Stora Valla, 2023-05-08 19:00

Degerfors - IFK Norrköping

Degerfors IF - IFK Norrköping den 8 maj 2023 på Stora Valla 19:00
Så här långt var allt frid och fröjd förra året. Sedan var det ju det här med sent insläppta mål och förlorade poäng i slutet av matcherna!

Degerfors IF - IFK Norrköping den 8 maj 2023 på Stora Valla 19:00

För oss lite äldre är ju det här ett klassikermöte! Degerfors gjorde sin premiär i Allsvenskan, 1938/39, alltså innan IFK lyckades ta sig dit. De kom igen 1940/41 och höll sig kvar till 55/56. Under dessa år hade en viss Gunnar Nordahl representerat klubben. Tillbaka '59, tog andraplatsen efter IFK '63 men åkte ur '66. De ligger nu i det kluster av lag, Kalmar, Öster och Landskrona, som har ett trettiotal säsonger i Allsvenskan.

Motsvarande match förra året blev Norlings fall, 1-1, efter att IFK släppt in ett av de många mål i slutet som gjorde att de förlorade många poängunder slutet av matcherna! Har det blivit bättre inför årets möte på Stora Valla?

Om jag utökar den tabell som jag presenterade förra veckan, med snittpoängen för våra tränare sedan denna sejour i Allsvenskan inleddes 2011 så återfinns fortearande Janne 2015 i topp med sina 2,20. Det vill vi väl alla supportrar sätta som ett resultat att slå! Övriga tränares bästa är för Jens 2018 2,17, Glen 2023 1,83, Rickard 2021 1,47 och den kvartett ,som hade den svåra uppgiften att täcka upp innan Glen var på plats, 2022 0,75!

Så just nu kan vi definitivt säga att snittpoängen per match har blivit bättre. Sedan gäller det ju också att vara uthållig över en hel säsong. 

Om vi fortsätter att studera fakta så är oddsen inför måndagens match och omvandlar detta till chanser att vinna till procent så har:
Degerfors på 34% chans att vinna.
IFK på 40% chans att vinna.
De resterande 26% gäller ett oavgjort resultat. 

Ser vi på de inbördes mötena sedan Degerfors senast kom upp i Allsvenskan,  så får vi fram att IFKpå Stora Valla endast klarade oavgjort 1-1  förra året och fick stryk med 4-1 2021, båda med Norling. Där finns det utrymme för förbättring för Glen! 

Nu kan vi nog inte heller skylla på att matchen går på gräs, då IFK nu har många spelare i startelvan som är vana att spela på gräs.

Jag har inte upptäckt att några ytterligare skadade har dykt upp sedan torsdagsmatchen, kanske ett frågetecken om Khazeni hinner återhämta sig? Men givetvis hoppas jag på att han kan spela. Däremot har han presterat bättre som inhoppare än som startspelare. Kan vi hoppas på kontinuitet och att samma spelare som gjorde det bra mot Hammarby även kan förbättra resultaten för Glen gentemot Norling på Stora Valla?
Hur Glen formerar startelvan har nog inte så stor betydelse, han har troligen också en slutelva klar också. 
Totte verkar ha bläddrat i vår favoritbok, Totte Målar under början på veckan som gick, jag hoppas han har med sig den i bagaget till Degerfors också!

Sedan förra året har Degerfors förändrat sin trupp på fölande vis:
Nyförvärv: 
MV: Jonas Olsson från BP, Sondre Rossbach lån från Odds BK, Norge och Filip Järlesand tillbaka på lån från Strömstorps IK.
B: Abdelkarim Mammar från  AFC Eskilstuna och Seid Korac från Esbjerg.
MF: Damjan Pavlovic, på lån från  HNK Rijeka, Peter Gwargis på lån fran  Malmö FF och  De Pievre Ilunga och  Carl Ljungberg  uppflyttade till A-laget.
F: Gustav Lindgren lån från Sollentuna FK, Fortune Bassey lån från  Ferencvaros 

Förluster: 
MV: Alfie Whiteman åter efter lån till Tottenham, Hugo Claesson till Åtvidabergs FF och Jeffrey Gal till Chicago Fire, Illinois, USA.
B: Ronald Mukiibi till Utsiktens BK, Gustaf Lagerbielke åter efter lån till Elfsborg och Anton Kralj till Hammarby IF.
MF: Adhavan Rajamohan till FC Paradiso, Schweiz, Johan Bertilsson till Karlstad Fotboll och Daniel Krezic till Cork City, Irland. 
F: Omar Faraj åter efter lån till Levante, Spanien/AIK.

Att Degerfors blev förnedrade nere i Göteborg senast var inte så bra för IFK, då troligtvis laget vill visa att de inte är så dåliga påsin  hemmaplan. Där vi kan konstatera att Damjan Pavlovic har ett bra skott, mål mot Elfsborg. 
När Degerfors spelar bra, vinner de dueller och skapar chanser. Sigurdsson, Lind och Totte får akta sig för backen Seid Korac, som själv säger sig vara en ful försvarare och att det är tufft att spela mot honom. Hela försvaret kan hålla det tätt bakåt och göra det svårt för vilket lag som helst.  

Degerfors matcher så här långt: 
Hammarby b 1-.3, Halmstad h 3-1, Mjällby b 0-2, Elfsborg h 1-2, Djurgården h 2-1 och Göteborg b 0-6
Tabellen för hemmamatcherna: 3 2 0 1 6-4 6 (borta 3 0 0 3 1-11 0, är ju inte så intressant denna gång.)
De har alltså förlorat hemma mot Elfsborg som ligger före IFK, och vunnit mot lag som ligger efter, Djurgården och Halmstad, vilken kategori vill IFK hamna i?

Så om Glen tar fram sin hårtork och skrämmer upp laget från början, till samma kvalité som mot AIK och håller tätt som mot Hammarby, så borde det gå vägen!

Det trista för oss är att de som planerat de båda Allsvenskornas spelschemor inte har tagit någon notis om supportrarna, utan lagt matcherna minutiöst på exakt samma dag och minuts starttid! 

Alla supportrar som beger sig till Stora Valla ska ha extra cred!
Vi andra har Discovery+ att ta till från måndag 18:45!

Exilsnokarna i Stockholm håller som vanligt till på Pitchers på Regeringsgatan 113

Framåt Kamrater!



 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2023-05-07 11:10:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås