som gjordes under sommarfönstret! 

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-01-10 20:38:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna