Det talar för Bajenseger

Det talar för Bajenseger

Muamer Tankovic tillbaka i truppen, ett Djurgården i dålig form och en derbystatistik som talar för Hammarby. Vad kan gå fel?

I derbyn gäller inga regler, gamla meriter eller form, så här kommer en redogörelse för varför Hammarby borde vinna matchen mot Djurgården om fotboll vore logiskt. 

Hammarby har bara vid ett tillfälle lyckats vinna två matcher i rad den här säsongen. Ett facit som inte direkt osar topplag. Men den gången Bajen faktiskt löste två raka segrar var DIF ett av lagen Bajen slog. Derbysegern mot Djurgården i augusti följdes upp av en bortaseger i Norrköping. Och det är precis en sådan typ av trend, som gärna får pågå längre, som Hammarby behöver gå in i nu när säsongen lider mot sitt slut. 

Vad talar för Bajen?

Aron Johannssons målform med sex på de sju senaste matcherna i Allsvenskan. Vår isländska amerikan har totalt gjort åtta mål och det första kom mot just Djurgården. Fullträffarna tar inte Aron högst upp i skytteligan men hans facit på 0.82 mål per 90 spelade minuter är bäst i Allsvenskan. 

Med en luftigare spelschema har Stefan Billborn fått en vecka på sig att förbereda sitt lag till derbyt. Jag tillhör en av de som fortfarande tror på Stefan och ju mer tid han får i träning desto större chans för ett bra Hammarby. 

Sist men inte minst så är Muamer Tankovic tillbaka i matchtruppen. Släng in honom från start, låt honom göra kaos.

Vad har Djurgården att komma med?

De bårandiga kommer från ett svag trend och har inte vunnit någon av sina senaste fem matcher i Allsvenskan. Inför derbyt har de samma poäng som Hammarby men bättre målskillnad och en match mindre spelad.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf brukar anpassa sitt lag till sina motståndare. Mot Hammarby har det funkat sådär. Duon vann visserligen sitt första derby på straffar i den där cupkvartsfinalen ifjol men därefter har Bajen tre raka 2-1 segrar.

Lagets bästa målskytt är mittfältaren Fredrik Ulvestad med sex fullträffar. De offensiva hoten i Magnus Eriksson, Kalle Holmberg och Emir Kujovic har man inte lyckats matcha in tillsammans. Senast inledde både Holmberg och Kujovic på bänken till förmån för Eriksson.

Vad finns det att spela för?

För det första lever europaplatsen i allra högsta grad, trots en säsong som känns otroligt svag från Bajens sida är det bara fyra poäng upp till Elfsborg på tredjeplatsen. För det andra så är det ett derby. Vi vill alltid se Bajen vinna derbyn, och ska Hammarby nå tredjeplatsen behöver man gå förbi DIF i tabellen.

Utöver det har Stefan Billborn och hans ledarstab mycket att bevisa den här säsongen. De har fortfarande en chans att rädda säsongen från ett totalt fiasko och därmed även rädda sina egna jobb.

Truppen:

1. David Ousted

2. Simon Sandberg

3. Dennis Widgren

4. Richard Magyar

5. David Fällman

6. Darijan Bojanic

7. Imad Khalili

8. Jeppe Andersen

13. Mads Fenger

14. Tim Söderström

16. Gustav Ludwigson

17. Abbe Khalili

19. Junior

20. Alexander Kacaniklic

22. Muamer Tankovic

23. Aron Jóhannsson

25. Davor Blazevic

30. Mohanad Jeahze
 

Felix Jörnénfelix.jornen@gmail.com@FJornen2020-10-03 20:50:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!