Derbyvinst för Söderbönorna!
Foto: Bildbyrån

Derbyvinst för Söderbönorna!

Grönvita serieledare tog sig till Östermalm under måndagskvällen. Det var regnigt, kyligt och alla andra förutsättningar för ett rivigt stockholmsderby, och så blev även utfallet. Hammarby fortsätter att imponera och visa att man kan vinna matcher på många olika sätt, vilket blev väldigt tydligt ikväll.

Bajen inleder starkt med en hel del boll och sätter press högt direkt. Djurgården spelar fysiskt och står upp bra i defensiven men släpper ändå till en del chanser, främst i tempoväxlingar. 20 minuter in i matchen blir en hörnsituation tilltrasslad där det ser ut som att de blårandiga lyckas rensa bort bollen, men Cooney-Cross får en ny inläggschans och efter många om och men kan Boye-Sörensen peta in ledningsmålet. 

Bara några minuter senare håller sig Nyström framme och utnyttjar en retur, men en bra räddning av  Björklund i hemmakassen gör att det bara blir en hörna. Djurgården börjar växa in bättre i matchen och skapa mer. Farligast i första halvlek blir det för hemmalaget efter en dryg halvtimme, när de hamnar i ett två-mot-två läge men Tamminen sträcker ut och nollan förblir intakt. Någon minut senare hamnar Jonna Andersson i ett frisparksläge perfekt anpassat för hennes vänsterdoja. Avslutet blir faktiskt riktigt farligt och ställer Björklund, men bollen går via ribban ut till en hemmaspelare som rensar. 

Olofsson blåser igång andra halvlek och matchbilden är något förändrad, där Djurgården har något mer boll och Hammarbys övertag inte är lika påtagligt som i första. I den 58e minuten blir det farligt när Tamminen släpper retur, men hemmalaget lyckas inte utnyttja det. Några minuter senare gör de grönvita ett dubbelbyte där Engman och Vinberg ger plats åt Westin och Hasund. 

I minut 65 åker Janogy på ett direkt rött kort efter en eftersläng, utvisningen kändes något hård men inte nödvändigtvis felaktig. Efter utvisningen går Bajen över till en fembackslinje, och Sörbo kommer in istället för Hamano. 

Djurgården pressar allt högre och en storspelande Tamminen är egentligen skillnaden mellan en vinst och ett kryss idag. Cooney-Cross och Folkesson går ut för Gibson och Roddar i minut 79. Hammarby är hårt tillbakapressade och hemmalaget närmar sig en kvittering. När klockan börjar närma sig 90 är det oerhört svettigt, och en nick från Mawete var någon decimeter från att gå in. En välbehövlig andningspaus får vi ändå i minut 91 där Lundin fullständigt tappar det och tacklar Tamminen i luften, men klarar sig på något absurt sätt utan ett kort. Många grönvita är snabbt framme och markerar. Efter lite drygt 94 spelade minuter varav en halvtimme var med 10 spelare på planen blåser Olofsson av och det går inte att ta miste på euforin. Hammarby är alltjämt serieledare och lider sig till en regnig derbyvinst, vilket kan visa sig oerhört viktigt i jakten på SM-guld. 

Serieledarna är här, Åh Hammarby 

TV: Höjdpunkter från Bajens derbyseger
 

Viktor Kjellander2023-05-01 21:35:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!