Degerfors - Malmö 0-5: Hemmapubliken bjöds på finfotboll

Regerande mästarna har börjat varva upp. 4-0 senast följdes upp med 5-0 i dag.

Efter 1-1 mot Riga och avancemang i Europa väntade i dag nykomlingen Degerfors på bortaplan i ett sommarhett Värmland. Klassiska Stora Valla tog in 1565 åskådare när Malmö FF spelade Allsvensk fotboll för första gången här sedan 90-talet. Och Jon Dal Tomasson gjorde det med ett starkt lag på nytt och med viss men inte överdrivet stor rotation.

Dahlin
Larsson, Brorsson, Anel, Knudsen
Lewicki, Bonke
AC
Nalic, Colak, Rieks

Malmö kopplade greppet omgående mot tabellsjuan och även om det inte var så många chanser av hög kvalitet inledningsvis var det inget som helst snack om vilket lag som dominerade matchbilden. Colak hade ett avslut, Nalic ett friläge som vinkades bort för offside och AC sköt över i ett hyfsat läge innan målnollan spräcktes efter en dryg kvart. Colak fick bollen ute till vänster från AC, tog sig in i plan samtidigt som en löpning från Knudsen längs kanten gav en större yta för skott - Ett skott som täcktes av en back. Delvis. Bollen gick istället över målvakten i en fin båge. 1-0. Risken finns att målet ändras till självmål, men än så länge verkar det stå på vår stekhete målskytt.

Gästerna fortsatte att äga matchbilden. Degerfors hade någon halvchans efter snyggt dribblingsarbete på kanten, men i det stora var det MFF:s match. Det bjöds också på en makalös frisparksvariant. AC och Knudsen stod uppställda för skott strax utanför straffområdet. AC backade bak. Då smög Oscar Lewicki fram och sköt med vänstern. Eller ja, sköt och sköt. Han passade bollen lite långsamt fram till muren som både hann hoppa och landa innan bollen kom fram. Rakt igenom en klassiker.

Nåja. 1-0 stod sig nästan halvleken ut. Strax före pausvilan kom 2-0 och det var lite i paritet med det första målet något tursamt. Adi Nalic sprang fram och i någon form av motlägg någon meter utanför straffområdet fick han bollen på sig och i en perfekt båge över målvakten som på nytt fick hämta bollen i nätmaskorna efter ett något märkligt avslut.

2-0 i paus. Möjligen tursamma mål, men tveklöst också rättvisa sett till matchbilden.

I andra halvlek började JDT med att vila Rieks i förmån för Birmancevic. Degerfors å sin sida valde att vila hela elvan. För första kvarten efter pausvilan var nog inte riktigt som de hade tänkt sig. MFF sprang i åttor runt hemmalaget och var fullständigt överlägsna på alla plan. 3-0 kom fem minuter in. Strax efter att Jonas Knudsen gått ut skadad för övrigt.

AC vann boll på offensiv planhalva och avancerade. En perfekt löpning från Colak drog ner backlinjen och gav AC fritt skottläge och så var det 3-0. Luften gick sannolikt ur DIF där. Hoppet om att kunna plocka en skrällpoäng mot MFF dog där och då. Och det märktes.

Vid en tilltrasslad situation bara ett par minuter senare i straffområdet försökte AC tråckla sig igenom själv men när alla Degerforsbackar fokuserade på AC blev Birmancevic helt fri och sköt in fyran.
Några minuter senare kom femman. Nalic sprang runt på kanten och slog ett lågt inlägg snett inåt bakåt där Birmancevic tog emot på ett tillslag och sköt in bollen lågt med det andra. 5-0 och matchen var död.

JDT valde sen att vila lite spelare. AC, Bonke och Colak lyftes alla ut samtidigt som Gwargis och Abubakari fick sina första minuter. Även Rakip byttes in.

Matchen jämnades, av naturliga skäl, ut efter alla JDTs byten men någon oro för att resultatet skulle justeras fanns ju egentligen aldrig. Abubakari borde i rimlighetens namn gjort 6-0 men hans avslut höll inte direkt högsta klass och försvann bortom den bortre stolpen.

5-0 och en mycket imponerande insats av MFF, samtidigt som Degerfors nog inte direkt vill minnas den här eftermiddagen.

----------
9-0 sista två matcherna. Det får man ju vara nöjd med.

----------
Som vanligt när vi vinner är det mycket fokus på hur dåliga motståndarna är. Märkligt sammanträffande.

----------
Många som är bra i dag. AC, Colak, Nalic (inte minst i andra halvlek) och Lewicki (bortsett frisparken...) vill jag kanske framförallt lyfta.

----------
På tal om Degerfors. Inför dagens match hade de släppt in 13 mål på tio matcher. Dock har de släppt in tio på de två senaste.. Hemma hade de släppt in två mål på fyra matcher.