Krönika: Den svenska landslagströjan – en symbol för något större

Krönika: Den svenska landslagströjan – en symbol för något större

Under måndagskvällen skakades vår nation av det fruktansvärda terrordådet i Bryssel. Två fotbollssupportrar i landslagströjor hade rest till Belgien för att se sitt landslag spela om den sista lilla möjligheten att ta sig till EM i Tyskland. De kommer aldrig hem igen.

Den svenska landslagströjan har alltid varit mer än bara en tröja. Som en symbol för nationell stolthet har den genom alla år knutit oss samman som folk. Den har gett oss alla en gemenskap och ett sammanhang på ett sådant sätt som nästan bara fotboll kan göra. Den har varit ett sätt att visa sitt supporterskap på, och hjälpt oss att heja fram vårt landslag i med- och motgång. För de två som miste livet i gårdagens attack var landslagströjan allt det. I dag är den lite mer.



Likt blommorna som spreds ut på Drottninggatan 2017 har den svenska landslagströjan blivit den symbol som vi som nation sluter oss kring när något bottenlöst tragiskt sker. I dag står den inte för fotboll, för fotboll är inte viktigt just nu. Terrorismen attackerade den svenska landslagströjan, och i dag står den därför för demokrati. I dag står den för en vägran att vika sig för de krafter som vill oss illa. Vi ser på den blågula tröjan och påminns om att terrorismen aldrig kan tillåtas få vinna.

 

Fredrik de Ronfredrik.d.ron@svenskafans.comTwitter: @fredrikderon2023-10-17 13:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans