”Det är bara att börja om i superettan” – redaktionerna siar om bottenstriden

”Det är bara att börja om i superettan” – redaktionerna siar om bottenstriden

Mest spänning hittar vi i botten av allsvenskan. Där kampen om kvalplatsen ser ut att bli en riktig rysare. Men vad tror de inblandade lagens redaktioner om chanserna att hänga kvar?

Nyligen gick vi igenom striden om Europaplatserna. Nu blickar vi nedåt i tabellen där sex lag är ordentligt inblandade i bottenstriden med tre omgångar kvar. Lagen presenteras i turordning efter tabellplacering och vi börjar nerifrån med jumbon Västerås.

16. Västerås SK 20 poäng, -16 i målskillnad
Djurgården-Västerås
Elfsborg-Västerås
Västerås-Hammarby

Johan Stistrup – Västeråssupporter
Vad säger du om ditt lags spelschema de sista tre omgångarna?
– Två lätta bortamatcher – Djurgården som är på dekis och ett Elfsborg som har släppt fokus på allsvenskan och numera kör något vikingatåg runt om i Europa – gör att vi kan komma att ståta med sex poäng till inför sista omgången mot Hammarby. 
Hur ser du på ditt lags chanser att undvika nedflyttning eller kvalspel?
– Nä, ingen större chans va? Problemet är att våra konkurrenter har ännu lättare motstånd så gapet kommer i alla fall vara för mycket.  Målskyttet har varit det stora problemet – saknaden av en som inte tänker utan bara bara nyper till har varit konstant och så vitt jag ser så har inte någon i laget genomgått en metamorfos. Tyvärr, det är bara att börja om i superettan och hoppas att Kalle är kvar.

15. Kalmar FF 23 poäng, -22 i målskillnad
BP- Kalmar
IFK Göteborg - Kalmar
Kalmar - Häcken

Marcus Karlström – Röda Bröder
Vad säger du om ditt lags spelschema de sista tre omgångarna?
– Kalmars spelschema de sista tre matcherna ger blandade känslor. Dels är det bra lag vi möter men samtidigt är det av glädje att inget av de lagen har något att spela för.
Hur ser du på ditt lags chanser att undvika nedflyttning eller kvalspel?
– Tyvärr har de chanserna sinat. Det som ger oss en liten möjlighet är att de största konkurrenterna i närheten av oss har svåra matcher kvar vilket kan vara till en fördel för oss.




14. Halmstads BK 27 poäng , -16 i målskillnad
Häcken - Halmstad 
Halmstad - Djurgården
AIK-Halmstad


Fredrik Johansson – Himlen är blå
Vad säger du om ditt lags spelschema de tre sista omgångarna?

– På papperet ett väldigt tufft spelschema och jag skulle inte bli förvånad om HBK inte tar en enda poäng till. Man har visserligen fått lite nytändning efter tränarbytet och segern mot Sirius senast, men bortamatcher mot ett pånyttfött Häcken och AIK borde tyvärr bli för tufft. Största förhoppningen om poäng är Djurgården hemma i näst sista omgången. 
Hur ser du på ditt lags chanser att undvika nedflyttning eller kvalspel?
– Det blir som så många gånger förr kval för HBK. Man ligger på samma poäng som Värnamo som både har ett bättre spelschema och målskillnad. Jag tror dock att lagen bakom, Kalmar och VSK, får det svårt att komma ikapp. VSK behöver ta för många poäng vilket blir tufft även om jag som så många andra i stora stunder imponeras av dem. Kalmar har färre poäng upp men knackig målskillnad och ser bortsett från Islamovic ärligt talat ganska dåliga ut.


13. IFK Värnamo 27 poäng, -10 i målskillnad
Värnamo-Norrköping
BP-Värnamo
Värnamo-Elfsborg

Sanel Topic – IFK Värnamo
Vad säger du om ditt lags spelschema de tre sista omgångarna?
– Spelschemat får betraktas som relativt bra... Norrköping har svag form och vi besegrade dom i våras med 4-0. BP och Elfsborg har inte riktigt något att spela för och lär kanske gå på halvfart. Om det blir tre poäng i nästa omgång, mot Norrköping, så ser läget riktigt bra ut.

Hur ser du på ditt lags chanser att undvika nedflyttning eller kvalspel?
– Jag måste ändå säga att chansen är hyfsad, även om det är svårt att andas ut just nu. Med Sibila så är laget stabilare defensivt och det har som bekant inte blivit någon förlust på de senaste fem matcherna. Samtidigt så kan man inte blunda för att offensiven är dålig, och Kalu som gjorde det bra i våras, har varit dålig under hösten. Engvall och Zeljkovic har också relativt dåliga säsonger i ryggen. Även mittbacksparet Steinwender-Kotto är mediokra.

– Det är ju i boxen som matcher vinns, och Värnamo har tyvärr problem i bägge boxarna. Jag skrev tidigare att Värnamo blivit stabilare defensivt, men det beror nog mer på mittfältet. Det som ändå gör att tron finns där är att Halmstad har ett svårare spelschema och Kalmar är 4 poäng ifrån samtidigt som tre matcher återstår. För Norrköping så väntar också två ganska jobbiga matcher i omgång 29 och 30, så skulle Värnamo ta en poäng i nästa match så har man en realistisk chans att passera dem i tabellen.

12. IFK Norrköping 28 poäng - 21 i målskillnad
Värnamo-Norrköping
Norrköping-AIK
Djurgården-Norrköping


Mattias Dahlberg – Guldköping
Vad säger du om ditt lags spelschema de tre sista omgångarna?
– Vi, IFK Norrköping, har ett riktigt svårt spelschema dom sista tre omgångarna. Ett formstark IFK Värnamo borta, ett extremt formstark AIK hemma och i sista omgången Djurgården borta. Nyckelmatchen känns som IFK Värnamo borta på söndag, vinner vi inte den så måste vi överprestera rejält i dom två sista matcherna. Mardrömmen är ju att vi åker upp till Tele2 i sista omgången och måste slå Djurgården. Det kan vi göra men även om det är kaos i Djurgården, så är det ju inte direkt vi som kommer vara favoriter i den matchen. 

– Jag ska försöka att tänka med hjärnan och inte bara med hjärtat, inte jättelätt som supporter. VSK räknar jag bort, då dom är för långt efter. Kalmar är 5 poäng efter oss men har lättare spelschema. Vi bör klara att hålla dom bakom oss. IFK Värnamo är bara 1 pinne efter oss och har klart bäst spelschema, så risken är stor att Värnamo slutar före oss i tabellen. IFK Göteborg har redan 30 poäng och lär fixa nytt kontrakt. 

– Jag tror att det står mellan IFK Norrköping och Halmstad vilka som måste kvala. Vår räddning kan bli att Halmstad har ännu tuffare matcher kvar att spela. Som jag skrev på fråga 1, nyckelmatchen för oss blir på söndag borta mot IFK Värnamo.
Åker vi inte ur i år, så åker vi nog aldrig ur. 3 av våra 4 senaste gjorda mål har felaktigt dömts bort, vilket har kostat oss ett antal poäng. Vilket gör det hela ännu mer bittert. 

– Det ändå positiva med att delta i en bottenstrid är att man känner att man lever längst ut på fingerspetsen, att alla känslor är aktiverade, livet blir på riktigt! Måste tänka så för att hantera ångesten…





11. IFK Göteborg 30 poäng, -8 i målskillnad
Malmö-Göteborg
Göteborg-Kalmar
Mjällby-Göteborg


Ludwig Härlin – Alltid Blåvitt
Vad säger du om ditt lags spelschema de tre sista omgångarna?
– Det kunde varit bättre men det kunde absolut varit sämre. Borta mot ett Malmö som har goda möjligheter att säkra guldet mot en av sina värsta rivaler har nog inte Blåvitt så mycket att hämta tyvärr. Sen är ju allsvenskan som den är och konstigare saker har ju hänt, Degerfors borta mot Elfsborg förra säsongen är ett bra exempel på det. Men det vore minst sagt naivt att räkna med poäng i en sån match.

– De övriga matcherna känns överkomliga där hemmamatchen mot Kalmar kommer bli en nyckelmatch. De kommer vara desperata efter 3 poäng vilket innebär att de kommer behöva ta en hel del risker och känslan är att det borde passa Blåvitt ganska bra.

– Bortamatchen mot Mjällby i sista omgången är svår att spekulera kring eftersom det finns så många förutsättningar som kan ändras innan dess. Har Mjällby fortfarande chans på fjärdeplatsen eller är de redan utcheckade? Kommer Blåvitt vara pressade att ta poäng eller är kontraktet redan säkrat? Sen har Blåvitt ett förhållandevis bra facit borta mot Mjällby de senaste åren, men det finns helt klart roligare saker för både supportar och spelare än Strandvallen i november...
Hur ser du på ditt lags chanser att undvika nedflyttning eller kvalspel?
– Utan att jinxa något skulle jag ändå säga att de är ganska goda av den enkla anledningen att det är ganska många mindre troliga resultat som ska gå emot Blåvitt. För att åka ur direkt krävs det att Kalmar vinner alla sina resterande matcher samtidigt som Blåvitt max löser två kryss. Kvalplatsen är fortfarande skrämmande nära och det kommer som sagt bli en nyckelmatch mot Kalmar i omgång 29.

– Det som talar för Blåvitt här är målskillnaden som är till vår fördel på ett sätt som i princip kräver en extra poäng för att de andra lagen i bottenstriden (bortsett från Värnamo då) ska gå om. Många av konkurrenterna har dessutom ganska tuffa spelscheman i jämförelse med Blåvitt. Halmstad lär på grund av målskillnaden behöva ta minst 4 poäng mer än Blåvitt mot Häcken, Djurgården och AIK. Norrköping och Värnamo möter varandra och således kommer minst ett av lagen tappa poäng.

– Men återigen, allsvenskan är en serie som ofta bjuder på oväntade resultat så Blåvitt har absolut inte råd att ta ut något i förskott innan det är matematiskt klart. Vill det sig riktigt illa blir det ännu en ödesmatch i sista omgången där allt kan hända och jag hoppas verkligen att vi slipper en repris av ångesten borta mot Varberg förra året. Jag vet helt ärligt inte om mitt hjärta hade klarat av det.

***
Även Brommapojkarna på tiondeplats, med 34 poäng och -4 i målskillnad har en teoretisk chans att hamna på kvalplats. Men den chansen får anses vara väldigt liten.

 

Redaktionen2024-10-26 09:05:00

Fler artiklar om SvenskaFans