Detta är inte en återkomst - Han var alltid hemma

Detta är inte en återkomst - Han var alltid hemma

I går kom nyheten vi alla längtat efter. Pontus Jansson är snart tillbaka i Malmö FF.

Den 28:e november 2019. En dag som för evigt skrivits in i MFF-historien. Inte för att det var vår största match genom tiderna. Inte för att vi tog en titel. Inte den bästa motståndaren vi någonsin slagit (Även om det nog är med i toppen). Detta var något annat. Detta blev tidernas mest fantastiska avslut på en spelare som betytt mer än ord kan beskriva. En spelare som efter sin hemkomst gick från att vara en av våra egna fina talanger till att bli en av föreningens största. Någonsin. En ikon. Vår tids Bosse Larsson. "Second to none" som man säger.

Markus vände hem i rätt ålder. Han kom hem och var en härförare och en maktfaktor i svensk fotboll när vi byggde upp en otrolig period från 2014 med framgångar och pengar i en salig blandning. Markus var vår kronjuvel i den här perioden. Han var inte allt, men han var skillnaden.

Det finns spelare med större karriärer innan de kom hem eller i vissa fall bara rundade Allsvenskan nån säsong. Spelare som gjort mer än Markus ute i Europa. Det finns såväl i MFF som i andra klubbar i Europa. Det finns spelare som kanske till och med har varit lika bra som Markus när de kom hem. Men jag vill nog påstå att i princip ingen har gjort det Markus Rosenberg gjorde för oss. Ingen har fått det avslutet han fick. Ingen fick göra Europa på ett bra sätt och sen kanske ändå uppleva karriärens största ögonblick när han kom hem. Och för det krävs kvalitet och hjärta för klubben. Ett riktigt jävla hjärta. Markus hade båda. Det är det som skiljer honom från många andra som vänt till Sverige i slutet av karriären.

Markus Rosenberg kunde definitivt gjort några år till ute, men utan att ha pratat med honom om det, är jag säker på att han aldrig skulle ha gjort något annorlunda. Det han fick hos oss går inte att jämföra med pengar. Det är något större. Det är mycket större.

Och när han avslutade kvällen gjorde han det med klacken och sjöng "Jansson, skriv på skriv på skriv på - Jansson, skriv på, skriv på!"

När MFF i går la ut "Hennes far är klar" blev det för mycket för många av oss. Vi har såklart drömt om det här, men när han fortfarande var viktig i Brentford trodde vi nog att det var för tidigt ändå. Vi var många som inte kunde hålla tillbaka tårarna. Vår påg var klar igen.

Pontus har inte gjort den största karriären någonsin, men jag vill nog ändå påstå att hans karriär är unik. Kapten i en storklubb som Leeds och sen i Premier Leagueklubb som etablerat sig för första gången. Och trots att han varit det har hans hjärta framförallt varit hos oss. Han har åkt hem för att se oss. Han har följt oss slaviskt. Han har pratat med våra andra pågar ute i Europa om det. Han lämnade oss egenligen aldrig. Han var bara utlånad till Europa.

Vissa vill jämföra den här hemkomsten med det ena och det andra. Jag tycker inte det går att jämföra med något. Hans otroliga lojalitet mot oss genom åren är helt enkelt unikt.
Och att han kommer hem redan nu. Som kapten i Premier League. Det tror jag vi kan tacka Mackan för. Pontus kommer nog inte få det avslutet som Mackan fick. Det får ingen. Men han kan få delar av det. Han kan, på riktigt, bli en ikon i MFF. "Han kan bli". Pff. Han kommer bli. Han kommer bli en av våra största.

Han kan bli vår tids Krister.

Att Pontus aldrig hycklat om var hans hjärta framförallt finns och ändå blivit otroligt älskad i både Leeds och framförallt Brentford säger det mesta. Vilken makalös karaktär vi pratar om. Vilken otrolig människa. Vår Pontus.

Jag avslutar med det Pontus själv sa i går till Tuttosvenskan.
 - Jag pratade med sportchefen och tränaren Thomas Frank i går och han sa till mig att ”vad hade vi kunnat göra för att locka dig att skriva på ändå?”. Då sa jag till honom hur jag kände, att jag älskar Brentford och varje sekund och minut jag har gjort här. Det enda problemet är att det finns en klubb i mitt liv som jag älskar lite mer. Så vad ni än gör, vad ni än säger, vad ni än lägger på bordet så kommer jag inte kunna ändra mig.

 - Det kan så klart kännas lite vemodigt att lämna att vara kapten i Premier League bakom mig, men det jag kommer till är något annat.

 - Jag är född för att spela i Malmö FF"

Välkommen hem Pontus. Som vi längtat.
Nu faller tårarna igen.

Hennes far är klar.

 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2023-04-15 09:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?