Delad poäng i Linz – inhoppare visade vägen
Djurgården tar med sig en poäng hem till Sverige efter individuell briljans från Tokmac Nguen.

Det såg mörkt ut i början av den andra halvleken, men då vaknade Djurgården till liv. Tokmac Nguen blev poängräddare när Blåränderna gick in i Europa Conference Leagues ligaspel.

Klockan tickade upp mot de fyra tilläggsminuterna och det mesta såg bra ut. Djurgården hade förvisso inte stått för någon bländande insats – snarare tvärtom – men föreningen gick trots allt mot en andra raka trepoängare. Men några sekunder senare låg bollen i Oscar Janssons mål efter ett märkligt kollektivt agerande. Keita Kosugi valde att kasta ett kort inkast som landade hos Värnamospelare och få DIF-spelare tog ett defensivt arbete.

Den här sekvensen är symptomatisk för Djurgården 2024 – en spelartrupp som inte har fungerat tillsammans utan mer levt på individuella egenskaper. I den svartgula delen av Stockholm tog dessutom AIK en meriterande seger, vilket spädde på den negativitet som präglat DIF under de senaste månaderna. Matcherna duggar dock tätt och Djurgården fick snabbt vända blad för att rikta blicken söderut mot den europeiska kontinenten.

Höga seedningspoäng, som är ett resultat av 2022 års framgångar, bäddade för en relativt bekväm resa genom Europa Conference Leagues kvalspel. Varken Progrès Niederkorn, Ilves eller Maribor gjorde livet surt för Djurgården. De tuffare utmaningarna kommer i stället i ligaspelet där österrikiska LASK var första motståndare för stockholmarna. Fjolårstrean inledde säsongen närmare fiaskoartat, vilket ledde till att klubben sparkade sin dåvarande tränare. In kom Markus Schopp som inför kvällens match hade börjat få ordning på LASK. Hemmalaget klev därför ut på Raiffeisen Arena med ett gott självförtroende.

Underläge efter misstag
För några veckor sedan hade Djurgården ansetts vara klara favoriter, men inför avspark var rollerna i stället omvända. Under veckan diskuterades det flitigt huruvida Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf skulle rotera under torsdagskvällen för att satsa allt på Allsvenskan. När startelvan presenterades visade det sig att tränarna tänkte i samma banor. Jacob Rinne, Keita Kosugi, Rasmus Schüller, Tokmac Nguen, Santeri Haarala och Deniz Hümmet började alla på bänken med helgens viktiga match i åtanke. Det här öppnade upp för bland andra Magnus Eriksson, Oskar Fallenius och Viktor Bergh – spelare som fått begränsad speltid under den senaste månaden.

Många Djurgårdssupportrar hade rest ned till Österrike där de bjöd på ett imponerade Europatifo före avspark. LASK:s organiserade supportrar valde dock att bojkotta kvällens match på grund av höga biljettpriser, vilket satte prägel på inramningen. De gästande supportrarna gav bortalaget energi omgående. Djurgården tog kommandot över matchen och skapade tidigt ett övertag. Tidigare nämnda Magnus Eriksson såg ut att trivas med att vara tillbaka i laguppställningen. Lagkaptenen vann boll, samtidigt som han bidrog med viktig rutin.

Efter tio minuter tvingades LASK till ett byte. Det blev hemmalagets biljett in i matchen. Österrikarna kunde samla laget och Blårändernas press avtog. När bortalaget väl stack upp var det främst via vänsterkanten där Oskar Fallenius skapade ett par farligheter. En kvart senare skulle Djurgården också straffas. Adam Ståhl och Oscar Jansson missförstod varandra i samband med en djupledspassning. Högerbacken släppte bollen och målvakten hann inte uppfatta Valon Berishas löpning. LASK-spelaren rundade Jansson innan han lyfte bollen i ett öppet Djurgårdsmål.

Nytt felbeslut av Oscar Jansson
DIF tog ett kliv upp som en följd av målet, men hade stora problem med att skapa kvalificerade målchanser i offensiv riktning. Tobias Gulliksen, Gustav Wikheim och August Priske var i stort sett osynliga under hela första halvlek – samtidigt som Besard Sabovic hade svårigheter i passningsspelet. I stället fick alla djurgårdare återigen se ett hattande spel där Djurgården förlitade sig på långbollar. Anfallen blev korta och det blev mycket fokus på försvarsspel. Gästerna inledde halvleken på ett bra sätt, men det blev en rejäl scenförändring efter en kvart. Därefter lyckades inte Blåränderna hämta sig – utan LASK kunde diktera matchen. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf behövde med andra ord väcka laget under pausen.

I upptakten av den andra halvleken var LASK nära att utöka ledningen. Österrikarnas anfallare tog sig in bakom Miro Tenho, men Oscar Jansson fick en hand på skottet. En minut senare var det Djurgårdens tur att få en ypperlig möjlighet – denna gång till skänks. Sabovic snappade upp en andraboll – samtidigt som LASK:s målvakt inte var i position – men mittfältaren lyckades trots allt ändå träffa en försvarare med avslutet.

Djurgårdsmissären slutade dock inte där. I hemmalagets efterföljande anfall kom Oscar Jansson återigen ut på mellanhand. Likt den första halvleken blev målvakten rundad på nytt där allt slutade med att LASK-anfallaren kunde rulla in bollen i öppet mål. En brant uppförsbacke väntade under de avslutande 40 minuterna.

Tillbaka i matchen efter kvadrupelbyte
Djurgårdarna såg tagna ut av situationen och där och då trodde ingen att gästerna skulle lämna Österrike med någon poäng. Men från ingenstans – åtta minuter efter 2–0-målet – blixtrade Gustav Wikheim till på högerkanten. ”Europa-Wikheim” tog sig enkelt förbi hemmalagets vänsterback innan han serverade August Priske med en perfekt passning. Dansken behövde bara sätta fram foten och 2–1 var ett faktum. Det här gav energi till de lilaklädda som tog för sig mer och mer.

Kim och ”Tolle” såg ett perfekt läge att byta in ytterligare energifyllda spelare då duon gjorde hela fyra byten när klockan passerade timmen spelad. Peter Therkildsen, Rasmus Schüller, Santeri Haarala och Tokmac Nguen ersatte Adam Ståhl, Besard Sabovic, Oskar Fallenius och Gustav Wikheim. Och tränarna fick effekt direkt. Tokmac rann igen omgående och var nära att kvittera, men Jörg Siebenhandl i LASK-målet stod i vägen. Den nyinbytte norrmannen skulle dock få revanschera sig några minuter senare.

30-åringen tog emot bollen utanför straffområdet och letade efter spelalternativ. Han hittade inga lagkamrater i bättre lägen och valde i stället att skjuta – vilket han gjorde rätt i. Avslutet satt perfekt i det bortre hörnet och Djurgården var tillbaka i matchen. De omkring 1 400 supportrarna på bortasektionen höjde decibelnivån ordentligt där sångerna ekade inne på arenan.

Slutforceringen uteblev
LASK agerade direkt genom att byta in den minst sagt kontroversiella Jerome Boateng för att gå ned på en fembackslinje. Djurgården fick mer tid med bollen, men hemmalagets formationsbyte gjorde det svårt för stockholmarna. I ett sista försök att få till ett segermål bytte Bergstrand och Lagerlöf in Deniz Hümmet. Anfallaren blev däremot isolerad längst fram och Blåränderna mäktade inte med att ta sig till några avslutande farligheter.

I stället fick DIF nöja sig med en poäng – en imponerande sådan med tanke på utgångsläget i början av andra halvlek. Med det sagt är det svårt för Djurgården att inte gräma sig med tanke på att det var individuella misstag som bäddade för poängtappet. Nu väntar resa hem till Sverige och därefter ny match redan på söndag då Kalmar kommer på besök.

* * *

Hur ser du på Djurgårdens första match i ECL:s ligaspel? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.