De kommer från alla håll, del 2
Jubel från Bazoumana Touré efter att ha rullat in 3-0 mot Djurgården i vårderbyt. Derbyt 20/10 mellan dessa två lag kommer att bli oerhört viktigt i kampen om Europaplatserna.

De kommer från alla håll, del 2

För ett par omgångar sedan gjorde jag en sammanfattning av de lagen som har en chans till spel i Europa 2025. Här kommer nu en uppdatering med uppdaterade förutsättningar efter att ytterligare två-tre omgångar har spelats och samtliga lag nu har fyra matcher kvar att spela.

Det är väl inte riktigt så att det känns som att det är lika många som har en realistisk chans nu, men jag har valt att ta med alla lag som skulle kunna göra det, rent sannolikt.

Förutsättningar inför de sista fyra omgångarna. 

Malmö

Malmö var så gott som svenska mästare när Kalmar tilldömdes en straff, som de förvaltade väl. I och med straffmålet blev resultatet 1–1, men med 10 poäng samt en klart bättre målskillnad än både Hammarby och Djurgården så räcker det med en ynka poäng på de fyra sista matcherna. Det är något som ett Malmö i bra form inte borde ha några som helst problem med.

Poäng (målskillnad): 57 (+40)
Matcher kvar att spela: Västerås (borta), Göteborg (hemma), Hammarby (borta), Brommapojkarna (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 99%

Hammarby

Hammarby borde vara nöjda med sex av nio poäng på tre matcher, men den fadda smaken i munnen efter den mycket svaga insatsen mot AIK finns fortfarande kvar. En usel första halvlek mot Halmstad följdes av en mycket bättre andra, men det gäller nu att prestera i 90 minuter i matcherna som är kvar om Hammarby skall behålla den andraplats man nu innehar.

Poäng (målskillnad): 47 (+19)
Matcher kvar att spela: Djurgården (hemma), Sirius (borta), Malmö (hemma), Västerås (borta)
Chans att spela i Europa 2025: 45%

Djurgården

Djurgården fortsätter att blanda och ge när det gäller sina prestationer just nu. En vinst mot BP hemma har följts upp av två kryss, mot bottenlag som Värnamo och Kalmar. Formen är således inte i zenit och har tappat andraplatsen till Hammarby, även om det bara är på målskillnad. Spelprogrammet ser fortfarande överkomligt, i alla fall efter det stekheta derbyt mot Hammarby som spelas efter landslagsuppehållet.

Poäng (målskillnad): 47 (+10)
Matcher kvar att spela: Hammarby (borta), Västerås (hemma), Halmstad (borta), Norrköping (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 40%

AIK

Klart formstarkast i allsvenskan innan förlusten hemma mot Häcken senast. Krossade Hammarby spelmässigt i en halvlek och fick välförtjänt också vinna matchen även om vinstmålet kom på övertid. Man var helt enkelt det bättre laget över 90 minuter. Imponerande också att vinna på bortaplan mot hemmastarka Sirius, även om man hade lite flyt i den matchen. Frågan är vad förlusten mot Häcken gör med självförtroendet. Studsar man tillbaka direkt, i den svåra bortamatchen mot ett Göteborg på uppgående, eller viker man återigen ned sig. Intressant blir den matche i alla fall.

Poäng (målskillnad): 45 (+-0)
Matcher kvar att spela: Göteborg (borta), Elfsborg (hemma), Norrköping (borta), Halmstad (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 35%

Mjällby

Efter en bra period har Mjällby tappat en del. Den stora missräkningen var att man endast lyckades kryssa hemma mot Värnamo. Förlusten, på bortaplan, mot Malmö är inte så mycket att säga något om, då det är allsvenskans svåraste bortamatch. Mjällby tog dock en enormt viktig trepoängare i senaste omgången mot Västerås, då man vann med 2-1, på Strandvallen, efter ett sent avgörande från Tom Pettersson.

Spelprogrammet ser fortfarande relativt gynnsamt, men det oavgjorda resultatet hemma mot Värnamo kan vara det som gör att Mjällby inte når hela vägen fram till en Europaplats.

Poäng (målskillnad): 42 (+5)
Matcher kvar att spela: Kalmar (borta), GAIS (hemma), Sirius (borta), Göteborg (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 15%

Elfsborg

Vann, programenligt, på bortaplan mot Kalmar med 3–1, men kunde sedan inte upprepa bedriften på Studenternas mot Sirius, utan gick på pumpen med hela 1-4. Mot Sirius kunde man se klara tecken på trötta ben efter den fantastiska skrällsegern mot Roma i Europa League. Vilken fantastisk match Elfsborg gjorde mot Roma förresten, en riktig laginsats. Grattis Elfsborg, och grattis svensk fotboll.

Luriga matcher kvar och skall dessutom möta Galatasaray på bortaplan fyra dagar före matchen mot AIK. Det kan bli svårt för Elfsborg att orka med både EL och allsvenskan är känslan just nu. Det går dock aldrig att räkna bort dagens Elfsborg, som är ett riktigt bra lag.

Poäng (målskillnad): 41 (+10)
Matcher kvar att spela: Häcken (hemma), AIK (borta), Västerås (hemma), Värnamo (borta)
Chans att spela i Europa 2025: 10%

Sirius

Egentligen försvann väl Sirius chans till en Europaplats vid de båda förlusterna mot AIK och Häcken. Man har dock kommit tillbaka starkt efter dessa två förluster och vunnit mot Norrköping och Elfsborg, så formen är det inget fel på. Möter dessutom både Hammarby och Mjällby hemma på studenternas, där de, som nämnts tidigare, varit mycket starka denna säsong.

Sju poäng upp till Hammarby och Djurgården känns som ett ganska stort gap, men vinner exempelvis Hammarby derbyt över Djurgården och AIK förlorar mot Göteborg, samtidigt som man själva vinner på bortaplan mot Halmstad så har man en liten chans att nå dessa två lag. Speciellt som man har bättre målskillnad än AIK, och bara tre mål sämre än Djurgården.

Poäng (målskillnad): 40 (+7)
Matcher kvar att spela: Halmstad (borta), Hammarby (hemma), Mjällby (hemma), GAIS (borta)
Chans att spela i Europa 2025: 8%

GAIS

Som så många nykomlingar före dem så har GAIS fallit ihop lite på slutet. Det har helt enkelt inte varit tillräckligt bra på bortaplan. Hemma är de starka, men på bortaplan har man varit ytterst beskedliga. Det var också borta som de två förlusterna kom, först mot BP och sedan i derbyt mot Göteborg.

Det kan också hända att man nu får skörda frukterna av det brutala spel som laget har använt sig av under hela säsongen, i form av avstängningar med mera. Värnamo hemma kan man nog vinna, men sedan blir det värre. Det skall nu mycket till om GAIS skall ta en Europaplats.

Poäng (målskillnad): 40 (+-0)
Matcher kvar att spela: Värnamo (hemma), Mjällby (borta), Häcken (borta), Sirius (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 5%

Häcken

Häcken kändes helt borträknade från topplaceringarna, men har återfått formen med två segrar på slutet, där båda har tagits mot lag som befinner sig högre upp i tabellen, nämligen Sirius och AIK. Laget imponerade på mig i vinsten mot AIK, där lite av det gamla välspelande Häcken vi har sett 2022 och 2023 var tillbaka. Simon Gustafsson var lysande.

Åtta poäng att ta igen på fyra matcher känns nog övermäktigt ändå, även om Häcken mycket väl är kapabla att vinna de fyra sista matcherna. Det är också lite för många lag före i tabellen.

Poäng (målskillnad): 39 (+4)
Matcher kvar att spela: Elfsborg (borta), Halmstad (hemma), GAIS (hemma), Kalmar (borta)
Chans att spela i Europa 2025: 2%

Matcher att hålla extra koll på

När det är så många lag som slåss om två platser i Europa så kommer givetvis matcherna mellan dessa lag att bli extra viktiga. Här listar jag dem med datum. Jag har även valt att ta bort Malmös matcher då jag anser att de mer eller mindre är klara för europa 2025.

19/10 Elfsborg - Häcken
20/10 Hammarby – Djurgården
26/10 Mjällby – GAIS
26/10 Sirius – Hammarby
27/10 AIK – Elfsborg
3/11 Häcken – GAIS
3/11 Sirius – Mjällby
10/11 GAIS – Sirius

Mitt personliga tips

Med fyra omgångar så känns det lite lättare att tippa än tidigare. Det känns mer och mer som att det kommer att bli de tre Stockholmslagen, AIK, Djurgården och Hammarby, som kommer primärt kommer att slåss om plats två och tre. Mjällby känns som den närmaste utmanaren till dessa tre, men måste nog i stort sett gå rent om det skall bli ett faktum. Visst, det går, men det är svårt.

Konstigt nog har min förhoppning, som bajensupporter, om att Hammarby skall ta en av dessa platser ökat. Det beror inte så mycket på att laget har spelat lysande, som det faktum att de andra inte heller gjort det. Det är väl bara AIK som har ökat sina chanser, medan Djurgården verkar vara helt ur form.

Derby mellan Hammarby och Djurgården kommer att ha stor betydelse för vilket av dessa två lag som går till Europa. Jag går så långt som att säga att det lag som vinner denna match kommer att ta en av de två platserna bakom Malmö. Det kan förstås bli båda, men AIK, Mjällby med flera vill nog också ha sitt att säga till om där.

Lag som Elfsborg, Sirius, GAIS och Häcken måste nog gå, i stort sett, rent i de fyra sista, för att ha något att säga till om. Jag kan inte riktigt se det hända om jag skall vara ärlig.

Mitt grundtips har egentligen inte ändrats sedan för 2-3 omgångar sedan. Jag tror fortfarande att det blir två Stockholmslag på pallen, men nu ger jag Hammarby en ordentlig chans, och den största procentuella probabiliteten av de tre. Det kommer dock att krävas en vinst i derbyt för att Hammarby skall ta en pallplats.

Slutligen är det bara att gratulera Malmö till det allsvenska guldet. Poängövertaget man ryckte ifrån med i den första halvan av serien har de i stort sett hållit intakt hela vägen och när de har haft en liten svacka har inga av de andra lagen bakom tagit chansen. Det är bara att konstatera att Malmö är allsvenskans bästa lag 2024 och värdiga vinnare.

 

Göran Öberg2024-10-07 16:01:40
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion