Del II: Matchtröjan har upprört känslor tidigare

Del II: Matchtröjan har upprört känslor tidigare

Att IF Elfsborg är gulsvarta är ingen hemlighet och ofta får vi svara upp när andra okunniga säger att IF Elfsborg är svartgula. Men det brukar vara inte mer dramatiskt än så och vi har aldrig behövt försvara våra färger så dramatiskt som exempelvis Cardiff­-fansen i Wales. Men irritation kring tröjan har vi allt haft.

När det gäller vår gula tröja så har det på senare år mest handlat om att den enligt många ser ut som en reklampelare. Undertecknad håller med och anser att vår matchtröja är som snyggast när vi spelar i Europa och vi slipper ha hela färgkartan på tröjan för att våra sponsorer ska ha sina platser på tröjan. Motioner till årsmöten har kommit in ifrån supporterhåll i frågan och många är engagerade, men det har sällan varit särskilt dramatiskt.

Ett årtal där man ändrade matchställets färger var 1976. Elfsborgare var rosenrasande när IF Elfsborg lanserade gula shorts, så att man spelade i helgult. Supportrarna rasade och efter två matcher var de svarta shortsen tillbaka igen. Svarta shortsen är ju något som IF Elfsborg alltid har haft till den gula tröjan. Matcherna där det helgula stället användes var mot Bajen och Öster, där man kryssade mot Bajen och förlorade mot Öster.

Det är nog många som minns hundraårsjubileumet 2004 då Johan Wiland började använda nummer 100. Efter ett antal raka förluster valde Wiland att gå tillbaka till nummer 30 igen och resultaten vände. Det är ju inget som berör färgen på tröjan eller utespelarnas tröja, men är ju trots allt en rolig “tröjanekdot”. Just målvaktströjan är något där IF Elfsborg ofta har ändrat färg och utseende. Så sent som under 2015 såg ju både Kevin och Abbas ut som sophämtarna i Sällskapsresans Snowroller­film.

När det gäller vår reservdräkt finns dock den mest intressanta storyn som går tillbaka hela vägen till 1941 då Ryavallen invigdes. Innan 1941 hade inte IF Elfsborg någon reservdräkt, men efter Ryavallens invignningsmatch mot svenska landslaget tvingades man använda en annan färg. Sverige spelade i gult och blått och IF Elfsborg lånade in röda tröjor ifrån ett korplag som i vanliga fall representerade textilindustrin. IF Elfsborg vann den historiska matchen med 2­1 och sedan dess har vi mer eller mindre alltid använt röd reservtröja, vilket passar bra då det är Borås Stads färg. Enda undantaget fram till 00­talet är 1977 då man hade en blå tröja med ett rödvitt diagonalband över tröjan. En tröja som lanserades tillsammans med sponsorn Järnia.

På senare år har reservstället varit det som har debatterats mest friskt, och reservtröjans färger har ändrats ofta. Inför säsongen 2002 så lanserades en vit tröja som inte mottogs på ett bra sätt ifrån supporterhåll. Tröjan är mest känd för att den användes i en cupmatch mot Gerdsken. Supportrarnas reaktioner fick IF Elfsborg att återvända till röda dräkter, men bara kortvarigt. Inför säsongen 2006 så lanserade IF Elfsborg en svart reservtröja som gjorde att supportrarnas kamp tog plats på läktaren. I en match mot Mjällby i cupen 2007 höll supportrar uppe banderollen “VI ÄR INTE AIK”. Året därpå i en cupmatch mot Ängelholm på bortaplan kom ytterligare en banderoll med texten “ALLTID RÖTT ­ ALLTID RÄTT” upp på läktaren.

Matchtröjan är något som ofta får uppmärksamhet och det är också något som är heligt för de allra flesta supportrar. Så kommer det förhoppningsvis också förbli även i Elfsborgsled. För egen del hoppas jag att vi slänger reklampelarna och tar fram en snyggare och mer stilren gulsvart tröja. Men det är jag det.

-----
Läs del 1 i texterna om matchtröjan här.

Glenn Holvik Gustavsson2016-04-15 15:10:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg