De kommer från alla håll, del 3
Nahir Besaras två fullträffar i derbyt mot Djurgården gav tre poäng och chansen till en Europaplats ökade då markant med tre omgångar kvar.

De kommer från alla håll, del 3

Ytterligare en omgång har spelats sedan jag senast skrev en sammanfattning av de lagen som har en chans till spel i Europa 2025. Här kommer nu en uppdatering med uppdaterade förutsättningar med endast tre omgångar kvar av den allsvenska säsongen 2024.

Givetvis är det så att ju färre omgångar som återstår, desto färre lag är det som har en realistisk chans att ta en Europaplats. Efter omgång 27 kan vi skriva av Elfsborg, GAIS, Sirius och förmodligen även Häcken, även om jag väljer att ta med dem i denna sammanfattning.

Förutsättningar inför de sista tre omgångarna. 

Malmö

Samma visa som inför förra omgången, det vill säga att Malmö vara svenska mästare under en stor del av matchen mot Västerås. VSKs kvittering till 1-1 lät dock inte vänta på sig lika länge som Kalmars i omgången innan, utan kom redan i den 65e minuten. Kan nog kännas lätt frustrerande för både spelarna och supportrarna i Malmö att man inte tar de där poängen som gör att allt är klart.

Jag har dock väldigt svårt att se att man skulle förlora mot Göteborg på hemmaplan i nästa omgång. Dessutom räcker en poäng för att det skall vara klart. Visst, sensationer har inträffat förr, men kan inte se Malmö tappa detta.

Poäng (målskillnad): 58 (+40)
Matcher kvar att spela: Göteborg (hemma), Hammarby (borta), Brommapojkarna (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 99%

Hammarby

Hammarby vann, som alla vet, derbyt mot Djurgården med 2-0, men det alla kommer att minnas, förutom Nahir Besaras två lysande avslut, är sättet matchen avbröts på och att den fick spelas färdigt utan publik, cirka 22 timmar senare på måndagen.

Hammarby visade dock, med eftertryck, att detta var en match man skulle vinna. Varje spelare slet för varandra och så fort någon gjorde en liten miss så fanns det en eller två spelare som gjorde jobbet för att se till så att det inte blev förödande. En riktig stark laginsats som lovar gott inför de närmaste omgångarna.

Matchen mot Sirius på studenternas känns som en nyckelmatch. Vinner vi den så tror jag att vi vinner även mot Malmö och Västerås.

Poäng (målskillnad): 50 (+21)
Matcher kvar att spela: Sirius (borta), Malmö (hemma), Västerås (borta)
Chans att spela i Europa 2025: 65%

AIK

Kommer från en oerhörd skön vinst på bortaplan mot Göteborg. AIK visar upp en enorm styrka som lyckas vinna matchen trots att hemmalaget kvitterar så sent som i 88e minuten. Vinstmålet kom också på en mycket smart variant, där en av Göteborgs spelare stod och sov och missade att Bersant Celina tog en löpning längs AIK:s vänsterkant. Celina fick bollen i steget och gott om tid att måtta ett inlägg med kvalitet, ett inlägg där Benjamin Hansen nådde högst och nickade in bollen bakom en chanslös målvakt i hemmalaget.

Med tanke på den form som AIK är i, samt den moraliska styrka de visar, har de stora chanser att knipa en plats bland de tre bästa. Spelprogrammet ser överkomligt ut, även om Elfsborg alltid är svåra att slå och Norrköping och Halmstad kommer att slåss som djur för sin allsvenska existens 2025.

Poäng (målskillnad): 48 (+1)
Matcher kvar att spela: Elfsborg (hemma), Norrköping (borta), Halmstad (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 55%

Djurgården

Djurgården är i ordentlig svajning just nu. Det blev inte ”bara” förlust i derbyt utan klubbens supportrar gjorde dessutom bort sig rejält när de fick matchen avbruten. Som om inte det skulle vara nog så fick Kim Bergstrand och Tomas Lagerlöf tacka för sig, när klubben valde att sparka dem.

Det måste ha varit omöjligt att ha Kim & ”Tolle” kvar, för annars kan jag inte se varför man skall sparka sådana rutinerade tränare, som lett Djurgården till så många framgångar, med endast tre omgångar kvar av allsvenskan. Har man haft tränare i 6 år, som nått de framgångar som de gjort, så tycker jag att de förtjänar större respekt än så, faktiskt.

Ny tränare blir Roberth Björknesjö, som bland annat varit huvudtränare för BP 2010–13 och 2018–19.

Djurgården skall dock på intet sätt räknas bort, speciellt om man tänker på det faktum att spelprogrammet ser väldigt bra ut i de tre sista matcherna. En ny röst kanske är det som behövs för att sluta sig samma och avsluta med tre raka segrar.

Poäng (målskillnad): 47 (+8)
Matcher kvar att spela:  Västerås (hemma), Halmstad (borta), Norrköping (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 50%

Mjällby

Jag hade nästan räknat bort Mjällby som en kandidat för topp tre, men övriga resultat och deras övertygande vinst på bortaplan, mot Kalmar, gör att de, faktiskt, fortfarande har chansen att nå en Europaplats. Givetvis handlar det, i deras fall om hur de andra lagen som ligger före presterar eftersom det med stor säkerhet inte räcker med att de vinner sina tre kvarvarande matcher för att ta sig dit av egen kraft.

Precis som för Hammarby är bortamatchen mot Sirius en nyckelmatch, för hemma mot GAIS och Göteborg är jag ganska säker på att det blir två segrar. Så starka är Mjällby hemma på Strandvallen.

Laget har, hur det än går, stått för en mycket stark säsong och dessutom ändrat sitt spelsätt, från att tidigare vara byggt på styrka och fart, till att nu vara ett mycket mer spelande lag. En rolig utveckling och en stor fjäder i hatten för tränaren Anders Torstensson, som nu lyckligtvis har blivit friskriven efter att ha drabbats av cancer,

Poäng (målskillnad): 45 (+8)
Matcher kvar att spela: GAIS (hemma), Sirius (borta), Göteborg (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 15%

Häcken

Häcken får beteckna det som man kallar en ”long-shot” i trav- och spelsammanhang. Med tanke på den mycket goda formen kan man mycket väl vinna de tre matcherna som är kvar. Det är dock svårt att tänka sig att 51 poäng skall räcka till en Europaplats, men det kan ju faktiskt vara så att lagen framför tappar. I sånt fall kan Häcken vara där ock hugga.

I normalfallet så hamnar dock Häcken på plats 5-6 och får ta revansch för denna missräkning under 2025.

Poäng (målskillnad): 42 (+6)
Matcher kvar att spela: Halmstad (hemma), GAIS (hemma), Kalmar (borta)
Chans att spela i Europa 2025: 1%

Matcher att hålla extra koll på

Allt färre lag som slåss om de två återstående platserna i Europa, efter Malmö. Detta gör förstås att vissa matcher kommer att bli extra viktiga. Här listar jag dem med datum. Jag har även valt att ta bort Malmös matcher då jag anser att de mer eller mindre är klara för Europa 2025.

26/10 Sirius – Hammarby
27/10 AIK – Elfsborg
3/11 Sirius – Mjällby

Mitt personliga tips

Med endast tre omgångar kvar så börjar det utkristallisera sig mer och mer när det gäller vilka som bör ta Europaplatserna. Det är dock fortfarande så jämnt så att minsta möjliga skräll kan ställa alla tips på huvudet. Det fortfarande som att det är de tre Stockholmslagen, AIK, Djurgården och Hammarby, som primärt kommer att slåss om plats två och tre. Just nu är Hammarby och AIK favoriter, med tanke på de båda lagens starka formkurva.

Mjällby känns som den närmaste utmanaren till dessa tre, men måste nog i stort sett gå rent om det skall bli ett faktum. Frågan är om det räcker dock.

Grundtipset, just nu, är att Hammarby och AIK tar plats två och tre, men det kan, som sagt, räcka med en förlust i fel match, samtidigt som Djurgården eller Mjällby går rent så kan det sluta med plats fyra eller fem.

Det är ju exakt så här man vill se en avslutning på allsvenskan, där kampen om platserna i Europa fortfarande är vidöppen med tre omgångar kvar, samtidigt som inget lag ännu är klara för nedflyttning (även om Västerås ligger väldigt skrynkligt till).

När det gäller SM-guldet så är det fortfarande inte klart, men det skulle, som sagt, vara oerhört förvånande om Malmö inte tar hem det redan på måndag mot Göteborg på hemmaplan. Skulle de, mot all förmodan, förlora den matchen, samtidigt som Hammarby vinner borta mot Sirius kan det bli lite nervigt i ”Skåneland”, främst med tanke på att nästa match är Hammarby på Tele2.

Som Hammarbysupporter så slits jag mellan att hoppas på Malmöseger, så att de inte har något att spela för mot oss, och den minimala chansen till guld om de skulle förlora. Det skulle nog ändå vara bättre med en Malmöseger, även om jag, precis som alla andra ”Bajensupportrar” törstar efter guld.

Bajen är bäst, må bästa laget vinna!
 
 

Göran Öberg2024-10-24 12:47:06
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona