Djurgården prestigevärvar – väljer bort större klubbar
Får Musa Gurbanli fira mål även i den blårandiga tröjan?

Djurgården prestigevärvar – väljer bort större klubbar

Har Djurgården hittat sin nya anfallare? Musa Gurbanli, senast i Qarabag, tickar på förhand i många boxar och anländer med höga förväntningar.

Att hitta en pålitlig anfallare är kanske det svåraste som alla svenska sportchefer brottas med. Om man tittar runt i serien återkommer just det. Varken Hammarby, AIK eller Djurgården har fått utväxling på sina nior. I DIF har det gått fyra år sedan Mohamed Buya Turay bombade in mål längst fram under guldåret. Sedan dess har många andra anfallare kommit och gått utan att riktigt få det att stämma. Victor Edvardsen stod för en bra första säsong i både Allsvenskan och Europa, men tillhör numera nederländska Go Ahead Eagles.

Nu kan Bosse Andersson eventuellt ha hittat sin pusselbit – och han har behövt leta långt bortom Sveriges gränser, närmare bestämt i Azerbajdzjan. I slutet av förra veckan dök ryktet om Musa Gurbanli upp. Senare samma dag syntes han på Tele2 Arena under Djurgårdens match mot Varberg. Andersson bekräftade då att klubbarna och spelaren hade inlett en dialog. Därefter har det gått snabbt och idag offentliggjorde Blåränderna värvningen av 21-åringen. Och det är mycket som kittlar med övergången. 

Den 183 centimeter långa, högerfotade anfallaren kommer närmast från en stark säsong med Qarabag i den inhemska ligan. Med sina 21 mål, som betydde en andraplats i skytteligan, var han med och hjälpte sitt lag till en ny ligatitel. Förutom spel i den azerbajdzjanska ligan har Gurbanli även erfarenhet från Europa League och Europa Conference League. Framgångarna har inte gått obemärkt förbi då han också fått debutera i Azerbajdzjans landslag, där det blev speltid mot Sverige i EM-kvalet på Friends Arena i slutet av mars.

Ett gediget cv, en bra ålder och mängder med mål i en klubb som mer ofta än sällan förekommer i de europeiska turneringarna gjorde att flera stora klubbar gav sig in i jakten på Gurbanli. Enligt uppgifter från Azerbajdzjan ska Besiktas, Rayo Vallecano, Red Bull Salzburg och icke namngivna italienska klubbar alla varit intresserade av anfallarens underskrift. Trots detta gick Bosse Andersson – som så många gånger förr – vinnande ur kampen. Skicklig förhandlingsteknik och goda chanser till gott om speltid har möjliggjort att få Musa Gurbanli till Sverige och Djurgården.

"Ingen kunde mäta sig med Djurgården"
21-åringen har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 2026 – och han är mycket glad över flytten.

– Jag är väldigt glad och förväntansfull över att få komma till Djurgården. En stor, anrik och framgångsrik förening. Jag har varit här några dagar nu och fått väldigt goda intryck på både träningsanläggningen och hemmaarenan, speciellt med supportrarna på plats. Så sammantaget känns det väldigt bra och jag ser fram emot att komma igång, säger Gurbanli till DIF:s hemsida

Anfallaren beskriver vidare hur Djurgården har imponerat från dag ett – mycket mer än andra intresserade storklubbar. 

– Det är ingen hemlighet att det fanns intresse från många andra klubbar. Men anledningen till att jag valde Djurgården var att jag kunde känna direkt när jag kom hit att de hade en så seriös inställning och starkt intresse för mig. Tränarna, Bosse och varenda representant för föreningen jag mötte var tydliga och uppskattande i att de ville ha mig här i Djurgården. Ingen av de andra klubbarna kunde mäta sig med det starka engagemang som Djurgården visade, så det blev en viktig faktor i slutändan.

Gurbanli ser ut att vara precis det som Djurgården har saknat och eftersökt under en längre tid. 

– Jag är en typisk nia, en striker som alltid är på jakt efter mål. Det är min passion att göra mål, redan när jag spelade som knatte ville jag göra så mycket mål som möjligt. Så jag försöker alltid att tänka framåt och ta mig in i boxen för att sätta dit bollen. Jag har hört att Djurgården har varit på jakt efter en spelare av min typ. Den mentala biten är en av mina styrkor, så jag är redo att axla den rollen och ser fram emot att börja göra mål för Djurgården. 

Bosse Andersson ser med spänning fram emot vad Musa Gurbanli kan åstadkomma i den blårandiga tröjan. 

– Musa har tidigare spelat i Qarabag, där hans pappa är chefstränare, och vi har haft en tät dialog under en längre tid som blivit väldigt intensiv på slutet. Sedan är det klart att en tändande gnista var ju att Qarabag kom från Europa League och var ett utav de lagen som vi kunde ha sprungit på i Conference League förra året. Nu fick de istället möte Gent, som var ett annat lag från vår grupp. Vi spelade ju två matcher mot Gent som vi vann så det är klart att när han diskuterade med sin pappa om klubbval så hade de ju en god bild av Djurgården och vad vi har för behov. Det hjälpte till att övertyga familjen om att DIF var en bra och utvecklande miljö som sedan kunde leda vidare ut i Europa och de större ligorna på sikt. Så vi är mycket glada över att Musa har anslutit till oss och det känns väldigt spännande att följa hans utveckling framöver. 

Förhoppningen är att nyförvärvet ska vara med i truppen till matchen hemma mot Malmö FF. 

Musa Gurbanli blir – efter Rami Kaib och Felix Vá – Djurgårdens tredje värvning denna sommar. 

* * *

Vad tycker du om värvningen av Gurbanli? Löser han Djurgårdens problem med målskyttet? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-07-05 18:04:00
Author

Fler artiklar om Djurgården