Debatt: Är vi lika inför lagen?

Debatt: Är vi lika inför lagen?

Mot sitt nekande, och utan någon som helst möjlighet till försvar i en rättegång, dömdes Casper Olsson till tillträdesförbud från samtliga MFF:s matcher under ett halvårs tid. -"Det känns fruktansvärt att se Norra läktaren genom en skärm", säger han.

Vi lever i vad man kallar för en rättsstat. Detta innebär att vi alla ska vara lika inför lagen och att varje svensk medborgare har rätt att få sin sak prövad av en opartisk och självständig domstol. Rätten gäller även för den som står anklagad för ett brott. Så länge man inte är dömd ska man betraktas som oskyldig.

Det finns dock en kategori av samhällsmedborgare som inte har samma rättigheter som alla andra. För vilka det skapats speciallagar som kan få dem fällda utan ett domstolsavgörande. Som fotbollssupporter riskerar du att bli straffad utan att först ha fått en möjlighet att försvara dig i en rättegång. En av grundpelarna i ett svenskt, demokratiskt rättsväsende.


****

Vi ska nu få träffa Casper Olsson, nyss 20 år fyllda, från Simrishamn. Han har hejat på MFF så långt tillbaka han kan minnas och tvekar inte att sätta sig på tåget för en och en halv timmes enkel resa när det är match på Stadion. Han är en aktiv supporter, beskriver fotbollen som en livsstil och följer laget på såväl hemma- som bortaplan.

En morgon i början av februari ringde telefonen hemma hos Casper. I andra änden presenterade sig Simrishamnspolisen som ville att han skulle komma ner till stationen för ett förhör gällande en incident i samband med Malmö FF:s bortamatch mot Kalmar i oktober förra året. På stationen fick han veta att han var misstänkt för att ha antänt en bengal och kastat iväg på stan före den aktuella matchen. Han fick även se den bevisning som fanns mot honom.

- Det var det värsta jag har sett. Det finns inga bilder eller filmer alls. Mina skor var en del av bevisningen, de ska ha varit utmärkande men det beskrevs aldrig på vilket sätt. Jag skulle även ha blivit identifierad av mitt körkort som någon ordningsvakt skulle ha sett, men det stämmer inte alls. Det skedde överhuvudtaget inget gripande eller någon form av konfrontation på platsen utan jag gick på matchen precis som vanligt utan att ana något om detta. Bengalen som de påstod jag skulle ha kastat har jag inte ens sett.

De som pekat ut och anmält honom för händelsen är två stycken polismän. Sedan ett par år tillbaka finns det en lag som ger polisen rätt att ansöka om tillträdesförbud för personer som man befarar skall begå allvarliga brott som hotar ordning och säkerhet på en arena. Du behöver således inte ens ha gjort något olagligt utan det räcker med att polisen tror att du kan komma att begå en brottslig handling i framtiden för att du ska bli utestängd från läktaren. Beslut om tillträdesförbud fattas därefter av åklagare, detta utan att den tilltalade får någon som helst rättslig prövning.

Mot sitt nekande dömdes Casper - som aldrig tidigare blivit dömd för något liknande brott  - till tillträdesförbud från samtliga elitidrottsevenemang runtom i landet under ett halvårs tid.

- Att inte få gå på fotboll på ett halvår känns för jävligt. Jag har fått se på matcherna på datorn istället. Det känns fruktansvärt att se Norra läktaren genom en skärm och det vrider sig i magen på mig varje match. Det är en daglig smärta också när man läser på Facebook, ser inlägg eller får inbjudningar till bortaresor och så vidare. Mitt MFF-hjärta är väl så krossat som det kan bli.

- En sak som jag tänkt rätt mycket på är att det på min förbudslapp står att jag ska vara en säkerhetsrisk. Men om jag nu är en stor säkerhetsrisk på svenska fotbollsarenor, varför får jag då ett samtal om att jag är misstänkt för detta först fyra månader efter den aktuella händelsen. Varför släpptes jag då in på matchen mot Kalmar och varför tilläts jag gå på de sista matcherna förra säsongen. Det är konstigt att de inte griper mig innan om de nu bedömer att jag är en fara för säkerheten på arenan.

Casper har överklagat beslutat som kommer att prövas i Kalmar tingsrätt den 5:e juni. Till skillnad från andra brottsmisstänkta i vårt samhälle ligger det således på den som belagts med tillträdesförbud att driva på för att få en rättslig prövning till stånd. Detta är dock en process som kan ta tid och under denna väntan tvingas alltså personen ifråga att avtjäna sitt tillträdesförbud. Med andra ord är Casper att betrakta som dömd tills han bevisat sin oskuld. Därmed försvinner även den rättssäkerhet som finns i att alla ska ses som oskyldiga till dess att motsatsen är bevisad.

Inför rättegången har han dessutom fått avslag på sin begäran om att få en offentlig försvarare sig tilldelad. En sådan brukar ju normalt endast utses i de fall då det finns anledning att döma till annan påföljd än böter eller villkorlig dom, eller om det med hänsyn av utredningen om brottet eller den misstänktes personliga förhållande anses behövas. Detta avslag innebär att Casper själv måste kontakta och anlita en försvarsadvokat för att få någon som helst hjälp att bevisa sin oskuld.

- Det är hemskt att det ska vara så här och jag känner stor sympati med alla som befinner sig i samma sits oavsett vilket lag man håller på. Det här är något vi supportrar måste stå enade kring och strida mot.

Man måste ifrågasätta varför det överhuvudtaget finns speciallagar för supportrar. Inte är det på grund av det sker fler eller grövre brott inom fotbollen än på andra platser i vårt samhälle i alla fall. Jämförelsevis sker det ju betydligt färre brott på en fotbollsmatch än på exempelvis en festival, men inte instiftar man några speciella festivallagar för det. Jag anar att medias påverkan är stor och att de genom sin snedvridna rapportering om supporterkulturen bidrar till att påverka politikerna i den här frågan. Ska man döma utav vad som står i tidningarna är det ju förenat med livsfara att gå på allsvensk fotboll idag.

För egen del förstår jag inte varför den vanliga lagstiftningen inte är tillräcklig och kan praktiseras även på fotbollsmatcher och andra idrottsarrangemang. Misshandlar du någon eller begår något annat brott så ska du väl dömas för detta oavsett om du gör det på en nattklubb, festival eller på en fotbollsarena. Detta behöver man inga speciella lagar för som bidrar till att urholka rättssäkerheten.

I sin iver att få bukt med huliganerna hörs allt fler och högre röster som förordar skärpt lagstiftning. Men innan man pekar ut idrottsrelaterat våld som särskilt viktigt och inför speciallagar så måste man ha konsekvenserna klara för sig. Casper är på intet sätt unik i vårt land. När rättssäkerheten urholkas drabbar detta även oskyldiga supportrar. Den som tror något annat måste vara mer än lovligt naiv.


******
Himmelriket har sökt åklagarsidan men ej lyckats få kontakt med berörd personal.
Möjligen återkommer Himmelriket i ärendet om vi lyckas få kontakt.

Helen Johansson2013-05-23 10:30:00

Fler artiklar om Malmö FF