Detaljen i publikfrågan som ska lösas: ”Det oroar mig”

Detaljen i publikfrågan som ska lösas: ”Det oroar mig”

Svensk Elitfotboll är försiktigt positiva efter regeringens besked om att publik kan återvända till idrottsevenemang i oktober. Samtidigt finns det en knäckfråga som oroar SEF när förslaget nu ska utarbetas. – Det blir viktigt att vi inte förfaller till exakta tal om hur många åskådare som ska få ta plats på arenorna, säger generalsekreterare Mats Enquist.

Publik kan få återvända till svenska idrottsevenmang från 1 oktober.

Regeringens nya förslag innebär att ett undantag från lagen om allmänna sammakomster med maximalt 50 personer kan tillåtas "för vissa evenemang med sittande publik som kan arrangeras på ett smittsäkert sätt" . Inrikesminister Mikael Damberg poängterade också att "undantaget ska kombineras med ett tak för övre deltagargräns".
– Det blir mer än 50 personer. Men det ska sättas ett tak. Det taket kommer vi att sätta efter att ha pratat med Folkhälsomyndigheten, sa han på fredagens pressträff.

Svensk Elitfotboll gläds med fredagens besked.
– Det är väldigt positivt att det kommer en öppning, för det har varit en Berlinmur som har stått i vägen här. Det är positivt att vi igång med ett samtal om ett ansvarsfullt öppnande. Vi vill visa att vi kan ta ansvar. Det var faktiskt en stor lättnad att diskussionen är igång, säger generalsekreterare Mats Enquist.
 
– Samtidigt sitter vi mitt i en brinnande verksamhet. Det är väldigt långt fram till 1 oktober då ett besked skulle kunna komma, så att effekten blir hård under den här tiden. Tidsmässigt passar det bättre till exempel för hockeyn. Men det kommer aldrig att vara lika för någon, fortsätter han.

Sedan tidigare har Svensk Elitfotboll uttryckt sig kritiskt mot att Folkhälsomyndigheten inte varit intresserade av de protokoll som framtagits för att genomföra smittsäkra arrangemang kring fotbollsmatcher. Att ett övre tak sett till maximalt antal åskådare nu ska sättas av Folkhälsomyndigheten, som inrikesministern bekräftade, skapar viss oro hos Svensk Elitfotboll. 
– Det oroar mig litegrann att man via Folkhälsomyndigheten ska fråga vad taket är. Där känner jag att det blir lite märkligt. Om vi har 1000 personer på en liten skogsvall som tittar på fotboll så kan det bli oerhört trångt – men om vi har 1000 personer på Friends arena så kan de knappt ropa till varandra. Det blir viktigt att vi inte förfaller till exakta tal i den här diskussionen, säger Enquist.
 
– Vi vill ta ansvar och därför är smittskyddsläget väldigt viktigt. Det andra blir att titta till arenans kapacitet och möjligheter. Det tredje är att titta på vilken typ av evenemang det är – om det är ett derby i Stockholm eller en mindre match i Superettan. Alla tre faktorer måste vägas in och då behöver man ha en flexibel möjlighet att sätta restriktionerna. Det är inte siffrorna som är det viktiga. Det är att vi klarar smittskyddet, fortsätter Enquist.
 
Du känner oro för att Folkhälsomyndigheten kommer sätta ett bestämt åskådarantal som slår orättvist mot olika klubbar?
– Jag tycker att det är viktigt att Folkhälsomyndigheten pratar om vad vi ska skydda, däremot inte hur vi gör det. Då krävs kunskap om långlopp, fotboll, ishockey och så vidare. Det är helt olika förutsättningar för olika idrotter. Det ska man överlåta till varje förbund. De får gärna tala om för oss vad som är viktigt. Om det är tvåmetersavståndet som är viktigt – var tydliga med det. Men då ska man inte säga att det ska vara max 1000 personer. Då blir det jättekonstigt.
 
Regeringen förslag skickas nu ut på remiss – räknar ni med att bli tillfrågade?
– Det hoppas jag definitivt. Om inte annat att svenska fotbollförbundet blir tillfrågade, och i den här frågan är vi tajta med vårt förbund. Vi har utvecklat koncept som ligger redo om vi bara får någon att prata med.
 
Har du fått några signaler från klubbar hur de ställer sig till att öppna för ett bestämt åskådarantal?
– Det är en otroligt komplex fråga som vi diskuterar med klubbarna. Det ser inte lika ut på olika ställen. En klubb som har 15 000 årskort sålda – hur hanterar de en gräns på 5000 åskådare? Sedan har vi andra klubbar som inte når upp till 1000 åskådare. Ett volymbesked skulle slå väldigt olika.

De närmaste veckorna kommer förslaget att skickas på remiss innan ett beslut tas innan 1 oktober. 
– De här veckorna blir oerhört viktiga. Jag är försiktigt positiv men mycket återstår att reda ut innan vi känner oss helt trygga, säger Enquist.

Linus Sunnervik2020-08-21 11:15:00

Fler artiklar om Svensk Fotboll