Platinumcars Arena, 2022-09-05 19:10

IFK Norrköping - Hammarby
4 - 1

Det var den säsongen! - Fem reflektioner efter braktorsken mot Norrköping
Norrköping firar ett av fyra mål vi släppte in ikväll.

Det var den säsongen! - Fem reflektioner efter braktorsken mot Norrköping

Som en följd av den senaste torsken bör vi luta oss mot vår historia vilken säger att vi aldrig varit, är eller kommer bli en toppklubb. Nybajare frågar sig säkerligen vad jag pratar om medan vi som varit med ett tag förstår att vi befinner oss exakt där vi "bör" vara. Här följer fem reflektioner efter matchen mot bönderna i Norrköping som antagligen lär cementera vår mittenplats vilket är helt i linje med våra normala placeringar.


Medan laget skämmer ut sig gör supportrarna det motsatta

Pinsamt, pinsamt, pinsamt.

Våra överdrivet välbetalda spelare och tränare åker ner till Norrköping och lyckas inte med annat än att skämma ut sig. Detta är en skamlig insats, match och prestation som på allvar bör konkretisera exakt de problem vi har. Förhoppningen var att vi kunde rett ut dessa men nu säger i alla fall jag tack och adjö till den här säsongen. Om Norrköping var en plump vänta då på Djurgården, Malmö och Häcken!  De spelare som representerar Hammarby bör rimligtvis också se sig i spegeln under de närmaste dagarna och då ifrågasätta om de överhuvudtaget förtjänar att bära de färger de gör?

  • Att åka till Norrköping och förlora med 4-1 är inte ok.
  • Att se sig själva som toppkandidater i intervjuer och annat och sen åka till Norrköping och förlora med 4-1 är inte ok.
  • Att stå i intervjuer och berömma era jävla hörnvarianter och sen åka till Norrköping och förlora med 4-1 är inte ok.

Det är inte ok.

Vad som däremot är mer än ok är ni supportrar som är på plats. Ni gör oss rent moraliskt till vinnare trots den sportsliga förlusten. Vi som inte var på plats kan inte säga annat än tack till Bajen Fans, ultras, kompisgäng och andra som i vanlig ordning såg till att bortamatch känns som hemmamatch. Tack, tack och tack!

Adjö till topp-3

Det är väl vad vi bör säga? Jag menar inte att vi tabellmässigt upphör att vara där efter detta resultat men för att citera en tongivande forumskribent:

- Ingen tror väl i nuläget att vi på riktigt ska sluta topp-3?

Hammarby är laget som gång på gång tycks uppvisa den enastående oförmågan att förvalta ett spelmässigt övertag i reella chanser och mål. Vi lirar tydligen främst gå-fotboll vilken vartenda lag som granskat oss enkelt kunnat avläsa och utnyttja. Som sagt, förlorar ett lag två gånger mot Värnamo förtjänar det nog inte en särskilt upphöjd tabellposition. Matchen mot Norrköping är bara skamsen på alla de sätt den kan vara det och jag skäms genuint för den insats vårt lag stod för.


Tabellen efter omgång 21.

Att inte avsluta och spela gå-fotboll

62% bollinnehav och visst var den första halvleken mer än så. Hammarby dribblar, dribblar, dribblar och passar sen gärna runt bland backarna eller hem till Davor. Vi är i år laget som skickligt kan passa i backlinjen och spela upp från målvakt (när vi inte klantar oss i alla fall). Men börjar det inte framstå som lite hitte-på-fotboll? När vi inte ens med en av allsvenskans dyraste anfallare någonsin kan komma till avslut måste vi ställa oss frågan vad fan håller vi på med? Maskineriet är väloljat i delar men tydligen otroligt sårbart och ineffektivt.

Jag är lika glad som ni andra att se Hammarby rulla ut motståndare efter motståndare men ärligt talat har vi inte fått nog? Ni vet alla vilka torskar vi åkt på och mot vilka bottenlag de inträffat, bevis på att det haltar betydligt.

Jag börjar bli en aning trött på att höra ”If we have 1-0 we go for 2-0, if we have 2-0 we go for 3-0”. Varför då? Jo vi lyckas ju aldrig vara det laget när det väl gäller! Vår backlinje ser för tillfället ut som om de inte vill spela fotboll. Vad fan gör ni på plan om ni inte vill spela? Och följdfrågan som är än viktigare: hur i helvete kan inte spelare som Kurtulus eller Jeahze bänkas efter sina senaste insatser när en sån som Pinas står och knackar på dörren? 

Håller Cifuentes måttet?

Vi har alla hyllat Cifuentes med rätta. För min del börjar den tidiga kärleken ersättas av en ifrågasättande tveksamhet. Med ett självspelande piano som Hammarby ibland är tror jag många tränare säkerligen tagit de segrar vi gjort. Cifuentes har stått för en omdaning av spelet som under första halvan av säsongen såg mer än lovande ut. Men problemen med vårt spel framstår just nu som än mer trängande och relevanta och kan kanske bäst formuleras som att: 

En bra tränare bör kunna städa undan bottenlag samt ha förmågan attt vinna mot andra topplag.

Cifuentes har inte lyckats med detta. Vår tränare har inte lyckats föra vårt lag till segrar mot andra toppkandidater och nu regelbundet lyckats förlora mot bottenlag. En saklig utvärdering av kostnad och kvalitet på trupp kontra tränare bör väl landa i att det just nu finns ett antal skavande resultat? Jag säger absolut inte att det skall bytas huvudtränare men förväntningarna och målsättningarna som presenterats från ledarstaben är inte i linje med resultaten. 


Cifuentes under matchen mot Norrköping.

Miljoner och åter miljoner ger tydligen inte resultat

Gällande Trawally är det fortfarande oklart vad han gör i Bajen och just nu framstår det som en video-värvning anno 2022. Bajen som förening tycks ha förmågan att plöja ner miljoner efter miljoner i värvningar vilka säljs in till supportrarna som storslagna men när det kommer till kritan har en hög sannolikhet att floppa. Förstå mig nu, jag har verkligen ingenting emot Steve! Men när föreningen lanserar honom som en dyr jävla dundervärvning så bör det bli just det. Detsamma för de spelare vilka av Jesper Jansson storslaget presenterats i halvtid som en typ av frälsare och garant för de uttalade sportsliga målen vi har.

Vad ska vi med sådana som Vagic, Trawally eller Concha till när deras bidrag är att vara bänknötare och inte anses bra nog att byta in för att vända en förlustmatch? Givetvis ska vi ge dem en startsträcka att spelas in men som förening vill jag inte se dem storslaget presenteras om de inte kan prestera från start som Berisha. Det börjar bli minst sagt lite pinsamt att den enda övertygande värvning vi gjort i det senaste fönstret är just Veton som också kostade därefter.Jag undrar många saker här men främst hur Hammarby kan berättiga de miljoner de spenderat på nyförvärv som inte ens blir inbytta eller kan övertyga mot Nyköping från divison 2. De centrala frågorna vi alla bör ställa oss är:
  • Hur tror sig representanterna för vår förening kunna använda de genom åren enorma ekonomiska säsongskortsinäkterna till att rektrytera spelare utan att de skall avkrävas en viss nivå av prestation och kvalitet?
  • Hur kan den sportsiga ledningen anse att pengarna vi lade på Trawally är väl spenderade om vi supportrar inte vet vad han kostade och endast fått se det misslyckade spel han genomfört?
  • Hur vill Jesper Jansson få spelare som Kurtulus eller Jeahze att sluta spela så sjukt oinspirerat som de gör? 
Vi är en klubb som växer och vi upplever därav rimligtvis just det som på ekonomiskt språk kallas "tillväxtproblem". Alltså att det knakar och alla delar passar inte in. Typexemplet för detta är i första hand Jeahze som velat nyttja Bajen som språngbräda för så kallade "större äventyr" och blir en väldigt märklig pusselbit i lagbygget. Kurtulus som dominant och självsäkert klev in under inledningen av säsongen har agerat som en av de mer oinresserade mittbackar jag någonsin sett efter sommaruppehållet. Det ser med undantag för Berisha ut som att vi under sommarens transferfönster lyckats utmärka oss som klassiska Bajen. Alltså: vi har lyckats dega dyrt för mindre bra saker, fortsatt hoppats på spelare som inte levt upp till kraven och dessutom gullat med de som svikit laget. 

Det är helt ok om sådana som Concha eller Vagic exploderar nästa säsong. Men, då borde de också lanserats som just det: framtida hopp. Det är inte ok att se hur Hammarby i en toppstrid använder vårt nyvunna kapital till tveksamma investeringar vilka inte kan påverka den nuvarande säsongens resultat. Sportsligt och ekonomiskt tror jag att det kommer falla en hård dom vid säsongens slut och den lär främst hänga på i vilken utsträckning de nyförvärv klubben lyft fram når den nivå som presentationen och investeringen lagt.


En som visste vad Hammarby gick ut på.

Vad gör vi nu då?

Personligen deppar jag inte ihop efter alla de nämnda problem och misslyckanden vi som Hammarbyare står inför. De är stora, relevanta och framför allt viktiga. För mig framstår det fortsatt som att vi i vanlig ordning lär harva på och missa topplacerngarna men ändå stå där på läktaren. Vi lär landa på en mittenposition vilken sportsligt inte ger oss vare sig spel till andra ligor eller resulterar i ekonomiska belöningar. Ja, min inre cyniker frodas just nu men erkänn att du själv känner just den känslan växa? Min nuvarande känsla är följande:

Hammarby kommer säsongen 2022 inte nå sin sportsliga ambition om att sluta topp-3.

Redan nu börjar jag därför söka tröst i det vackraste som finns: vårt supporterskap. Läsare som hatar vårt lag liksom ni från mindre föreningar läser sälkert detta och ler belåtet. "Förlorare", "Vrak" och vilket annat mindre intelligent epitet ni kommer på används för att sammanfatta oss. Och ja, ni andra föreningars anhängare får gärna läsa detta och gotta er. Varsågod, jag bjuder på tre saker:
  • Gotta er i att vi inte tycks kunna vara vinnare!
  • Njut av att vi förlorar!
  • Glädjs åt att ni nått fler sportsliga framgångar än oss!

Men (för det finns så klart ett 'men').

En gång i tiden var jag vän med en person som höll på AIK. Hon beskrev sin frustration över mig (oss) och mitt (vårt) stöd för Hammarby. Hon uttryckte det som:

- Ni vinner aldrig Allsvenskan, ni vinner sällan matcher och du tror ju heller aldrig att ni kommer vinna. Varför fortsätter du vara Bajare?

För oss Bajare är känslan vi får när en sådan fråga ställs ett bättre svar än vad ord kan säga. Det är också just den känslan som innebär att trots vår förlust mot Norrköping kommer vi fortsatt fylla vår arena i de kommande matcherna. Trots att vi inte är bäst kommer vi fortsätta älska vårt Hammarby. Trots att vi eventuellt missar de målsättningar vi som förening uttalat kommer vi fortsätta sjunga och fortsätta vara Bajare.

Till de andra föreningarnas anhängare samt de som inte förstår sig på supporterskap så är det enkelt: vi är inte ni och tyvärr, vår kärlek är större än vad ni ens kan föreställa er. Läget just nu är skit men snälla, låt oss alla enas kring just en sak:

Skit i tabellen, Bajen är bäst ändå.

 

Theodor Bittner2022-09-06 06:15:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!