Delad pott hemma mot Rosengård

Under måndagskvällen var det dags för den tuffa uppgiften FC Rosengård hemma. Trots den något blygsamma tabellplaceringen är skåningarna ett riktigt klurigt motstånd, och kom till Kanalplan med 13 pinnar på de senaste fem matcherna. Det blev som väntat jämnt, och dramatiskt in i det sista. Nedan följer matchrapporten.

Spelarna klev in i vårsolen och möttes av ett vackert tifo i form av en hyllning till den lojala trotjänaren Ellen Gibson, samt en passning till de mindre lojala Jansson och Larsson i motståndarlaget. Inledningsvis är det som väntat två väldigt offensiva lag som spelar en energifylld och kreativ fotboll. Första riktigt farliga läget går till bortalagets Schoug som kommer väldigt fri, men avslutet är för tamt för att hota Tamminen. Minuten senare är det Bajens tur, när Hamano frispelar Vinberg i ett liknande läge. Dessvärre lyckas hon inte heller förvalta varken det ursprungliga läget eller returen. Missen visar sig kostsam när Rosengård kort därefter återigen utnyttjar ett något passivt hemmaförsvar, och Schoug får komma fri på sin kant och avsluta i mål.

Det är fortsatt en flippermatch där lagen turas om att ha lägen. Efter drygt tio spelade snappar Hamano upp bollen högt och slår in bollen mot Vinberg men återigen har talangen svårt att få till avslutet. Bortalaget vill inte vara sämre och utnyttjar Bajens inledningsvis svaga försvar av ena kanten, där Larsson finns som spelar in till Kullashi, men nian bränner från några meter.

Bajen börjar äta sig in i matchen och ha allt mer boll, men man har stora problem med att ta sig in bakom det högt ställda Rosengårdförsvaret. De få gångerna man passningarna slås är det ofta någon sekund för sent och renderar i offside. Tydligt exempel på detta när Janogy kommer loss med bollen på offensiv planhalva och Bajen kommer fem mot tre, men när passningen väl slås är Andersson redan offside. Efter ungefär en halvtimme spelad har hemmalaget tagit över matchen helt, men från ingenstans blir det riktigt farligt när Breedgard från distans avslutar i ribban.

Med ungefär fem minuter kvar av den första halvleken belönas äntligen Bajens dominans när Cooney-cross efter ett långt bajenanfall får bollen, och läckert slår den mot mål. Sörbo håller sig framme och kan enkelt placera in kvitteringen. Bara minuten senare är det dags igen. Sörbos löpningar fortsätter att ge resultat när Hamano slår en väldigt vältajmad boll till henne högt upp. Även inlägget kommer i rätt sekund och Janogy tar sig in framför försvararen och gnetar in bollen. 2-1 ledningen står sig några minuter, tills Olofsson blåser för halvtidsvila.

Bajen inleder andra halvlek likt man avslutade den första och får tidigt ett bra läge när Andersson kommer fri högt upp och slår ett bra inlägg mot Janogy, som tyvärr inte riktigt når bollen. Efter en rätt lugn period är det dock Rosengård som kvitterar, när Schoug får en bra träff som hittar pannan på Jansson och går via ribban i mål.

Efter målet är det Bajen som pressar och är närmast att få till en ledning, bland annat när Janogy lite turligt får bollen på sig efter ett inlägg av Westin, men bollen går tyvärr i stolpen. Ett annat oerhört bra läge kommer när Cooney-Cross bryter på mittplan och kommer två mot noll tillsammans med Hamano, men blir stressad och avslutar högt över. Matchen fortsätter att bölja och inget lag känns särskilt nöjda med ett kryss, stora ytor öppnar upp sig när båda lagen i princip slutforcerar. Laget som belönas är dock tillslut Rosengård, när Boye-Sörensen hamnar fel mellan två spelare i eget straffområde och Olofsson pekar på straffpunkten. Ovärdigt att en otrolig match likt denna ska avgöras med en straff tyckte nog många, bland annat Tamminen som med en fin benparad lyckas hålla kvar Bajen i matchen.

Det är dramatiskt in i det sista och Rosengård är närmast i slutminuterna, men Hammarby håller i krysset. Ett resultat man sett till hela matchen inte är särskilt nöjda med, men man pustar nog ändå ut något efter den sena straffräddningen. Fortsatt CL-plats för söderbönorna som nästa vecka har en tuff bortamatch i form av Kristianstad.