Lagbanner

Supportermanifest

Ett flertal av Sveriges supporterorganisationer / tifogrupper har sammanställt ett manifest som berör oss alla.

Vi supporterorganisationer har under möten diskuterat svensk supporterkultur och den svenska fotbollens nuvarande läge och framtid. Vi är djupt oroade över utvecklingen som skett under de senaste två åren.

Över trettio tusen åskådare på en allsvensk fotbollsmatch, och ett snitt på över tio tusen under en säsong, vem trodde det för tio år sedan? Det fotbollsallsvenskan förknippades med då - och som de flesta även fortfarande förknippar 90-talet med - var våldsamma huliganer och tråkiga matcher inför näst intill tomma läktare. Nu, tio år senare, är våldet borta från läktaren, läktarkulturen är positiv och publiktillströmningen hög. Detta beror dels på ett arbete från supporterpolisen med hjälp av Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) och fotbollsklubbarna som burit frukt. Men mycket har också att göra med den positiva läktarkultur som började växa fram under slutet av 90-talet. Vi supporterklubbar och tifogrupper har jobbat hårt för att skapa den atmosfär som hör hemma på våra läktare.


Klart och tydligt regelverk på läktarna

Vi anser att läktarna tillhör oss supporterorganisationer, tifogrupper och genuina fotbollsälskare. Det är vi supporterklubbar och tifogrupper som har arbetat för att främja den positiva läktarkulturen och få bort våldet. Under de senaste åren har dock Svensk Elitfotboll (SEF), SvFF och de allsvenska klubbarna gått från visat intresse för utvecklingen till att vilja styra den. Oskrivna regler och förbud har tillkommit. Dessa regler har kommit att bestämmas av i supporterkulturen oinsatta personer i fotbollsklubbarna. Nu är det inte längre vi supportrar som bestämmer hur vi ska förhålla oss på läktarna. Detta är ett system som inbjuder till orättvisor och konflikter. Det har till och med varit så att vissa symboler varit tillåtna på vissa läktare men förbjudna på andra. Det är en ohållbar situation. Vi kan inte stå och titta på när regel efter regel sätter käppar i hjulen för oss supporterorganisationer eftersom det är vi som har byggt upp och jobbat hårt för den positiva läktarkulturen och sett till att den levt vidare. När det gäller pyroteknik, texter och symboler anser vi att samma regler (inklusive yttrandefrihet) ska gälla på fotbollsläktaren som i övriga samhället. Vi tycker även att samma regler ska gälla för alla lag, på alla arenor. Det är upp till oss supporterorganisationer att arbeta bort sådant som vi inte tycker passar in på en fotbollsläktare. Vi vill tillsammans med fotbollsklubbarna, SEF och SvFF jobba fram ett regelverk som ska gälla på alla arenor. Ett regelverk som alla parter är nöjda med.


Kommersialiseringen av fotbollsallsvenskan

Fotbollsallsvenskan är idag enormt populär, med höga publiksiffror som följd. Detta har lett till att fler och fler sponsorer har vågat satsa pengar på Allsvenskan och klubbarna i serien, något som givetvis är positiva tillskott i klubbarnas ekonomi. Men hur långt får tillmötesgåendet mot sponsorerna gå? Ska supporterkulturen tvingas ge vika för sponsorplatser på staketen och olika sponsorarrangemang på arenan? Nej, vi kan heller inte acceptera detta. Vi vill att supporterkulturen ska prioriteras högst eftersom det är vi som utgör grunden för att publik och sponsorer över huvud taget är intresserade av att gå på matcher och satsa pengar. Det som håller på att hända nu går att jämföra med Elitserien i ishockey (framförallt hos Stockholmsklubbarna) som under 90-talet sålde ut sig till sponsorer och inte brydde sig om den supporterkultur som fanns på läktarna. Jippon och NHL-inspirerade arrangemang sköt undan den genuina, svenska supporterkulturen. Vi vill inte att detta ska inträffa även i fotbollsallsvenskan.
Vi tycker även att det är fel av klubbarna som höjer biljettpriserna inför varje säsong. Det ska inte behöva kosta över 100 kronor att besöka en bortasektion. Det är även orättvist att vissa lag tar extra mycket betalt när man väntar stor bortapublik. SvFF bör värna om den positiva supporterkulturen, låta oss supportrar sköta den huvudsakliga inramningen och tänka på att det är vi som utgör de långsiktiga inkomsterna. Därför vill vi nå lösningar på nämnda problem.


Landslagsklack

När det gäller landslagets hemmamatcher kan vi supporterorganisationer konstatera att stämningen har blivit sämre och sämre med åren. EM 92 på hemmaplan var en publiksuccé, det var magisk stämning på läktarna. Det är en stor skillnad gentemot hur det sett ut de senaste åren. Nu blir folk som försöker dra igång ramsor tillsagda, man får inte stå upp och det råder en allmänt tråkig stämning på läktarna. Hos supporterorganisationerna finns viljan att upprätta en klacksektion för folk som vill stå upp och sjunga. Med den oenighet som nu råder mellan supportrar och SvFF så är det tyvärr omöjligt. Det vi vill är att en klacksektion upprättas samt att SvFF ger den chans att växa till sig framöver. På så sätt kommer även de som vill stå upp och sjunga hela matchen vilja gå på landskamper och stötta sitt kära landslag.

Vi vill att supporterorganisationerna tillsammans med respektive klubbar, SvFF och SEF ska kunna komma överens om den svenska supporterkulturens framtid. Vi vill ta vara på den positiva supporterkultur som har växt fram de senaste åren och kan inte acceptera att den säljs ut. Låt oss bygga på det positiva som har växt fram istället för att rasera det!

Kortfattat vill vi detta:
1. Införa ett tydligt regelverk för läktarna.
2. Diskutera fotbollens och supporterkulturens utveckling och framtid.
3. Återinföra den svenska supporterkulturen på landskamperna.


Undertecknat av:

AIK-Tifo, Black Army - Stockholm, Smokinglirarna, Järnkaminerna, Ultras STHLM, UCS, Guliganerna, GTS, Green Spanners, GUTS, GSTA, Gårdakvarnen, Young Lions, Ultra Bulldogs, Läktargruppen, Supporterklubben Änglarna, Kvastarna, Bajen Fans, Bara Bajare, Ultra Boys, Svärmorsdrömmarna, Kärnan, t.H.I.F.o, MT96, Malmö Ultras, MFF Support, Peking Ultras, Peking Fanz, Patronerna, FP-Tifo Sundsvall, Kubanerna, Balders Hage, ÖIS Support.

Redaktionen2003-05-23 00:44:00

Fler artiklar om Djurgården