”Fasta situationer i Arsenal blev lite för snävt för mig”
Som sportchef får Andreas Georgson chansen att vara visionär och processdriven. Foto: Fredrik Hed.

”Fasta situationer i Arsenal blev lite för snävt för mig”

Att Andreas Georgson vände hem till Malmö FF gjorde ingen förvånad. Men att han gjorde det så pass kort efter att han lämnade, och att han gjorde det som sportchef, fick många att höja på ögonbrynen. – Jag blev också förvånad. Men det är en roll som känns skitspännande, där jag får arbeta långsiktigt med våra processer, säger Andreas Georgson till Himmelriket.


Innan Champions League-matchen mot Chelsea i förra veckan fick Himmelriket en exklusiv intervju med Malmö FF:s tillträdande sportchef Andreas Georgson.

Efter flera olika roller i MFF:s akademiverksamhet blev Andreas Georgson assisterande tränare under Magnus Pehrssons ledning den 1 januari 2018. Det blev totalt 14 år i MFF.

Två år senare valde han att ta steget till Brentford som assisterande tränare, men redan i augusti 2020 värvades han till Arsenals ledarstab med speciellt ansvar för fasta situationer.

Tiden i Premier League-klubben blev dock kortvarig. I somras, den 5 juli 2021, slog ”bomben” ned. Malmö FF aviserade en organisationsförändring. Daniel Andersson tog ett steg upp och blev övergripande sportdirektör med ett helhetsansvar för hela den sportsliga verksamheten; herr, dam, akademi och skolverksamhet.

In steg Andreas Georgson för att axla Ninja-Dannes mantel som sportchef för herrlaget från och med 1 januari 2022.

– Klubben har känt att den sportsliga sidan av MFF har blivit väldigt stor. Daniels roll har blivit större och större i och med att det kommit till damlag, samt akademi med både pojk- och flicklag. Dessutom har skolverksamheten vuxit väldigt mycket. Då har ambitionen varit att få upp Daniel att överse alla fyra områden, förklarar Andreas Georgson för Himmelriket.

Alla sportcheferna, Jan-Olov Kinnvall för skolverksamheten, Per Ågren för akademin och Andreas Georgson för herrlaget kommer rapportera till Daniel, som i sin tur rapporterar till Niclas Carlnén.
– Daniel kommer själv vara sportchef för damlaget så länge de inte är uppe på elitnivå.

Allt det vardagliga arbetet som sportchef för herrlaget, samt U17 och U19, flyttar vid årsskiftet formellt över till Andreas Georgson. Andreas och Daniel kommer dock jobba tätt ihop med A-laget; tillsammans kommer de vrida på och förbättra de områden som finns.
– Det handlar om allt kring att bibehålla och överse truppen och staben, och se till att alla processer är så vassa och bra som de kan vara.

Vilka kvaliteter och egenskaper har du som gör dig till en bra sportchef i Malmö FF?
– En sak som jag har lärt mig om fotbollsvärlden är att det är lätt att ryckas med i känslan att om bollen går in i den 90:e minuten och vi vinner med 1-0 så är allting fantastiskt. Och om den inte gör det och vi har lite motvind så är allt katastrof, allt måste göras om och alla måste avgå. Det finaste med fotboll är att det är så mycket känslor, där ett mål kan avgöra allt.
– Men jag är mycket av en processmänniska*. Över hela min gärning har jag lärt mig att förstå att det gäller att vara lite cool i den processen. För att hitta ett vinnande koncept måste man bli bra på att se förbi de här kortsiktiga händelserna eftersom effekterna av slumpen ganska ofta kan påverka en fotbollsmatch ganska mycket, säger Andreas Georgson.

Han menar att när vi värderar och analyserar våra egna prestationer och processer, då måste vi titta på de starkare indikatorerna för varför vi gör saker rätt eller fel.
– Över en längre tidsperiod kommer de samlade resultaten vara väldigt vägledande. Däremot har man kommit fram till att på kort sikt är det inte de enskilda resultaten som man ska utvärderas på.

Och det är just de lite längre processerna som är hans styrka. Enligt honom själv. Det kom han underfund med under sin tid i MFF:s akademi, där det är lite längre processer, och där man inte heller är lika fokuserad på nästa match.
– När jag kom till Brentford fick jag en stark bekräftelse på att klarar man av att hålla fokus på och vara nyfiken i sina processer, göra dem bättre och inte ryckas med i omgivningens förväntansbild eller besvikelse, då går det ofta bättre över lite längre tid.

Du var ju tränare och mycket annat i MFF:s akademin. Sen var du assisterande tränare i både MFF, Brentford och Arsenal. Det du berättar nu låter mer som en tränarsyssla än ett sportchefsjobb.
– Nej, jag tycker inte det. Min bild av relationen tränare och sportchef är att tränaren är mer kortsiktig. Tränarens uppgift är att förbereda laget för nästa träning och nästa match. Det är huvuduppdraget, sedan ska han självfallet också tänka på medellång sikt, men han ska framför allt vara i nuet.

Istället är det sportchefens, och i MFF:s fall även sportdirektörens uppdrag, att verka på medellång till lång sikt. Vilket innebär att ge de bästa förutsättningarna för föreningen och laget att växa på lång sikt.
– Det är här man har mest chans att vara visionär och processdriven. Det är det jag har kommit fram till att jag gillar allra mest, säger Andreas Georgson.

Vad vill du uppnå i din roll som sportchef?
– Att jag känner att vi blir bättre varje dag. Det låter som en klyscha, men det är den processen som driver mig. Sedan blir jag såklart skitglad när vi vinner en match eller SM-guld. Det är då man får mest adrenalin och känna den här euforin.
– Men när jag tittar tillbaks på min tid, när jag förhoppningsvis har gjort det här en lång period, för att vara nöjd med mitt jobb så kommer jag nog bedöma mig själv utifrån hur starka vi blev som organisation.

Som exempel tar han ett lag som kan slå ett lag med större budget (till exempel när Malmö FF slår Glasgow Rangers), eller när spelare och ledare blir bättre och bättre och når sin fulla potential.
– Då tycker jag att vi har gjort ett riktigt bra jobb. Sen exakt hur mycket av det som är sportchefens jobb, det får vi se. Som jag sa tidigare, slumpen kommer avgöra en del av det också, säger han och skrattar.

Många supportrar blev glada när du återvände, men förvånade att du gjorde det som sportchef och inte som tränare. Hur ser du själv på det?
– Jag blev också lite förvånad. Jag hade inte det riktigt i min sinnevärld, utan jag hade själv tänkt att mitt nästa steg är att bli huvudtränare. Men jag hade en allt starkare känsla av att jag ville vara med och driva större delar av processerna i ett lag. Jag upplevde att så stort fokus på fasta situationer blev lite för snävt för mig.

Han berättar vidare att han brinner mer för helheten, att få ihop ett lag och att få människor att växa.
– När Daniel ringde och erbjöd detta behövde jag inte tänka länge. Tajmingen var helt rätt och jag blev väldigt inspirerad direkt. Nu har jag gjort två månader tillsammans med Daniel och det har bara bekräftat min första känsla. Jag går till jobbet med ett leende på läpparna varje dag.

Vad var det som gjorde att du valde att vända hem?
– Det var stimulansen jag trodde att jag skulle få i rollen, och att det var Malmö FF så klart. Och att det var Daniel; vi har en lång historia tillsammans. Sen är det Per Ågren, Jocke Nilsson och Niclas Carlnén som jag har jobbat med länge, och nära. Som jag också tycker mycket om, både som personer och som kollegor.
– Men det viktigaste är att det är en roll som känns skitspännande, med de människorna och i den klubben.

Kommer vi att få se en annan typ av sportchef med en annan värvningsstrategi nu?
– Både sportsligt och rekryteringsmässigt har vi gått väldigt bra, både tidigare i vår historia och nu under ett decennium av extremt bra resultat. I det perspektivet är det viktigt att säga att jag inte har någon ambition att vända upp och ner på saker och göra dem till mina egna, säger Andreas Georgson med eftertryck.
– Däremot finns det en del områden där jag samlat på mig mycket information, där jag tror att det finns potential kvar för oss. Nu när jag kommer in vill jag lägga kraft på all den data som finns att tillgå om spelare, framför allt vad gäller scouting av spelare.

Han tänker på att komplettera MFF:s mer traditionella scouting och rekrytering, där Daniel Andersson tillsammans med tidigare chefsscouten Vito Stavljanin har varit duktiga och prickat rätt många gånger, med ännu mer datadriven information.
– Jag tror att vi kan bli ännu bättre på att hantera fler marknader med ett större utbud av spelare så att det blir lättare att följa vår linje och vår profil när vi letar spelare.

Hur kände du när Daniel ringde och frågade om du ville komma hem?
– Jag blev både glad och förvånad, som sagt. Vi har haft kontinuerlig kontakt om många saker, hur jag trivdes, hur jag ser på framtiden och så. Han visste att jag började känna att jag ville göra något med lite mer helhet. Men vi hade inte pratat om just detta. Han hade nog funderat på det och sen kom det när han tyckte att tajmingen var rätt. Och det var det för mig också, avslutar Andreas Georgson.

Himmelriket önskar Andreas Georgson välkommen tillbaka till Malmö FF och ett stort lycka till som ny sportchef.


FAKTA
* En process är ett sätt att beskriva vad som ska göras, och hur det ska göras. Enligt Wikipedia är en process en uppsättning återkommande och sammanlänkade aktiviteter som utförs i ett företag eller annan organisation i syfte att tillfredsställa ett kundbehov (t ex vinna Allsvenskan). En affärsprocess är en uppsättning repetitiva aktiviteter som skapar värde genom att förvandla en insats (MFF:s spel) till ett mer värdefullt utfall (mål och segrar). Både de resurser som utgör insats och utfall kan vara information och/eller föremål, och kan utgöra fysiska produkter (varor) eller immateriella tjänster.
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-10-28 10:04:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I’m in love: En passionerad MFF-supporter från andra sidan Atlanten