”Det var under Janne som jag utvecklades från pojke till man”
Telo springer vidare för IFK Norrköping.

”Det var under Janne som jag utvecklades från pojke till man”

IFK Norrköpings "kultbärare", Christopher Telo har förlängt sitt kontrakt med klubben till 2017. Nu pratar han ut om anledningarna bakom påskriften, guldkampen och om skadehelvetet.

Innan lunchen kunde Guldköping erfara att IFK Norrköping hade förlängt avtalet med Christopher Telo. Kontraktet skrevs på två år.
– Det känns kul att det är klart och två år känns lagom tycker jag. Nu blickar jag bara framåt mot lördagen och Malmö, berättar Christopher Telo när vi når honom sent på tisdagskvällen.

”Vi har utvecklats som lag och förening”
Andra klubbar har visat intresse för IFK-backen. Han har varit het på marknaden och självklart har spelaren sett över sina alternativ.
– Jag har tittat ut mot andra alternativ ganska länge, men sedan har ja funderat länge och valet föll på det som kändes bäst, att stanna i Norrköping.

Efter att ha fått fundera i ett bra tag nu väljer han att stanna i den ”eviga” staden. I klubben som har fostrat honom. Anledningarna är flera.
– En anledning är att vi har utvecklats som lag och förening i IFK Norrköping, vi har gått från att nästan åka ut ur allsvenskan till att spela bäst i hela allsvenskan rent spelmässigt. Plus så har vi Europaspel nästa säsong som jag ser fram emot.

Skadehelvetet och konkurrensen
Startat i mer än hälften av matcherna den här säsongen. Under våren såg Telo pigg och poäng glad ut. Sedan kom en period med en jobbig skada. Senare under hösten har den omskolade vänsterbacken kommit tillbaka och konkurrerat om en startplats igen.
– Jag mår bra nu, det har varit psykiskt jobbigt under skadeperioden. 17 matcher från start, 90 minuter, innan skadan. Då är de tungt att stå vid sidan, det är en del av process att kämpa sig tillbaka.

Ja, konkurrensen med Nikola Tkalcic har varit spännande. I Telos frånvaro har kroaten lyst och gjort supportrarna bortskämda med gedigna prestationer. Både offensivt men framförallt defensivt nu på slutet.
– De har alltid varit konkurrens i alla år, det är inget nytt. Jag tänker heller inte på någon speciell konkurrens med Nikola, vi har ju varit på plan samtidig fler gånger också. En säsong är alltid unik och jag är glad för hans skull, Nikola har verkligen gjort det bra.

Förberedelserna inför Malmö
På lördag väntar guldmatchen mot Malmö FF. Det är där tankarna är hos Christopher Telo.
– Det ska bli spännande, vi har mycket fans från Norrköping, vi tror på oss själva och vi är fullt inställda på att åka dit och vinna.

Tjatet om förberedelser har funnits i alla tider. Förberedelserna är en otroligt viktig process inför varje match och träning. Mot Malmö gäller det att inte förändra så mycket utan hålla samma bana som under hela säsongen.
– Vi kommer inte ändra något som vi har gjort tidigare, utan träna bra i veckan och åka dit och ta det som vilken match som helst, trots att det inte är en ”vanlig” match. Det finns ingen anledning att ändra på något i förberedelserna då det har gått bra innan.

Jonas Hellberg är överraskad över hur bra det har gått. Telo har drömt om detta, haft någon liten drömtanke, men en avgörande match mot Malmö hade han inte trott med tanke på hur det gick förra säsongen.
– Tanken om en final och guld har man alltid inför en säsong. Ganska tidigt började gå riktigt bra och då låg det i bakhuvudet att det här kunde räcka långt. På de sättet vi spelar ut lag och att vi är stabila har gjort att tankarna går såklart.

”Det var under Janne som jag utvecklades från pojke till man”
Som sagt, du hade en fin vårsäsong men under slutet på sommaren och på hösten har skadan stoppat dig. Hur värderar du din säsong?
– Jag är nöjd med min prestation. Gick fantastisk bra för mig i första delen av säsongen, kände mig i toppform, kändes ett tag på att jag kunde komma med på januariturnén baserat på min första halva då jag var skadefri. Nu är det en väg tillbaka efter skadan men jag kämpar på.

Managern Janne Andersson har varit i IFK i hela fem år. Under dessa åren har Christopher Telo varit under hans vingar.
– Det var under Janne som jag utvecklades från pojke till man. Jag har haft honom längst, han har utvecklat både mig och laget. Han betyder väldigt mycket för mig och laget, det är nog alla överens om.  

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2015-10-27 21:26:57
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås